Concert pascal
MOPAN Suceava

Echipele și utilajele Administrației Naționale Apele Române au intervenit, începând de marți, 14 februarie, pentru degajarea ghețurilor de la confluența râurilor Dorna și Bistrița. Directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, Emil Vamanu, a declarat că în urma fenomenelor de îngheț din ultima perioadă și a blocajelor de ghețuri create în albiile celor două râuri, în zona orașului Vatra Dornei, care au dus la deversarea apelor și inundarea gospodăriilor din zonă, instituţia pe care o conduce și Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava au luat decizia intervenției pentru a veni în sprijinul populaţiei.

Astfel, începând de ieri, 14 februarie, o echipă de 18 persoane intervine cu utilaje pentru rezolvarea situației. Emil Vamanu a precizat că în zonă se lucrează cu două excavatoare cu braț lung, două excavatoare cu braț scurt, un  buldozer, două autobasculante și 1o autoutilitară.

El a explicat că pentru ca utilajele să poată pătrunde în albie, s-a procedat la defrișarea a circa 600 metri pătrați de vegetație, la amenajarea unui drum de acces și a două rampe. Astfel, cu ajutorul excavatoarelor s-au extras din albie circa 2.000 metri cubi de gheață, realizându-se o porţiune liberă de 40 metri lungime pe malul drept al râului Bistrița și a uneia de circa 50 de metri pe malul stâng, pentru a se asigura secțiunea de scurgere a apei și a se preveni inundarea zonei locuite. „Intervenția continuă până la deblocarea confluenței celor două râuri, fiind deosebit de dificilă din cauza grosimii gheții și a adâncimii apei.

În prezent, pe toate sectoarele de râu cu aglomerări, apa curge printre ghețuri, fără acumulare în amonte”, a spus Emil Vamanu. El a adăugat că evoluția fenomenelor de iarnă din bazinul râului Bistrița este monitorizată de Stația Hidrologică Vatra Dornei.

În acelaşi timp, prefectul Constantin Harasim a amintit că în urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 12 februarie 2017, care a avut loc la sediul primăriei municipiului Vatra Dornei, s-a hotărât ca din 13 februarie să înceapă activitatea de descongestionare a formațiunilor de gheață din zona de confluență a râurilor Dorna și Bistrița.
„Grupul de lucru este format din reprezentanții instituțiilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență specifice riscului produs de fenemenele hidrometeorologice din timpul iernii, având următoarea componență: Instituția Prefectului județul Suceava, Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava, ISU “Bucovina” Suceava, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Vatra Dornei”, a spus Constantin Harasim. El a arătat că  activitatea în zonă se desfășoară cu utilaje grele mobilizate la fața locului de către SGA, în tandem cu intervențiile echipei pirotehnice a ISU Suceava, în situaţia în care va fi cazul. „În prezent se degajează formațiunile mari de gheață, se încearcă formarea unui canal pe mijlocul râului Bistrița în zona în care zăporul a fost blocat, astfel încât, în condițiile în care se vor înregistra temperaturi pozitive, să nu existe nici un pericol de revărsare peste digul de protecție din zonele limitrofe albiei”, a declarat prefectul judeţului Suceava. El a atras atenţia că în cursul zilei de joi, 16 februarie 2016, începând cu ora 8.00 se va sista furnizarea cu energie electrică pe liniile 20kv și 110kv, pentru a se putea interveni și în aceste zone.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava