Concert pascal
MOPAN Suceava

Inginerul Aristide Maxim, reprezentantul cetățenilor din Valea Putnei și Mestecăniș, a apreciat deschiderea către dialog a președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, pentru deblocarea proiectului și finalizarea lucrărilor la depozitul de deșeuri de la Pojorâta care au ajuns la un grad de execuție de 97%. Maxim a arătat într-o conferință de presă desfășurată la Câmpulung Moldovenesc că Flutur a venit joi la fața locului să discute cu factorii responsabili și cu localnicii despre investiția componentă a sistemului integrat de management al deșeurilor subliniind că fosta administrație județeană nu a făcut niciodată  acest lucru. El a relatat că în perioada 2012-2016 a fost doar o singură tentativă a fostului președinte al Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, de a veni la Pojorâta să discute cu localnicii nemulțumiți de amplasamentul depozitului ecologic, tentativă care însă nu s-a mai concretizat. ”Scopul principal al conferinței de astăzi este acela de a scoate în evidență faptul că în sfârșit după atâta timp am ajuns să putem dialoga în prezența cetățenilor și să scoatem din impas această situație. Cum o vom face rămâne de văzut. Am ajuns la litigiu pentru că nu am fost ascultați. Datorită transparenței și dorinței de comunicare a domnului președinte Flutur s-a ajuns la un dialog cu noi pentru a clarifica odată situația de pe Mestecăniș care a plutit într-o ambiguitate ani de zile. Vreau să punctez aici faptul că în perioada premergătoare am fost ignorați total de autoritățile locale mai ales de cele de la Pojorîta dar și de cele județene din perioada 2012-2016 iar semnalul de alarmă tras de noi pentru acel amplasament greșit ales de comisia de atunci nu a fost luat în seamă”, a declarat Maxim.

”Avem toată considerația pentru domnul președinte Flutur și vrem să-l ajutăm”

Reprezentantul localnicilor din Valea Putnei a precizat că dialogul cu autoritățile va continua și că oamenii vor garanții care să elimine temerile faţă de poluarea pânzei de apă freatică, de riscul antrenării deşeurilor către sat în cazul unor ploi abundente, cu poluarea pârâului Putna, faţă de afectarea păşunii şi a mirosului pe care îl vor degaja gunoaiele menajere depozitate pe munte. ”Vom continua dialogul, vom continua căutarea celor mai bune soluții și vom încerca să facem să funcționăm până la urmă într-o societate mai bună, mai curată. Suntem puși în fața faptului împlinit. Trebuie să acceptăm situația ca atare și să vedem ce se mai poate repara din prostia făcută. Pentru că e o mare prostie să pui depozitul de deșeuri într-o zonă cu potențial turistic, cu peisaje nemaipomenite. Depozitul trebuia pus într-un loc ferit și la o distanță de minim 1.000 de metri de locuințe. De obicei aceste depozite nu se pun în vârful căciulii, se pun undeva mai jos, pitite într-o vale. E dureros că am ajuns acum în situația să negociem în pierdere motivat de  faptul că depozitul e făcut în procent de 97% și că trebuie pus în funcțiune. E adevărat că și deșeurile trebuie puse undeva. Asta ne obligă să continuăm să scoatem maximum din problema asta pentru că în primul rând asemenea lucruri să nu se mai întâmple în alte părți și în al doilea rând să ne protejăm viața noastră care e acolo”, a spus Maxim. El i-a mulțumit lui Gheorghe Flutur pentru ”că ne-a dat atenția necesară” și și-a exprimat speranța că va reuși să facă mai multă ordine în administrarea județului. ”Avem toată considerația pentru domnul președinte Flutur și vrem să-l ajutăm”, a conchis Aristide Maxim. Depozitul ecologic de pe Mestecăniş are o capacitate de 0,39 Mt, dispune de staţie de tratare levigat şi utilaje pentru operare depozit. În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) au fost achiziţionate inclusiv maşini speciale pentru transportul deşeurilor. Contractul a fost executat de firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft GmbH în asociere cu compania românească SC Concret Construct AG SRL, iar valoarea este de peste 27 de milioane de lei fără TVA. Capacitatea proiectată este suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din zona de munte a judeţului cel puţin până în 2037. În economia SMID, pe Mestecăniş vor fi duse deşeurile produse de 14,6% din populaţia judeţului, respectiv cei peste 100.000 de locuitori din zona de munte a judeţului, din 23 de unităţi administrativ teritoriale. Restul localităţilor, până la 114, sunt arondate depozitului de la Moara.

Deschiderea către dialog a lui Flutur în privința deblocării proiectului de pe Mestecăniș, apreciată de reprezentantul cetățenilor din Valea Putnei, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava