Concert pascal
MOPAN Suceava

În anul 2016, la Direcția de Sănătate Publică Suceava au fost raportate peste 7500 de cazuri de boli infecțioase. Au evoluat mai multe focare epidemice, cele mai multe de oreion. Situația a fost ceva mai bună cu un an înainte, cînd în județ au fost 5408 cazuri de boli infecțioase. Oreionul a produs și atunci cele mai multe îmbolnăviri, sute de liceeni fiind afectați de această boală pentru că nu au fost vaccinați.

Anul trecut, în județ au fost focare de hepatită A în 4 comunități, au fost 4 focare de scarlatină,11 focare de varicelă, 14 focare de oreion, 2 focare de rujeolă, 2 focare de toxiinfecție acută și 1 focar de rabie. DSP a distribuit cantități importante de substanțe dezinfectante (în special în școlile din localitățile cu focare în evoluție, dar și în comunitățile afectate). De asemenea, au fost administrate 273 doze de vaccin antihepatitic A. DSP a asigurat refacerea rezervei antiepidemice prin completarea stocurilor existente conform baremului stabilit. Au fost realizate 32 dezinfecții în focare de boli transmisibile, iar în cadrul supravegherii epidemiologice a bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare au fost administrate un număr de: 177 doze de vaccin anti-hepatită B și 273 doze vaccin anti Hepatită A .S-au derulat 93 acțiuni de supraveghere epidemiologică și un studiu privind infecția cu virusul hepatitei B la gravide. În cadrul Programului de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV DSP Suceava s-a implicat în asigurarea screeningului HIV al femeii gravide și al persoanelor din categoriile la risc. 19 cazuri pozitive au fost luate în evidența persoanelor cu infecție HIV nou depistate, iar maternitățile din județ au primit 1968 teste rapide. În cadrul Programului de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei – ce are ca obiectiv reducerea prevalenței și mortalitățtii prin tuberculoză, s-a intervenit în 2 focare de TBC, unul de colectivitate și unul familial, prin coordonarea anchetei epidemiologice, distribuire de substanțe dezinfectante, măsuri de educație pentru sănătate. De asemenea, DSP a urmărit anul trecut creşterea calităţii serviciilor medicale în spitale prin îmbunătățirea managementului infecţiilor nosocomiale. În cursul anului 2016 au fost depistate 348 cazuri infecţii nosocomiale în sistem de rutină, reprezentand o incidență de 0,38% la nivel județean.

Îngrijorător este că în ultimii ani, în județul Suceava cele mai multe au fost focarele de oreion. 14 în 2016, 11 în 2015. În total, sute de copii au fost afectați de această boală pentru că nu au fost vaccinați. Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire s-au înregistrat în rândul adolescenților din clasele a XI a și a XII- a, cărora nu li s-a administrat vaccinul ROR, în condițiile în care campania de vaccinare a fost introdusă din anul 2006. Oreionul este mai mult decât o boală a copilăriei. Boala se poate solda cu complicaţii, cele mai severe fiind meningita aseptică (este cea mai frecventă meningită cu lichid clar la copil) şi surditatea neurosenzorială la copii, cu afectarea pe viaţă a auzului. Singura metodă de prevenire a oreionului este vaccinarea. În prezent este disponibil un vaccin combinat rujeolă-oreion-rubeolă, care se administrează gratuit în schema naţională de imunizare. Problema este că din ce în ce mai mulți părinți refuză vaccinarea copiilor. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că vaccinurile oferă protecție nu numai individului, ci și colectivității, impiedicând transmiterea multor boli infecțioase.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava