MOPAN Suceava

Întrunit marţi în şedinţă ordinară Consiliul Judeţean a aprobat repartizarea pe localităţi a sumelor primite de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale. Este vorba de 28,414 milioane de lei din care 17,610 milioane provenite din sume defalcate din TVA şi 10,804 milioane din cote defalcate din impozitul pe venit. Proiectul a fost aprobat doar cu voturile consilierilor judeţeni ai PNL, în număr de 21, cei ai PSD în număr de 14 votând împotrivă. Astfel, la categoria municipii Suceava s-a ales cu suma cea mai mare în speţă 900.000 de lei. Capitala judeţului este urmată de municipiul Câmpulung Moldovenesc cu 850.000 de lei, Fălticeni şi Rădăuţi cu câte 750.000 de fiecare şi municipiul Vatra Dornei cu 730.000 de lei. La oraşe suma cea mai mare a primit-o Gura Humorului, 700.000 de lei urmat de Siret cu 650.000 de lei şi Solca cu 364.000 de lei. La polul opus se situează oraşul Cajvana care s-a ales cu 220.000 de lei.

Comunele Satu Mare şi Siminicea nu au primit nici un leu pentru că nu au solicitat

Dintre comune Satu Mare şi Siminicea nu au primit nici un leu pentru că nu au solicitat. Cea mai mare sumă i–a fost repartizată comunei Crucea, adică 450.000 de lei. Sume importante de bani au primit şi comunele Adâncata, Bilca, Pojorâta şi Cârlibaba câte 350.000 de lei fiecare precum şi comunele Sadova, Fundu Moldovei, Marginea, Cacica şi Dărmăneşti câte 312.000 de lei fiecare. Cei mai puţini bani i-a primit comuna Grămeşti, în speţă 80.000 de lei. Sume mici de bani vor intra şi în bugetele localităţilor Forăşti, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi, Dolheşti, Grăniceşti şi Hânţăşti adică câte 100.000 de lei la fiecare. Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat că la repartizarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale s-a ţinut cont de trei criterii importante precum nivelul arieratelor, al creditelor şi necesarul pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură. El a arătat că solicitările de finanţare din partea primăriilor se ridică la 278,608 milioane de lei adică, de nouă ori mai mari decât suma primită de la bugetul de stat situaţie care a generat nemulţumiri. Flutur a subliniat că s-a încercat să se facă o repartizare cât de cât echitabilă funcţie şi de sumele de bani pe care primăriile le-au primit în urma repartizării cotei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice în baza unei formule prevăzute de lege.

Flutur: „Personal voi cere să se modifice legea ca să ia dreptul Consiliului Judeţean de a împărţi bani”

Discuţiile pe marginea repartizării sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale au fost destul de tensionate nelipsind contrele între liberali şi social democraţi. Aceştia din urmă au reclamat repartizarea discreţionară a banilor susţinând că localităţile cu primari liberali au primit sume mai mari. Pe de altă parte liberalii le-au adus aminte social democraţilor că pe vremea când la conducerea Consiliului Judeţean erau social democraţii era mai rău. Vioara întâi a social democraţilor a fost ca de obicei consilierul Dan Ioan Cuşnir. Aceasta a susţinut pe hartă că repartizarea banilor s-a făcut în funcţie de rezultatul votului la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut la nivelul fiecărei localităţi lucru respins de liberali.
După aproape două ore de hârâială şeful administraţiei judeţene a anunţat că va cere modificarea legii în aşa fel încât Consiliile Judeţene să nu mai aibă dreptul să repartizeze sume pentru echilibrarea bugetelor locale. „Personal voi cere să se modifice legea ca să ia dreptul Consiliului Judeţean de a împărţi bani. Nu aşa trebuie să ne consumăm energia”, a spus Flutur. Odată repartizaţi banii pentru echilibrarea bugetelor locale primăriile pot trece la aprobarea bugetelor pentru anul 2017.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava