Concert pascal
MOPAN Suceava

”Salvați Copiii” România a deschis 37 de grădinițe estivale, în cadrul unui program unic, însă extrem de necesar, dedicat copiilor din comunități defavorizate. O astfel de grădiniță funcționează și în județul nostru, la Părhăuți. Pînă la sfîrșitul verii, aproximativ 20 de copilași din zonă se vor pregăti, prin diverse activități ludice, pentru începerea școlii.

În total, peste 700 de copii din comunități defavorizate din București și alte 21 de județe din România vor beneficia de educație preșcolară, în cadrul celor 37 de grădinițe estivale lansate de Organizația Salvați Copiii. Nevoia unui astfel de demers apare în contextul în care doar 52% dintre copiii români frecventează grădinița, una dintre cauzele principale ale neparticipării fiind sărăcia, potrivit datelor Eurostat — EU-SILC. Grădinițele vor funcționa pe perioada verii, între 4 iulie și 2 septembrie, pentru a facilita creșterea nivelului de pregătire pentru școală și accesul la educație primară, dar și pentru a preveni abandonul școlar pe termen lung al copiilor proveniți din medii defavorizate. 36 de cadre didactice care vor lucra direct cu cei mici au fost pregătite special pentru acest program.

”Este al doilea an în care desfășurăm grădinița estivală, prin organizația Salvați Copiii, și încercăm să-i aducem la școală pe copiii din familii defavorizate, cu venituri nu extraordinare. Activitățile sunt pentru copii, în vederea obișnuirii lor cu activitatea școlară din septembrie”, a declarat Bogdan Ailincă, voluntar ”Salvați Copiii” Suceava. Până în prezent, Salvați Copiii a integrat peste 5.500 de copii de vârstă preșcolară și a instruit peste 1.370 de educatori care lucrează cu copii din comunități defavorizate.

Organizația Salvați Copiii dezvoltă programe de includere preșcolară și școlară dedicate copiilor proveniți din medii defavorizate încă din anul 1999. Grădinițele estivale, organizate anual, constituie o modalitate prin care copiii din comunități sărace, cei mai mulți de etnie romă, sunt atrași către școală, ajutați să se integreze în plan educațional și să recupereze lacunele provocate de lipsa educației preșcolare. Doar 42% dintre copiii romi (6-15 ani) au mers la grădiniță, în comparație cu 87% dintre copiii de alte etnii și care trăiesc în același mediu. În cadrul grădinițelor estivale sunt incluși copiii care nu au sau nu au avut posibilitatea parcurgerii etapei preșcolare, din motive socio-economice, care fie nu au fost înscriși în sistemul de învățământ, fie au fost înscriși, dar au avut o participare redusă, aflându-se astfel în risc de abandon școlar. La sfârșitul grupelor estivale, copiii sunt înscriși în sistemul de învățământ preșcolar sau școlar, în funcție de vârstă, iar situația lor educațională este monitorizată pe tot parcursul anului școlar.

Ca urmare a participării la grupele de pregătire, copiii au reușit să se adapteze mai ușor la mediul educațional, obținând rezultate școlare bune și îmbunătățindu-și abilitățile sociale, care le-au permis să interacționeze cu învățătorii și colegii de clasă.

Bogdan Ailincă, voluntar ”Salvați Copiii” Suceava a spus că în primul rînd beneficiile au fost ale copiilor. ” Tot ceea ce înseamnă integrare, socializare, integrare, discuții libere – sunt mult, mult mai deschiși. Încerc să fac același lucru cu cei de anul acesta, să-i deschid, să nu fie inhibați, să fie cît mai relaxați, să vadă că școala nu este un fel de bau-bau care-i atacă noaptea sau mai știu eu ce și să fie cît mai deschiși spre școală, pentru că avem situații de abandon, avem situații în care pur și simplu, din cauza problemelor finaciare, părinții nu-și mai permit să-i trimită la școală. Cu acest program încercăm, cît se poate, să atenuăm situațiile respective și să-i aducem, încet-încet, spre școală”, a spus voluntarul ”Salvați Copiii” Suceava.

Dintre cei 560 de copii participanți la nivel național la grupele estivale anul trecut, 282 au fost înscriși în anul școlar 2015-2016 la școală, 92,3% având o frecvență bună și foarte bună, iar 86,8% având rezultate bune și foarte bune. 257 dintre copii au fost înscriși la grădiniță. 80% din totalul celor înscriși au rămas în sistemul educațional până în prezent.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava