Concert pascal
MOPAN Suceava

Femeile liberale sucevene au marcat joi, 1 octombrie, la Suceava, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân. La eveniment participat peste 60 de invitate, care, în mod simbolic, au aprins luminile roz, în semn de solidaritate pentru persoanele care luptă cu această maladie, dar și ca o acțiune de informare și prevenție. În deschiderea evenimentului, mesajul Organizaţiei femeilor din PNL Suceava a fost transmis de Liviana Enea, consilier local și co-președinta Organizaţiei Municipale Suceava a Femeilor Liberale.
Evenimentul a fost moderat de Angela Zarojanu şi s-a desfășurat sub genericul „PNL are grijă de sănătatea ta”, fiind realizat la inițiativa Organizației Naționale de Femei a PNL. Deputatul PNL de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, a ţinut să precizeze că obiectivul principal l-a constituit informarea cu privire la starea de sănătate a românilor și, în mod special, a femeii.
„Participanții la întâlnire au putut afla cele mai noi date referitoare la prevenția și tratamentul cancerului la sân de la medicii specialiști care au împărtășit, cu un optimism realist, aspecte din vasta lor experiență profesională de pe frontul luptei cu cancerul.


Ne-am bucurat de prezența doamnei doctor în științe medicale Doina Elena Ganea Motan, șefa Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a doamnelor dr. Agata Petrescu și Liliana Gheorghe, ca reprezentante a Clinicii private Explora, precum și a doamnei conf. univ. dr. Doina Maria Schipor, psiholog și cadru didactic la Universitatea Ștefan cel Mare Suceava”, a spus Sanda-Maria Ardeleanu.

Dezbaterile au atins subiecte cum ar fi comunicarea medic-pacient, solidaritatea și comunicarea între medici, costurile terapiilor, progresul prin cercetare la cel mai înalt nivel, resursa umană din spitale, dezvoltarea emoțiilor vindecătoare în lupta grea cu boala. În cadrul discuţiilor dr. Doina Elena Ganea Motan a venit cu o serie de propuneri concrete de prevenție în sfera cancerului de sân, care necesită urgent atenția parlamentarilor.


În discursul său, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu a supus atenției invitaților, lansând spre dezbatere, un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, demarat de deputatul Lucia Varga. Sanda-Maria Ardeleanu a vorbit şi despre necesitatea gratuitătii determinării markerilor tumorali în cazul femeilor cu un profil genetic vulnerabil începând cu vârsta de 25 de ani, introducerea în schema analizelor medicale gratuite a unei mamografii anuale pentru femeile de peste 40 de ani. Ardeleanu a ţinut să facă un apel către tinere „de a nu sacrifica sănătatea din rațiuni estetice, incidența cancerului mamar fiind direct proporțională cu numărul traumatismelor în zona mamară”. Deputatul sucevean a propus şi coagularea acțiunilor pe problema sănătății, la nivelul municipiului Suceava, și deschiderea unor dialogului periodice între „medici fără halat” și cetățeni.
Evenimentul organizat de femeile liberale a avut parte şi de două momente emoționante, în care participanții au primit „lecția învingătorului cu boala” de la două tinere doamne, vindecate de această boală. Nu în ultimul rând, trebuie spus că despre solidaritate și importanța mediatizării programelor de prevenție și tratare a cancerului a vorbit şi jurnalista Adriana Dascălu Bulină, cea care a organizat numeroase campanii informative în domeniul sănătății.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava