MOPAN Suceava

Prim-Ministrul României, Sorin Grindeanu, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Davor Ivo Stier, Viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe și Europene din Republica Croația. Întrevederea a avut loc în contextul marcării, de către Republica Croată, a 25 de ani de recunoaștere internațională, implicit de la stabilirea relațiilor diplomatice oficiale între cele două țări.

În cadrul reuniunii, oficialii români și croați și-au arătat interesul pentru intensificarea relațiilor bilaterale, în special în contextul dezbaterilor despre viitorul Uniunii Europene.

România consideră că relansarea proiectului european se poate face pe baza ideii de unitate în jurul valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene. Am convingerea că statele noastre pot face eforturi comune în acest sens”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

Cei doi oficiali și-au reafirmat sprijinul pentru o Europă unită, nu divizată și pentru cooperarea dintre cele două state în vederea aderării celor două state la Spațiul Schengen.
Șeful Executivului a subliniat, de asemenea, importanța dezvoltării laturii economice în relațiile dintre cele două țări.

La rândul său, viceprim-ministrul croat a subliniat și importanța colaborării turistice, în condițiile în care, începând cu luna mai, va exista o cursă aeriană directă București-Zagreb, care va opera de mai multe ori pe săptămână.
În cadrul discuțiilor, ministrul român de externe, Teodor Meleșcanu, a punctat faptul că dezvoltarea relațiilor comerciale s-ar putea fundamenta pe caracterul complementar al economiilor celor două state, mai exact, economia croată, bazată pe servicii, iar cea din România, centrată pe industrie.

Un alt aspect discutat în cadrul întrevederii a vizat măsurile luate de ambele state în scopul respectării drepturilor minorității croate din România și a comunității românofone din Croația, îndeosebi în ceea ce privește învățământul în limba maternă.

La întrevedere au mai participat, din partea României, Marius Nica, consilier de stat în cadrul Guvernului României și Constantin-Mihail Grigorie, ambasadorul României în Republica Croația. Din partea Republicii Croația a participat, alături de vicepremierul croat, și Davor Vidiš, ambasadorul Republicii Croația în România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava