MOPAN Suceava

Sâmbătă, de Ziua Bucovinei, în piaţa centrală din orașul Gura Humorului a fost arborat steagul Bucovinei şi a fost dezvelită o statuie unică a domnitorului Ştefen cel Mare şi Sfânt.

Evenimentele au avut loc în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 525 de ani de atestare a oraşului Gura Humorului şi a 600 de ani de atestare a Mănăstirii Humorului.

Manifestările din ziua de sâmbătă, 28 noiembrie, Ziua Bucovinei, au început cu o paradă a carelor populare şi cu un recital al fanfarei Bucovina a Primăriei Suceava. Apoi, a urmat un recital al Corului Lira din Gura Humorului, precum şi monologul lui Ștefan cel Mare din piesa „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, în interpretarea actorului Teatrului Naţional din Iaşi, Petru Ciubotaru, iar cei prezenţi au putut să afle istoria Bucovinei.

Apoi, în mijlocul celor prezenţi au au venit autorităţile locale şi judeţene, respectiv primarii din Gura Humorului şi Mănăstirea Humorului, Marius Ursaciuc, respectiv Constantin Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, prefectul Constantin Harasim, senatorii Gheorghe Flutur şi Neculai Bereanu, şi deputaţii Dumitru Pardău şi Radu Surugiu.

După discursurile oficialităţilor, pe catargul din faţa catedralei a fost arborat steagul Bucovinei, care va fi dat jos pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, pentru a fi înlocuit cu Drapelul României. De precizat că noua zonă amenajată în faţa Catedralei din Gura Humorului va purta numele Piaţa Ştefan cel Mare şi Sfânt.

După ridicarea steagului Bucovinei în piaţa centrală a oraşului Gura Humorului a fost dezvelită o statuie unică a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Statuia realizată de artistul sucevean Mircea Dăneasa îl reprezintă pe Ştefan cel Mare şi Sfânt ţinând în mână Mănăstirea Voroneţ.

Slujba de sfinţire a statuii a fost oficiată de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, împreună cu un sobor de preoţi. După sfinţirea statuii, ÎPS Pimen a ţinut să remarce faptul că în prezent, elevii din România învaţă prea puţin la şcoală despre istoria ţării, şi în spcial despre domnitorul Ştefan cel Mare.

În Gura Humorului a fost ridicat steagul Bucovinei şi s-a dezvelit o statuie unică a lui Ştefan cel Mare, 9.4 out of 10 based on 17 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.4/10 (17 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava