Concert pascal
MOPAN Suceava

Disputele dintre putere şi opoziţie de multe ori puerile, sterile, ridicole, penibile cu scop principal de a enerva advesarul politic și nu de a lămuri probleme de pe ordinea de zi şi-au pus amprenta pe durata şi calitatea şedinţelor Consiliului Judeţean Suceava din acest mandat. Vina aparține cu precădere aleșilor PSD care încep dezbateri uneori justificate pe fond, dar care se pierd în ironii ieftine. La rândul lor liberalii nu pierd ocazia pentru a le aminti social democraților că au pierdut alegerile şi astăzi nu mai au majoritatea în Consiliul Județean. După ședința maraton de șapte ore de luna trecută, ședinţa de miercuri a înregistrat o nouă premieră, ea fiind suspendată după circa un sfert de oră de la debut la propunerea preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, după ce aleşii PSD au reclamat faptul că ședințele comisiilor de specialitate nu s-au ținut iar orele la care au fost convocate au fost nepotrivite. Social democraţii s-au referit în primul rând la comisia de buget finanţe condusă de liberalul Ioan Bădeliţă. Ei au arătat că şedinţa a fost convocată la ora 9.30 iar unii au ajuns la ora 9.45 şi nu au găsit pe nimeni. Asta în timp ce liberalii au spus că la şedinţă au participat totuşi şi trei pesedişti chiar dacă au întârziat şi anume Brânduşel Nichitean, Gavril Vârvara şi Simion Sticleţ. Nichitean a nuanţat în plenul şedinţei că el a semnat procesul verbal al comisiei la ora 9.48, dar nu a participat la ședință. Deşi cvorumul la şedinţa comisiei de buget finanţe a fost întrunit iar punctele de vedere vizavis de proiectele de hotărâre de consiliu judeţean care urmau să fie supuse aprobării au fost valabile, Flutur a decis « stop joc » şi reluarea şedinţei comisiei de buget finanţe ca să nu mai fie discuţii. Şedinţa deliberativului a fost reluată după circa o oră. Situaţia nu s-a mai repetat şi la celeltate comisii. Ambele grupuri politice au tăcut mâlc la întrebarea lui Flutur dacă sunt obiecţiuni şi în cazul celorlalte comisii de specialitate.

Odată cu reluarea lucrărilor au reînceput şi disputele, pe subiecte care ţin de bugetul alocat judeţului Suceava până la analiza pe textul proiectelor de hotărâre. ”Să fim riguroşi în respectarea procedurilor”, a motivat fostul preşedinte al CJ, consilierul judeţean Cătălin Nechifor. Minute bune au fost consumate pe tema sumelor alocate pentru cadrele didactice care şi-au recuperat drepturi salariale în instanţă. Flutur a explicat de cel puţin trei ori că doar despre aceşti bani este vorba şi Guvernul i-a alocat la solicitarea Inspectoratului Judeţean Suceava, exact în suma cerută, Nechifor întreba din nou de ce s-au dat atât de puţini bani, comparativ cu alte judeţe. După aproape jumătate de oră, rectificarea bugetului a fost aprobată cei 14 consilieri județeni PSD abținându-se la vot. Îndreptarea unor erori materiale strecurate într-o precedentă HCJ referitoare la adoptarea unei organigrame a fost un nou prilej de manifestare pentru Dan Ioan Cuşnir, care i-a reproşat lui Flutur că nu a procedat ”la fel de elegant” şi în abordarea greşelilor din ghidul de promovare a judeţului elaborat în mandatul lui Nechifor. Tonul dezbaterilor a atins paroxismul la punctul referitor la revenirea clădirii Centrului Economic Bucovina, de la aeroport la Consiliul Judeţean. ”Ne împopoţonăm la tăiat panglici. Vreţi să vă vedeţi diseară la televizor, nici o problemă”, i-a spus Flutur lui Nechifor, când acesta a solicitat amânarea dezbaterii acestui proiect. De asemenea, i-a reproşat fostului preşedinte că a ştiut din ziua precedentă despre ce este vorba şi că a avut suficient timp să studieze orice raport, dacă era atât de interesat de subiect. Înfuriat, Nechifor s-a ridicat şi a părăsit sala de şedinţă, motivat oarecum de faptul că modernizarea aeroportului Suceava a fost un proiect în care s-a implicat extrem de mult şi l-a urmărit pentru a fi implementat temeinic şi în cele mai bune condiţii.

Fostul preşedinte al CJ a revenit însă în sală la momentul prezentării raportului Curţii de Conturi pentru anul 2015, conform căruia CJ are de recuperat la bugetul propriu trei milioane de euro cheltuiţi de unităţile subordonate în condiţii care încalcă legea. ”Este firesc să facem această prezentare. Doamna Boliacu mi-a făcut o sinteză. Acum nu mai văd nici un fel de patimă”, a ironizat Flutur calmarea bruscă a consilierilor PSD. ”Solicităm şi sinteza din anul 2012, făcută tot de doamna Boliacu”, a spus Nechifor, care a solicitat să-i fie furnizate toate rapoartele Curţii de Conturi din anul 2008 încoace.

”Pentru sănătatea democraţiei”, a motivat Cătălin Nechifor comportamentul PSD-iștilor

Purtătorul de cuvânt al PSD, fostul vicepreşedinte CJ Alexandru Rădulescu a amintit că în mandatul precedent consilierii PDL erau incluşi în delegaţiile care plecau în străinătate, iar acum nici un PSD-ist nu face parte din delegaţia plecată în Franţa, la turneul de fotbal ”Patru regiuni pentru Europa”. De fapt, nici un ales judeţean nu face parte din delegaţie, singurul reprezentant al CJ fiind consilierul Neculai Barbă, de la cancelaria preşedintelui Flutur. Intervenţia lui Rădulescu i-a dat din nou ocazia lui Flutur să-i înţepe pe social-democraţi în legătură cu importantele probleme pe care ar fi avut ocazia să le rezolve pentru judeţ dacă ar fi mers în Franţa cu copiii fotbalişti. Ședinţa Consiliului Judeţean cu 20 de puncte pe ordinea de zi, s-a încheiat după patru ore deşi ar fi putut dura maxim o oră şi jumătate, dacă lucrurile ar fi fost clarificate în şedinţele din comisii. ”Un autism politic cum n-am mai văzut la PSD. Îmi venea să sun la SMURD”, a fost declaraţia preşedintelui Gheorghe Flutur, după încheierea lucrărilor.

”Pentru sănătatea democraţiei”, a motivat Cătălin Nechifor comportamentul PSD-iștilor.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava