MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardelanu, a declarat că astăzi, 20 martie, peste 220 milioane de vorbitori ai limbii franceze, fie ca limbă maternă, ca limbă secundă sau ca limbă străină, în țările membre asociate sau cu statut de observatori din Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), celebrează Ziua Internațională a Francofoniei.

Sanda-Maria Ardeleanu a arătat că francofonia românească va fi sărbătoriă la cel mai înalt nivel. Astfel, la invitația Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, marți, 22 martie, ceremonia dedicată Zilei Internațională a Francofoniei se va organiza la Palatul Cotroceni.

„Manifestarea se va axa pe sublinierea impactului pe care valorile și inițiativele Francofoniei îl pot avea asupra tinerilor, care reprezintă mai mult de 60% din populația din spațiul francofon. La eveniment vor participa șefi ai misiunilor diplomatice și ai instituțiilor francofone din România, elevi și studenți, cadre didactice din învățământul preuniversitar și universitar, reprezentanți ai mediului de afaceri, personalități francofone din instituții publice, mediul academic și societatea civilă”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu.

La evenimentul de la Palatul Cotroceni va participa o delegație a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, condusă de Rectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, și formată din 6 studenți de la Facultatea de Istorie și Geografie, Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor.

Evenimentul de la Palatul Cotroceni va fi deschis de intervenția președintelui României, Klaus Iohannis, după care vor lua cuvântul Ministrul Afacerilor Externe, domnul Lazăr Comânescu, Minsitrul Educației, domnul Adrian Curaj, Președinta Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei (APF), doamna Sanda-Maria Ardeleanu, Directorul Biroului Regional al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), doamna Chantal Moreno, Directorul Biroului Regional al Agenției Universitarea a Francofoniei (AUF), domnul Fabien Flori, precum și un reprezentat al tinerilor francofoni.

„În alocuțiunea mea voi sublinia importanta recunoaștere de care Francofonia românească s-a bucurat în ultimii ani și ca urmare a permanentelor eforturi și activități desfășurate în cadrul Adunării Parlamentare a Francofoniei dar și grație fructuoaselor parteneriate între mediul academic românesc și organismele internaționale francofone. Delegația Parlamentului României la APF participă activ la programele care urmăresc dinamizarea relaţiilor dintre parlamentele membre, schimbul de experienţe, promovarea valorilor francophone și implicarea tinerilor în parlamentele francofone. Mesajul meu către tinerii francofoni prezenți la eveniment este că viitorul Francofoniei le aparține și că limba franceză este cea care face diferența”, a declarat Sanda-Maria Ardeleanu.

Ea a adăugat că după manifestarea de la Cotroceni, în aceeași zi, îi va avea ca oaspeți la Palatul Parlamentului pe studenții suceveni.

Sanda-Maria Ardeleanu a mai spuus că Pe 23 martie, în același context francofon, un grup de 19 elevi și cadre didactice de la Școala Gimanzială nr. 1 din municipiul Suceava, se vor afla, la invitația mea, în Parlamentul României, unde vor vizita clădirea și vor purta discuții cu membrii Legislativului pe diverse teme de interes.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava