MOPAN Suceava
Galerie foto106 poze în acest set

Uniunea Polonezilor din România a celebrat sâmbătă la Solonețu Nou ”Dożynki” adică ”Sărbătoarea Roadelor”.

Manifestarea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată la biserica din localitate, cu sfințirea pâinilor și cununilor precum și cu depunerea de daruri și a continuat la Casa Polonă unde a fost organizată o expoziție cu degustare de produse tradiționale pregătite de comunitățile de polonezi din România, un spectacolul folcloric și un picnic.

Pe scena în aer liber de la Casa Polonă au evoluat în fața unui numeros public ansamblurile polonezilor „Mała Pojana” din Poiana Micului și „Sołonczanka” din Solonețu Nou.

Regiunea Małopolska din Polonia a fost reprezentată de Ansamblul Regional „Dolina Słomki” din Stronie, datorită sprijinului primit din partea Consiliului Voievodatului Małopolska.

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul de Suceava Ghervazen Longher a avut printre invitați la Solonețu Nou reprezentanții Ambasadei Republicii Polone  la București, ai Departamentului pentru Colaborare cu Diaspora Poloneză a Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Polone, ai autorităților orașului Zakopane precum și pe reprezentanții Voievodatului Podkarpackie înfrățit cu județul Suceava.

Dożynki – sărbătoare populară legată de obiceiurile de mulțumire pentru încheierea secerișului și a lucrului pe câmp precum și pentru roadele culese, care provine din tradiția slavă. În mod tradițional, cândva era sărbătorită în prima zi de toamnă, în prezent, în Polonia Sărbătoarea Roadelor se desfășoară într-una din duminicile din luna septembrie, după încheierea secerișului.

Actual este sărbătoarea agricultorilor care mulțumesc pentru roadele culese și, din fericire, a pierdut caracterul ideologic din perioada comunistă. Inseparabil legate de această sărbătoare sunt Sfintele Liturghii solemne, în timpul cărora se sfințesc pâinea și cununile și se depun daruri.

Sărbătoarea Roadelor se încheie cu un festin popular, adeseori cu etalare şi degustare de produse, feluri de mâncare, concerte și petrecere populară. Uniunea Polonezilor din România organizează din 2006 Sărbătoarea Roadelor la nivel național, în cadrul Zilelor Culturii Polone, în Solonețu Nou – cea mai mare localitate din Bucovina în care trăiesc polonezi. Ea prilejuiește întâlnirea tuturor comunităților poloneze din România.

Fiecare din localităţile în care trăiesc polonezi prezintă standuri colorate, sărbătorești cu roade caracteristice pentru ea, cu produse, dulciuri, mâncăruri. Pe lângă polonezi se prezintă și alte naționalități „vecine”

Sărbătoarea Roadelor din Solonețu Nou este o excelentă ocazie de a cunoaște comunitatea poloneză din România și vecinii ei și chiar Polonia însăși. Atunci Polonia poate fi simțită, văzută și chiar „gustată”.

 

Culoare și savoare la Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava