MOPAN Suceava
Galerie foto146 poze în acest set

Polonezii din Soloneţul Nou au sărbătorit ieri împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea satului, precum şi împlinirea a 90 de ani de la înființarea parohiei romano-catolice. Îmbrăcaţi în haine populare, membrii comunităţii de polonezi din Soloneţu Nou, dar şi oaspeţii lor şi-au început sărbătoarea cu o paradă care a avut loc de la intrarea în sat şi până la biserica cu hramul Coborârea Duhului Sfânt. Aici, toţi cei prezenţi au asistat la Sfânta liturghie solemnă concelebrată de Petru Gherghel, episcopul diecezei de Iași asistat de preoți din decanatul de Bucovina cu parintele decan Iosif Păuleț. Printre oaspeţii care au participat la manifestările de sâmbătă s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, prefectul Florin Sinescu, reprezentanţi ai Ministerului de externe din Polonia, şi consulul Ambasadei Poloniei în România.


În timpul liturghiei au fost dezvelite două plăci comemorative, una care conţine numele tuturor preoţilor care au slujit în această parohie şi una pe care a fost scrisă scrisoarea de intenţie a polonezilor care au venit la Soloneţul Nou. După liturghie, toţi cei prezenţi au pornit într-o procesiunea către cimitirul vechi al comunei, acolo unde au fost depuse flori şi candele şi a fost sfinţit monumentul ridicat în cinstea celor care acum 180 de ani au înfiinţat satul Soloneţu Nou.

Tot sâmbătă, la Casa Polonă sin localitate a fost lansată şi lansată monografia bilingvă a Solonețului Nou al cărui autor este pr. Alfons Zielonka – fiu al satului aflat în prezent la doctorat la Universtitatea Catolică din Lublin.
Evenimentul a fost organizat de Uniunea Polonezilor din România, condusă de deputatul Ghervazen Longher.

Festivități de amploare la împlinirea a 180 de ani de la înfiinţarea satului Solonețu Nou, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava