MOPAN Suceava

Suceava tinde să devină în viitor capitală culturală europeană iar Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru de la Suceava reprezintă un pas către acest deziderat. Afirmația a fost făcută de președintele Consiliului Județean, Cătălin Nechifor, sâmbătă, într-o conferință de presă, organizată la debutul primei ediții a Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru care se desfășoară în perioada 5-12 iulie. Alături de Nechifor s-au aflat principalii organizatori ai Festivalului, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București, reprezentată de decanul Facultății de Teatru, Paul Chiribuță, Universitatea ”Ștefan cel Mare” reprezentată de rectorul Valentin Popa, Muzeul Bucovinei, reprezentat de directorul Emil Ursu și Asociația ”Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru” reprezentată de Stelian Nistor. Șeful administrației județene a declarat că acest Festival este un proiect foarte important pentru Suceava și și-a exprimat speranța ca la ediția de anul viitor în calitate de parteneri să fie cooptate și primăriile localităților pe raza cărora vor avea loc spectacole. ”E un concept important care integrează o zonă de cultură, zona teatrului. Cred că în Suceava sunt resurse importante, sunt oameni care au iubit și iubesc teatrul și cred că va fi găsit un public care să fie atras de teatru să fie activ în acest sens”, a spus Nechifor.

Chiribuță: ”Festivalul de la Suceava va deveni un laborator al teatrului european”

Decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC București, Paul Chiribuță, a ținut să sublinize că în România nu există un festival al școlilor de teatru de o asemenea importanță ca cel de la Suceava și că în viitor el va deveni un laborator al teatrului european. ”Scopul nostru e să adunăm împreună o întreagă generație europeană de tineri actori ca să poată găsi puncte comune să-și poată crea o conștiință a unei generații. Vrem ca acest festival să devină un laborator în carte noile tendințe ale teatrului contemporan să se poată cristaliza. Festivalul va evolua avem multe idei pentru ediția a doua și chiar poate vom reuși să demarăm un proiect european să facem din acest festival un laborator al teatrului european”, a spus Chiribuță, care este și directorul Festivalului de la Suceava.

Popa: ” Ne străduim de mai mulți ani să asigurăm o educație culturală în Suceava”

Rectorul Universității sucevene, Valentin Popa, a declarat că este onorat să facă parte din acest proiect care în opinia sa va redeschide apetitul sucevenilor pentru teatru. El este convins că tinerii care vor evolua în cadrul Festivalului de la Suceava vor deveni în curând viitorii mari actori ai României. ”Suntem onorați ca împreună cu partenerii să facem parte din acest proiect pe care-l considerăm unul educațional. Ne străduim de mai mulți ani să asigurăm o educație culturală în Suceava și prin multitudinea de spectacol găzduite la noi la Universitate și prin trupa noastră de teatru. De prea mult timp Suceava nu are nici teatru nici cinema iar cele câteva spectacole sporadic la Casade Cultură sunt prea puține pentru a menține pofta pentru cultură”, a spus Popa.

Nistor: ”Ne aflăm aici ca să mecenăm, să sprijinim”

Președintele Asociației ”Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru”, suceveanul Stelian Nistor, a făcut apel la înțelegere întrucât e posibil ca la această primă ediție a manifestării să apară și unele greșeli. ”Nu a fost un vis al meu să se întâmple acest festival dar poate fi de acum încolo. Am cerut mai în glumă mai în serios înțelegere și apel și la înțelegerea dumneavoastră. Ar fi indicat dacă am putea începe direct cu ediția a doua pentru că la prima vor fi greșeli, vor fi scăpări. Nu ne aflăm aici ca să judecăm un act artistic ne aflăm aici ca să mecenăm, să sprijinim, să ajutăm fiecare dintre noi. Deci, lucrurile rele care se vor întâmpla scăpările pe care le veți descoperi să le ținem pentru ediția a doua”, a spus Nistor.

Ursu: ”Anul trecut după cele două zile de teatru la Suceava spuneam că mi-aș dori un festival de teatru în urbea noastră. Se pare că se întâmplă”

Nu în ultimul rând directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că dorința sa de a se organiza un festival de teatru la Suceava s-a îndeplinit exprimându-și speranța ca acest festival să prindă la public. ”Anul trecut după cele două zile de teatru la Suceava spuneam că mi-aș dori un festival de teatru în urbea noastră. Se pare că se întâmplă. Desigur într-o formulă interesantă cu tineri și pentru tineri, un festival de care sper să se bucure sucevenii. În calitate de principal finanțator am să mp opresc aici”, a spus Ursu.

Ion Besoiu și Dragoș Bucur se vor întâlni cu publicul sucevean

În cadrul Festivalului de la Suceava vor fi prezentate producţii ale unor şcoli de teatru din România, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova şi Ungaria, iar cele mai bune spectacole vor fi premiate. Pe lîngă spectacole, în cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere de actorie de film, teatru documentar şi lupte scenice şi cascadorie. Acţiunile vor avea loc la Universitatea „Ştefan cel Mare”, Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul de Ştiinţele Naturii şi Casa Culturii din Suceava. Pe 10 iulie, vor fi susţinute spectacole de teatru la Universitate, dar şi la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni şi la Casa de Cultură din Cîmpulung Moldovenesc. De asemenea vor fi organizate și întâlniri între publicul sucevean și personalități marcante ale teatrului românesc, precum Ion Besoiu și Dragoș Bucur. Accesul la toate spectacolele va fi gratuit. Administraţia judeţeană a alocat evenimentului 150.000 de lei. Mai trebuie spus că parteneri în acest proiect sînt Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Teatrul ”George Ciprian” din Buzău.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava