Concert pascal
MOPAN Suceava

Estonia este marele câştigător al ediţiei de anul acesta a Festivalului Mondial de Film pentru Amatori UNICA. A 78-a ediţie a festivalului a avut loc anul acesta la Suceava, oraş care cu acest prilej a găzduit nu mai puţin de 150 de cineaşti din 30 de ţări. Vineri seara a avut loc închiderea oficială a festivalului şi premierea celor mai bune filme înscrise în competiţie. După o săptămână plină, în care la Cinematograful Modern au fost proiectate peste 120 de filme, juriul a anunţat câştigătorii Festivalului UNICA, premiul pentru cel mai bun film fiind obţinut de Maria Reinup, din Estonia.

În acelaşi timp, au mai fost acordate următoarele premii: cel mai interesant program național – Spania, cel mai bun film la categoria tineri regizori – Hanis Bagashov din Macedonia, cu filmul Faces, premiul internațional CICT – UNESCO: Petre Chapovski, Macedonia.
Venit special de la Brașov, acolo unde a avut loc o întâlnire a primarilor, edilul Sucevei, Ion Lungu, a înmânat trei premii acordate din partea municipiului reședință de județ. Acestea au fost primite de John Roberts – Anglia, Bernard Dublique -Beglia și Petya Dinova – Bulgaria.


În discursul său, Ion Lungu a mulţumit tuturor participanţilor din cele 30 de ţări care au fost oaspeţi ale Sucevei timp de mai bine de o săptămână. Ion Lungu a spus că pentru Suceava a fost o onoare să găzduiască un astfel de eveniment de talie internaţională. „Mi-a făcut plăcere să cunosc această familie a Festivalului de Film UNICA. Sper că ne-am făcut noi prieteni și vă rugăm să fiți ambasadorii noștri în țările dumneavoastră și să reveniți împreună cu prietenii și familiile dumneavoastră aici, în Bucovina, o zonă frumoasă şi ospitalieră”, a spus Ion Lungu.

Primarul Sucevei şi-a arătat disponibilitatea de a colabora la şi ediţiile viitoare a Festivalului Unica. Fără doar şi poate un personaj plin de pasiune pentru film şi un susţinător al tinerilor generaţii de cineaşti, preşedintele Uniunii Internaţionale de Cinema, Dave Watterson, care şi la evenimentul de vineri seara a venit îmbrăcat într-un kilt, a ţinut să-i mulţumească lui Ion Lungu pentru modul în care a fost organizat evenimentul, și l-a rugat să rămână alături de el pe scenă pentru a înmâna premiile.


Trebuie spus că tot astăzi Suceava a predat steagul UNICA oficialilor din oraşul care va găzdui anul viitor acest festival, respectiv Dortmund, Germania. De altfel, la finalul festivalului din Suceava, au mai fost acordate trei medalii de aur, una dintre acestea ajungând la oficialul german din oraşul care a preluat şi steagul Uniunii Internaționale de Cinema. Celelalte două medalii au fost primite de Emil Mateiaș, cel care a avut o contribuţie esenţială pentru ca festivalul să aibă loc în România, profesorul din Suceava Viorel Ieremie, cel care a fost preşedintele comitetului de organizare şi iniţiatorul Clubului sucevean VideoArt.

Estonia a câştigat, la Suceava, marele premiu al Festivalului Mondial de Film pentru Amatori UNICA, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava