MOPAN Suceava

Comunicat:

Federația Oierilor de Munte atrage atenția asupra intensității și agresivității excesive ale atacurilor animalelor sălbatice asupra fermelor agroozootehnice. În ultimele zile am primit zeci de apeluri de la membri ai  federației noastre din județele Harghita, Caraș-Severin, Mureș, Salaj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Vâlcea, Brașov, etc., prin care suntem anuntați de situația disperată în care se află fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreți, ale lupilor și urșilor, atacuri care nu numai că omoară animalele domestice, dar pun într-un real pericol zeci de vieți omenești.

Doar din rândul membrilor noștri, am fost informați de 29 de atacuri ale urșilor care s-au soldat cu 6 internări în spital și 1 decedat, din rândul ciobanilor. În județul Brașov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai în zona Săcele răpind 300 de oi în ultimele 7 zile.

Datorită condițiilor prielnice și schimbărilor climatice din timpul iernii, ne confruntăm cu o încărcătură excesivă pe habitate, ajungând ca în Platoul Bucegi să avem cu 317% mai mulți urși decât prevede legislația europeană, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om și urs.

Principala problemă pleacă de la faptul că administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele, iar când o fac, utilizează carne și dulciuri expirate cu conținut ridicat de proteină în cazul urșilor, deși este interzis, stimulându-le premisele de a ataca animalele domestice, populația și crește capacitatea de a se înmulți ușor și repede.

Crescătorii de animale atrag atenția că legislația existentă este greoaie, sunt sute de cereri de despăgubire care se depun la primării și rămân fără o rezolvare, iar cele care se soluționează primesc sume de bani mult diminuate după luni de zile sau chiar ani.

Constatăm cu durere că acțiunea de protest a ciobanilor din 15 decembrie 2015 a fost în zadar și se impune reluarea protestului, deoarece până în acest moment nu s-au operat modificări în legea nr. 407/2006 privind Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare care să corecteze legislația.

Solicităm Guvernului aprobarea unei Ordonanțe pentru modificarea în regim de urgență a legislației în vederea:

– simplificării procedurii de despăgubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pășunilor,  efectivelor de animale domestice și plata de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalități impuse de A.P.I.A. și acordării acestora în timp util;

– inventarierea animalelor pe fiecare fond de vânătoare, habitat, dispunerea măsurilor de eliminare în regim de urgență a animalelor găsite în exces și asigurarea hranei animalelor rămase în habitat;

–  recunoașterii mistreților ca distrugători;

– respectarea regimului proprietății stabilit în Constituția României;

– delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan și utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului;

– introducerii în legislație a unor prevederi prin care dacă se constată infirmități cauzate de atacuri să se acorde pensie de întreținere, iar în cazul mortalităților, pensii de urmaș de către administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă.

     Așteptăm să ne arătați că disperarea și strigătul nostru de ajutor a fost auzit, să luați în regim de urgență măsurile care se impun pentru reglementarea acestei situații, pentru că ANIMALELE SALBATICE DIN FONDURILE DE VÂNĂTOARE au devenit un PERICOL NAȚIONAL și este nevoie de aprobarea unei ordonanțe în regim de urgență.

                În caz contrar ne vedem forțați să dăm curs numeroaselor solicitări venite din rândul crescătorilor de animale și să venim la București în septembrie, într-un număr mult mai mare decât în decembrie 2015.

                PREȘEDINTE,                                                   Secretar general,

Ing. Gonțea Petru Eugen                                               Ștefan Constanța

 ****

Federația Oierilor de Munte din România – F.O.M.R. este înființată din 2007, are în componența sa 102 de asociatii județene și locale membre, din rândul crescătorilor de ovine și caprine și are ca principale obiective:

•Implementarea unui Program de Ameliorare Genetică pentru Scrapie la Ovine și revigorarea investițiilor în material genetic autohton de reproducție de calitate superioară;

• Implicarea în inițiativele de deblocare a exporturilor de carne de proveniență ovină pe noile piețe din Europa de Vest și Orientul Mijlociu;

• Modificarea legislației pentru a oferi posibilitatea crescătorilor de a-și apăra efectivele de animalele de prădătoare mari, precum lupii și urșii, nemaifiind în situația de a deține un număr restrâns de câini în stână;

• Facilitarea înscrierii animalelor pentru SPRIJINUL CUPLAT PE ZOOTEHNIE, prin inscrierea in Registrul genealogic pe baza geneticii paternale;

• Simplificarea legislației muncitorilor sezonieri prin folosirea timbrelor tipizate lunare;

Responsabilizarea și întărirea rolului asociațiilor agricole în activitatea de creștere a  animalelor și sporirea încrederii fermierilor în ideea de asociere, etc. .

PREZENTAREA SITUAȚIEI ACTUALE

  În ultimele zile am primit zeci de apeluri de la membri ai  federației noastre din județele Harghita, Caraș-Severin, Mureș, Salaj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Vâlcea, Brașov, etc., prin care suntem anuntați de situația disperată în care se află fermierii din cauza distrugerilor provocate de atacurile porcilor mistreti, ale lupilor și ursilor, atacuri care nu numai că omoară animalele, dar pun într-un real pericol zeci de vieți omenești.

Oamenii spun că au muncit o vara întreaga și acum mistreții au demarat campaniile de recoltare și distrugere. Culegătorii nu mai sunt fermieri, mistreții i-au scutit de munca, ei nu s-au ales cu nimic. Culturile de cartof, de porumb, de grâu, grădinile de legume, fânețele, pășunile, nimic nu este iertat de acești distrugători. Mistreții s-au înmulțit foarte mult, spre mulțumirea vânătorilor, dar și spre nemulțumirea celor care încă mai încearcă să-și muncească pământul. Se depun zilnic zeci de cereri la primării, dar nimeni nu ia nici o măsura, fermierii  se simt ai nimănui. În zadar se luptă să primească despăgubiri, nu găsesc nicăieri sprijin pentru a-și apăra culturile din calea animalelor sălbatice flămânde. Oamenii au obosit și încep să renunțe la cultivarea pământului, ajungând la concluzia că ies mult mai ieftin dacă iau cerealele și legumele de la piață. Și ce este mai grav, mistreții intră de foame și prin curțile oamenilor, devenind un pericol major pentru copii și bătrâni. Porcii flămânzi atacă și oamenii, dacă sunt hăituiți.

Mistreții ne ataca culturile, lupii și ursii fac prapad în turme, vulpile ne lasă fără păsări în ograda, etc…Pe buna dreptate se întreabă fermierii: ce faceți domnilor proprietari ai fondurilor de vânătoare? Dacă vreți animale sălbatice pentru distracția dvs., atunci de ce le lăsați să flămânzească și puneți în pericol avutul și viața noastră? Cât vă mai bateți joc de noi? Ați ajuns stăpâni pe terenurile noastre, pe animalele noastre, pe viața noastră?!

La discuțiile privind modificarea  legii vânătorii se vine, de către cei interesați, cu tot felul de „argumente” care de care mai ridicole, numai pentru a împiedica modificarea legii vânătorii. Tineți minte un lucru: noi, țăranii români creștem animale ca să traim, și o facem de mii de ani, voi vânătorii, ucideți animalele ca să vă distrați. Și nici asta nu o faceți bine. Dimensionati-vă domnilor habitatele, respectați încărcătura de animale sălbatice pe habitat, asigurați hrana necesara și nu vă mai bateți joc de munca noastră, de viața noastră.

Una dintre cele mai importante modificari pe care noi am solicitat sa fie adusa legii vanatorii se refera la despagubirile acordate proprietarilor de terenuri agricole care au suferit pagube produse de animalele sălbatice, în special mistreții care an de an distrug importante suprafețe de culturi, precum și proprietarilor ale căror animale sunt ucise de lupi și urși.

Dar să mai avem încredere că această lege se va modifica vreodată? Ce faceți domnilor parlamentari, ce faceti domnilor guvernanți? Cât să mai așteptam? Vânătorii sunt cu distracția, fermierii rămân cu paguba, autoritățile ne duc cu vorba…

Tot mai mulți fermieri care arată că singura soluție pentru cei afectați de invazia mistreților, singura soluție de a fi băgați în seama de actualii guvernanți ar fi o deplasare în masă la București, în fața Guvernului și Parlamentului, unde să solicitam cu fermitate Guvernului CIOLOȘ o Ordonanță de urgență pentru acordarea de despăgubiri imediate, fără birocrație, fără ani de așteptare, deoarece fermerii sunt vitregiți nu numai de vreme și de condițiile grele de munca, dar mai ales ei, sunt vitregiți de legile prost făcute.

            Am ajuns la conluzia că problemele țăranului român nu interesează pe nimeni, guvernanții se fac că nu ne aud strigătul de ajutor, statul român stă pasiv și aceiași pasivitate există și în Parlamentul României din diferite motive, inclusiv ale grupurilor de interese.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava