MOPAN Suceava
Galerie foto206 poze în acest set

În perioada 16 noiembrie 2016 – 29 ianuarie 2017, la Muzeul de Istorie va fi prezentă o expoziţie excepţională, unică prin valoarea şi importanţa exponatelor. Suceava va găzdui vreme de aproape trei luni, unele dintre cele mai frumoase şi vechi obiecte realizate din aur şi argint descoperite pe teritoriul României, artefacte care datează începând din mileniul V î. Hr, iar cele mai târzii în secolul VII d. Hr. Vernisajul expoziției a avut loc miercuri în prezența directorului Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a prefectulului Sucevei, Constantin Harasim, subprefectului Ionuţ Creţuleac și a vicepreședintelui Consiliului Judeţean Gheorghe Niţă. Așa cum a declarat Emil Ursu, această expoziția este „poate cea mai importantă de după anul 1989”.

Ursu le-a mulțumit tuturor celor care au avut disponibilitatea ca această expoziție să ajungă la Muzeul de Istorie din Suceava. „Vreau să le mulţumesc colegilor noştri de la Bucureşti pentru că de două săptămâni au renunţat la familie şi au stat la Suceava pentru ca, împreună cu colegii noştri de la secţiile de istorie, arheologie şi biroul de marketing-comunicare, să amenajeze expoziţia în cele două săli”, a subliniat Emil Ursu. Prezent la Suceava, directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie al României, Cornel Constantin Ilie, s-a declarat bucuros de faptul că această expoziție itinerantă a ajuns și la Suceava, ultima locație în care vor fi expuse piesele de aur și argint antic. „În primăvara anului 2014 pornea această călătorie extraordinară prin ţară. A fost o adevărată aventură realizarea şi itinerarea acestei expoziţii, fără îndoială cea mai mare expoziţie itinerantă făcută în România, după 1990”, a spus Cornel Constantin Ilie.


Cele peste 1000 de piese expuse oferă o imagine complexă asupra evoluţiei meşteşugului prelucrării metalelor preţioase din Eneolitic, de la primele încercări de a lucra cu un material nou, aurul, şi a obţine obiecte simple, până la elaboratele bijuterii elenistice sau romane, care prin rafinamentul execuţiei îi pot entuziasma şi astăzi pe cei care le privesc. Vor ajunge pentru prima dată la Suceava piese din tezaurele de la Rădeni, Perşinari, Agighiol, Pietroasa, Apahida şi Cluj-Someşeni. Subliniem că cea mai mare parte a obiectelor prezente în expoziţie au fost descoperite de către arheologi, în timpul cercetărilor arheologice efectuate de peste 100 de ani în situri de pe întregul teritoriul României.


Conceput ca expoziţie itinerantă şi implicând eforturi deosebite din partea organizatorului, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, acest eveniment cultural remarcabil a fost prezentat pentru prima dată publicului în anul 2013, în capitala României. Ulterior, expoziţia a fost vernisată în alte 13 mari oraşe din România: Timişoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iaşi, Constanţa şi Piatra Neamţ.
La o selecţie de piese din expoziţia Tezaur Istoric a MNIR, se adaugă si o contribuţie semnificativă a altor 31 de muzee din ţară care au participat la rândul lor cu artefacte cu mare valoare istorică.


Muzeul Bucovinei din Suceava a contribuit cu zece piese, toate din aur: aplicile de la Cajvana (secolul VI î. Hr.), pandantivul de la Rotopăneşti (secolul V d. Hr.) şi tezaurul cu monede bizantine de la Udeşti (secolul VII d. Hr.), toate descoperite în cadrul unor cercetări arheologice efectuate cu specialişti ai Muzeului de Istorie din Suceava.
Exponatele sunt însoţite de un amplu material explicativ cu o documentaţie fotografică detaliată, care pune în evidenţă aspecte puţin vizibile cu ochiul liber. Astfel, sunt integrate prezentări ample dedicate contextelor în care obiectele au fost descoperite şi particularităţilor constructive ale acestora. Secţiuni speciale sunt dedicate tehnicilor de prelucrare ale metalelor preţioase şi locurilor de descoperire ale pieselor. Coordonatorii expoziţiei din partea MNIR sunt Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul instituţiei, şi dr. Rodica Oanţă-Marghitu, şef birou Tezaur istoric.


Pentru vizitatorii dornici să se informeze suplimentar, Muzeul Naţional de Istorie a României a editat un catalog cu toate piesele prezente în expoziţie, cu explicaţii despre locurile de descoperire a obiectelor şi studii privind prelucrarea metalelor preţioase de la cele mai timpurii încercări şi până în epoca migraţiilor. Acest catalog va putea fi achiziţionat de la standul Muzeului de Istorie din Suceava pe întreaga perioadă de desfăşurare a expoziţiei.

Expoziţia Aurul şi argintul antic al României s-a deschis la Muzeul de Istorie din Suceava, 8.3 out of 10 based on 6 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (6 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava