Concert pascal
MOPAN Suceava

Șeful administrației județene, Gheorghe Flutur, a invitat un grup de parlamentari austrieci vină în vizită în județul Suceava, dar și să participe la o întâlnire cu membrii Consiliului Județean. Gheorghe Flutur a făcut invitația după discursul pe care l-a ținut marți seara în Parlamentul de la Viena, în care i-a evocat pe deputații bucovineni din perioada 1861 – 1918. După acest moment, Gheorghe Flutur a depus buchete de flori pe locurile ocupate de deputații pe care i-a evocat în discursul său. Șeful administrației județene a precizat că în mandatul care a început în anul 1911, parlamentarii bucovineni erau constituiți în grup parlamentar propriu, Club Parlamentar Român, iar un bucovinean, Constantin Isopescul-Grecul era vicepreședintele al Camerei deputaților de la Viena. „A fost un moment cu adevărat emoționant. Demn de apreciat a fost și faptul că inclusiv sala, precum și locurile parlamentarilor sunt păstrate din acea perioadă, inclusiv suportul pentru condei și pentru cerneală, așa cum erau în anul 1878”, a spus declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

În discursul de marți seara, Gheorghe Flutur a amintit că Bucovina fost reprezentată de 73 de deputați, în 12 sesiuni parlamentare, și de 10 reprezentanți în Camera superioară – Camera Domnilor. El a explicat că reprezentanții Bucovinei în Parlamentul de la Viena reflectau și structura etnică a populației, din statistici rezultând că, pentru perioada 1861-1918, din cei 73 deputați, românii au deținut 35 de mandate (47,94%), germanii, 16 mandate (21,92%), ucrainenii, 10 deputați (13,70%), evreii și armeano-polonii, câte 6 deputați (8,22% fiecare). Gheorghe Flutur a mai făcut și o scurtă trecere în revista a perioadei în care Bucovina a fost inclusă în rândul țărilor și a provinciilor Coroanei de Habsburg – timp de 143 de ani, de la 1775 până în 1918 subliniind că la început, Bucovina a avut administrație militară austriacă, apoi, la 10 ani după anexare, în 1785, Bucovina a fost încorporată Galiției, ca simplu ținut administrativ, timp de 64 de ani.

Președintele CJ Suceava a mai spus că aportul parlamentarilor bucovineni în Parlamentul de la Viena a fost unul semnificativ, atât în elaborarea legilor fundamentale, Constituția și Legile electorale, pentru întreg Imperiul, cât și unele legi și demersuri sectoriale și pentru promovarea intereselor provinciei Bucovina.

El a amintit și de personalitățile bucovinene din Parlamentul de la Viena, printre care se numără Eudoxiu Hurmuzaki, om politic, apărător al autonomiei ducatului, în 1864 este numit căpitan al țării și va conduce lucrările Dietei Bucovinei, Alexandru Petrino, 1870-1871 ministru al Agriculturii,  Constantin Tomașciuc, primul rector al Universității din Cernăuți, Ioan Lupul, din 23 martie 1893 vicepreședinte al Camerei Deputaților, Constantin Isopescul-Grecul, vicepreședinte al Camerei, din 1911,  Iancu Flondor, artizan al unirii Bucovinei cu România, Anton Kochanowski, primar al orașului Cernăuți, Felix Maria Pino Friedenthal, fost și ministru al Comerțului, Eusebiu Popovici, membru al Consiliului Școlar al Austriei, membru al Academiei Române, Siegmund Conrad-Eybesfeld, ministru al Cultelor și Învățământului, Vladimir Repta, mitropolit al Bucovinei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava