MOPAN Suceava

Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți s-au reunit astăzi într-o ședință comună în cadrul căreia au adoptat o rezoluție prin care s-a decis promova a 12 proiecte transfrontaliere, cu o valoare totală de opt milioane de euro. Ședința comună a avut loc la Palatul Administrativ din Suceava, în prezența consilierilor județeni suceveni, precum și a 45 de deputați din Consiliul Regional Cernăuți. Întâlnirea a fost prezidată de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur și de președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean, alături de aceștia fiind prezenți și prefectul județului Suceava, Constantin Harasim și guvernatorul regiunii Cernăuți, Oleksandr Fisciuk. După o ședință maraton de aproape patru ore, cele două consilii au votat cu unanimitate de voturi o rezoluție prin care se angajează să susțină în comun promovarea mai multor proiecte europene transfrontaliere prin Programul Operațional Comun România – Ucraina, care vizează investiții în infrastructură de transport în vedere deschiderii unor puncte vamale, precum și proiecte în domenii precum educația, sănătate, situații de urgență, promovarea patrimoniului cultural și dezvoltarea mediului de afaceri.

Șeful administrației județene sucevene, Gheorghe Flutur, a declarat că cele două consilii vor trimite guvernelor din România și Ucraina o adresă comună în care se prezintă necesitatea redeschiderii punctelor de trecere „Vicovu de Sus – Crasnoilsk”, „Climăuți – Fîntîna Albă”, „Ulma – Ruska” și Izvoarele Sucevei – Șhepit la cererea locuitorilor din zonele de frontieră. Flutur a mai adăugat că cele două regiuni transmite o scrisoare comună către Guvernul Ucrainei, în vederea solicitării prelungirii drumului expres, ”Bacău-Suceava-Siret”, prevăzut în Master Planul pentru Transport al României și aprobat în data de 14 septembrie 2016 de către Guvernul României, spre ’’Porubne – Cernăuți – Ternopol’’, având în vedere și existența documentației tehnice, respectiv a studiului de fezabilitate.

Gheorghe Flutur a mai arătat că în ceea ce privește problematica dezvoltării în continuare a infrastructurii de transport din județul Suceava și din regiunea Cernăuți, cu scopul de a crește potențialul de tranzit al ambelor regiuni, asigurării necesităților populației locale precum și dezvoltării socio-economice, teritoriale a zonei transfrontaliere din ambele părți ale frontierei, s-a convenit susținerea mai mult proiecte. Proiectele propuse în acest sens vizează „Îmbunătățirea infrastructurii transfrontaliere – poartă deschisă spre Europa”, proiect inclus în lista proiectelor majore de infrastructură, „Îmbunătățirea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuți (Izvoarele Sucevei – Shepit)”, care va fi promovat de către Consiliul Județean Suceava în calitate de lider, în parteneriat cu Serviciul de Drumuri Rutiere al Regiunii Cernăuți, precum și „Dezvoltarea infrastructurii de transport în zona transfrontalieră în sectorul Ruska – Ulma”, care va fi promovat de Serviciul de Drumuri Rutiere din regiunea Cernăuți, în calitate de lider de proiect în parteneriat cu CJ Suceava.

Cele două consilii consideră o prioritate și alocarea fondurilor necesare și pentru modernizarea drumului Climăuți – Fântâna Albă. „Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți au stabilit ca priorități și întreținerea infrastructurii rutiere transfrontaliere la un nivel corespunzător. În același timp, considerăm că modernizarea Aeroportului ”Ștefan cel Mare” Suceava și a Aeroportului Internațional ”Cernăuți” va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării și cooperării economice comune în zonele transfrontaliere ale României și Ucrainei”, a explicat Flutur. El a adăugat că pentru dezvoltarea serviciilor de transport aerian s-a propus cooperarea între structurile similare ale ambelor regiuni pentru a asigura curse de transport special pe ruta Cernăuți – Suceava și Suceava – Cernăuți, în zilele în care au loc cursele internaționale de pe aeroportul din Salcea și de pe cel din Cernăuți, precum și simplificarea formalităților vamale pentru persoanele care călătoresc spre aceste aeroporturi.

În ședința de astăzi s-a decis și susținerea a două proiecte în domeniul educațional, respectiv “Terapie şi stimulare polisenzorială pentru elevii cu deficienţe” și „Îmbunătățirea învățământului profesional în sfera agriculturii în zona transfrontalieră Suceava-Cernăuți”, în timp ce pentru dezvoltarea mediului de afaceri s-au propus organizarea unor acțiuni comune și schimburi de experiențe pentru preluarea bunelor practici care au stat la baza constituirii și funcționării Centrului de afaceri Suceava.

În domeniul sănătății vor fi promovate trei proiecte comune, respectiv ”Centrul Medical de Epilepsie Chirurgicală” din cadrul Spitalului Județean Suceava, ”Îmbunătățirea calității primului ajutor în zona Bucovinei” și „ Creșterea calității serviciilor medicale non-invazive”, care urmează să fie promovat de către Spitalul Clinic Regional din Cernăuți”.

La acestea se vor adăuga două proiecte în domeniul situațiilor de urgență în zona transfrontalieră, respectiv „Realizarea și folosirea unui sistem comun de informare și de alertare a populației în cazul iminenței sau producerii unor situații de urgență” și „Îmbunătățirea siguranței și a protecției populației regiunii Cernăuți și a celei din județul Suceava împotriva efectelor radiațiilor și a contaminărilor chimice”. Nu în ultimul rând, pentru conservarea și promovarea patrimoniului, cele două regiuni vor promova trei proiecte care vizează dezvoltarea turismului în zona transfrontalieră Suceava – Cernăuți, unul pentru renașterea meseriilor vechi, și unul intitulat „Muzee de Artă pentru Comunitate”. Tot pentru dezvoltarea turismului în cele două regiuni s-a mai decis înființarea Festivalului Internațional al Culturii Tradiționale „Malanca din Bucovina”, printr-un parteneriat între localitățile Crasnoilsk, Vășcăuți, Vicovu de Sus și Câmpulung Moldovenesc.

În cadrul ședinței de ieri de la Suceava, președintele Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean și-a exprimat convingerea că toate proiectele comune adoptate pentru a fi susținute în comun vor fi duse la îndeplinire, pentru a veni în sprijinul populației din cele două regiuni. La rândul său, președintele CJ Suceava a apreciat faptul că cele 12 proiecte cu o valoare de opt milioane de euro „au fost puse în mișcare” pentru a fi duse la îndeplinire. În același timp, el a amintit că anul viitor se vor împlini 20 de ani de la semnarea protocolului între regiunea Schwaben din Germania, regiune cu care și Cernăuțiul are un protocol de colaborare. El a spus că aniversarea celor 20 de ani va avea loc în județul Suceava.

La finalul ședinței, Gheorghe Flutur a propus și reactivarea Euroregiunii Prutul de Sus, pentru a promova și alte proiecte pe fonduri europene. Flutur a subliniat faptul că este necesară intensificarea relațiilor economice între cele două regiuni, pentru atragerea a cât mai multor fonduri europene. Nu în ultimul rând, el a remarcat că la conducerea Consiliului Regional Cernăuți se află un etnic român, în timp ce unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Suceava este un etnic ucrainean, Viorel Seredenciuc. „Aceasta e o lume normală în care trebuie să trăim”, a spus Gheorghe Flutur. Tot astăzi, de ziua de naștere a lui președintelui Consiliului Regional Cernăuți, Ivan Muntean, Gheorghe Flutur i-a dăruit acestuia un album „Istoria ilustrată a României”.

Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți au decis promovarea în comun a 12 proiecte transfrontaliere, 7.0 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava