MOPAN Suceava

Cea de-a patra ediție a Zilelor Matei Vișniec îl readuce pe distinsul scriitor și dramaturg bucovinean acasă, în Bucovina, cu un nou proiect cultural remarcabil. In acest an, evenimentul se va desfășura în perioada 8 – 15 mai 2016, la Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Gura Humorului, Vatra Dornei, Bistrița și Horodnicul de Sus.

Organizatorii acestui eveniment sunt Clubul Rotary Suceava Bucovina în parteneriat cu Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, Crai Nou Suceava, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi, Compania Théâtre de la Fronde – Franţa, Teatrul Independenţilor Profesionişti, Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale din Chişinău – Republica Moldova, Teatrul Mignon şi 8pt. Bucureşti, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Rotaract Suceava, Interact Suceava, Centrul de Arhitectura, Cultura Urbana si Peisaj „Uzina de Apa” Suceava, Casa de Cultură Rădăuţi, Egger Romania, Primaria Gura Humorului, Casa de Cultură Gura Humorului, Clubul Rotary Campulung Moldovenesc Rarau Bucovina, Aquarius Câmpulung Moldovenesc, Primaria Vatra Dornei, Casa de Cultură „Platon Pardău” Vatra Dornei, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Librăria Cărtureşti, Edu Max, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, Biblioteca „G.T. Kirileanu” Piatra Neamț, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Clubul Rotary Piatra Neamt 2005, Primăria şi Căminul Cultural Horodnic de Sus, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud, Societatea de Concerte Bistriţa, Rotary Club Bistriţa, Societatea Scriitorilor din Bistriţa Năsăud.

Firma EGGER ROMANIA este partener și sponsor unic al tuturor evenimentelor oficiale din festivalul de teatru Zilele Matei Vișniec, desfășurate în localitatea Rădăuți.

Zilele Matei Vișniec IV se contureaza ca o adevărată sărbătoare culturală, în care publicul va beneficia de șapte spectacole de teatru gratuite, de Anton Cehov, Eugen Ionesco și Matei Vișniec, un recital din lirica eminesciană, lansări de carte, conferinţe, colocvii despre fenomenul Dada, dezbateri asupra mesajului social şi estetic, individual şi emoţional pe care îl transmite teatrul radiofonic și readucerea acestuia în atenţia publicului, rolul artei plastice în modelarea personalităţii unui adolescent, un dialog între public şi oameni care au avut experienţe importante în domeniul teatral, ateliere de teatru pentru elevi.

Pentru că anul acesta se împlineşte un veac de la înfiinţarea fenomenului Dada, tema festivalului va fi: O sută de ani de Dada.
În acest sens, scriitorul francez de origine română Petre Raileanu, de la Paris, va conferenţia la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, la Biblioteca G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ şi la Sinagoga din Bistriţa despre dadaism, va lansa cel mai recent volum al domniei sale, Dada în direct, o apariţie editorială proaspată, care poartă amprenta editurii Tracus Arte din Bucureşti. Din partea editurii, scriitorul Ioan Cristescu va fi prezent la evenimentele din Suceava şi Piatra Neamţ, la Suceava cartea va fi prezentată de universitarul Ovidiu Morar, iar la Bistriţa de criticul literar Ion Pop.

Tot în perimetrul acestei teme, Attila Vizauer, directorul Teatrului Naţional Radiofonic şi regizorul Mihai Lungeanu vor prezenta publicului o recentă montare radiofonică a piesei Cabaretul Dada de Matei Vişniec.

Jerome Carrasou de la Editura Non-Lieu din Franţa va veni în faţa publicului cu câteva surprize editoriale, autori români traduşi şi publicaţi în spaţiul literar franzez.

Elementul de noutate: dimensiunea plastică a Zilelor Matei Vişniec, prin expoziţii şi conferinţe, invitatul acestei ediţii fiind artistul plastic Dragoş Pătraşcu.

Printre elementele de continuitate: cea de-a III-a ediție a Concursului naţional de dramaturgie „Matei Vişniec”, primul concurs de acest gen care poartă numele distinsului dramaturg bucovinean, organizat de Clubul Rotary Suceava Bucovina, în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Societatea Scriitorilor Bucovineni. Premiul pentru cea mai bună piesă scurtă va fi acordat, ca în fiecare an, de Clubul Rotary Suceava Bucovina în cadrul Zilelor „Matei Vişniec” la Suceava, pe 9 mai 2016, în prezenţa autorului.

In premieră absolută în Bucovina, Teatrul „Satiricus” din Chişinău, Republica Moldova, vine cu fabuloasa comedie „Cerere în căsătorie” de Anton P. Cehov, dar şi cu o montare inedită a piesei „Angajare de clovn” a lui Matei Vişniec.

Spectacolul Cerere in casatorie are la bază două dintre piesele într-un act ale marelui dramaturg rus Anton P.Cehov: „Ursul” şi „Cerere în căsătorie”. Regizorul Sandu Grecu a structurat această lucrare scenică de asemenea manieră încât cele două piese formează un tot întreg, converg spre aceeaşi idee artistică, se completează şi se îmbogăţesc reciproc. Jocul actoricesc este dezinvolt, spumos, un pic şarjat, cu multe efecte umoristice care provoacă adeseori râsul degajat al publicului.

In spectacolul Angajare de clovn de Matei Visniec, actorii satiriscieni uzează inimitabil registrul comic, liric şi dramatic, obţinând un coctail artistic „letal” din bunătate şi sarcasm, generozitate şi egoism, invidie şi compasiune, tandreţe şi cruzime, măsură şi nesimţire, maturitate şi infantilism.

Cabaretul cuvintelor este o piesă cu aspect ludic, în care jocul cu limbajul creionează o altă lume a actorilor. Un spectacol în viziunea regizorală a lui Ovidiu Lazăr, cel care semnează şi scenariul teatral după volumul omonim, cu o scenografie spectaculoasă concepută de Andra Bădulescu şi o creaţie muzicală originală oferită de Ciprian Manta.

In CONFESIUNI (fragmente din jurnalul de repetiții), Ovidiu Lazar spunea: „Vreau să resuscitez o formulă de spectacol care, la începutul secolului trecut, făcea furori în Europa: teatrul poetic. Oameni ai scenei, scriitori, artiști plastici, muzicieni căutau și construiau cu ardoare imagini teatrale pornind de la forța emoțională a cuvintelor și, mai ales, de la puterea acestora de a provoca stări prin evadarea într-un imaginar al tuturor posibilităților. Lumea contorsionată în care trăim pare să fi uitat acel fior al mirării în fața lucrurilor esențiale… Nu cred însă că e vorba de o amnezie definitivă. Matei Vișniec are o fanatică încredere în cuvinte. Le iubește atât de mult, încât le-a transformat în personaje. Personaje care trăiesc prin sine, prin ceilalți, cu ceilalți. Acest lucru m-a contaminat și m-a pus pe gânduri. Trebuie să ne recăpătăm încrederea în cuvinte, să nu le mai abreviem, să nu le mai neglijăm, să nu le mai ostracizăm în fel și chip. Să le tratăm ca pe o necesitate a viețuirii și a devenirii ființelor noastre. Să le tratăm ca pe propriul trup și, măcar din când în când, ca pe semenii noștri pierduți prin memoria afectivă… Nu mă interesează firul epic sau o poveste teatrală spusă în dulcele stil clasic, ci o panoramă vie, dinamică prin sine, a stărilor pe care le poate induce spectatorului defilarea ritmată a cuvintelor deghizate în personaje și a actorilor deghizați în personaje.”

În cadrul Zilelor Matei Vișniec IV, în premieră absolută la Suceava, vine şi spectacolul Rinocerii, o producţie Théâtre de la Fronde, Franta, în regia şi interpretarea lui Jean Marie Sirgue. Spectacolul a fost creat pe 5 iulie 1996 în cadrul Festivalului de la Almada, Portugalia, după o nuvelă a lui Eugen Ionesco, publicată în 1957. Regizorul Jean-Marie Sirgue a montat în întregime nuvela „Rinocerii“ şi i-a adaugat ultima scenă a celebrei piese de teatru omonime (creată în 1959). Spectacolul are un singur personaj, Béranger, care povesteşte cum colegii şi prietenii săi s-au transformat progresiv în rinoceri. Piesa este o metaforă a instaurării totalitarismului în zorii celui de-al Doilea Război Mondial şi abordează teme ale acceptării şi rezistenţei.

Spectacolul Buzunarul cu pâine, montat dupa piesa lui Matei Vișniec la Teatrul Independenţilor Profesioniști București, este centrat pe un exercițiu de voință într-o lume care te îndeamnă spre pasivitate și nepăsare.

Spectacolul Cabaretul Cuvintelor, în regia lui Alexandru Nagy, montat după piesa cu același nume de Matei Vişniec, de către Teatrul Independenţilor Profesionişti Bucureşti, Teatrul Mignon si 8pt., este conturat ca un răspuns la întrebarea: La ce bun să mai povestești povești, când fiecare cuvânt este o poveste?

Recitalul Dor de Eminescu, un spectacol conceput și susţinut de actorul Ion Caramitru și clarinetistul Aurelian-Octav Popa, este o călătorie prin manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale lui Mihai Eminescu și reprezintă un insolit dialog între cuvântul rostit si muzica, ambele armonios impletite în diferite forme si culori. Realizat în coproducție cu UNITER, spectacolul a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale“ în 2012, fiind prezentat cu succes și pe diverse scene din Europa, Statele Unite și Canada.

În cadrul ediției a IV-a a Zilelor Matei Vișniec publicul din Bistrita se va bucura și de spectacolul Femeia ca un câmp de lupta in razboiul din Bosnia, în regia lui Laszlo Vadas, o montare a Asociației Teatru Acum din Cluj, o piesă care urmărește întâlnirea şi destinul a două personaje: Dora, interpretată magistral de actrița Dana Bontidean, şi Kate, interpretat de Ionuț Constantinescu. Dora violată şi abuzată de cinci barbați este ajutată de Kate – medic psihiatru să depășească starea provocată de aceste atrocităţi.

Ediția a IV-a a Zilelor Matei Vișniec vine în fața publicului și cu noi apariții editoriale, care poartă semnătura scriitorului Matei Vișniec şi a invitatilor lui: Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…(Matei Vişniec), publicat la Cartea Românească şi Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele/ Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil (Matei Vişniec), publicată de Editura Arthur, Ediţie Bilingvă; volumul Dada în direct (Petre Răileanu), editura Tracus Arte, București, 2016, precum și câteva volume publicate de editura Non-Lieu din Franţa.

Obiectivele proiectului Zilele „Matei Vişniec” sunt:

– revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina;

– promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului;

– aducerea în prim plan a dramaturgiei bucovinene de valoare; promovarea, în spaţiul unde s-a născut dramaturgul Matei Vişniec, a spectacolelor montate după piesele sale şi jucate în alte limbi şi pe alte continente;

– atragerea tineretului spre teatru, promovarea valenţelor teatrului şi rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Evenimentele se adresează tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intra în contact cu opera lui.

Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor disponibile. Intrarea la spectacole se face pe bază de invitaţii, care se găsesc la membrii Clubului Rotary Suceava Bucovina, începând de joi, 5 mai 2016. O invitaţie este pentru două persoane.

Pentru spectacolele de la Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava, rezervările se pot face la numărul de telefon 0745773290 – Carmen Veronica Steiciuc.

Din program:

8 mai – Radauti. ora 19.00 – Casa de Cultură Rădăuţi – Cerere în Căsătorie (Anton Cehov) – Teatrul Satiricus, Chişinău

9 mai – Suceava.

ora 10.30 – conferinţă de presă – Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava.

ora 12.00 – Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava: Întâlnire cu Matei Vişniec şi invitaţii lui: Jerome Carassou, Petre Raileanu, Ioan Cristescu, Attila Vizauer, Mihai Lungeanu. Lansarea volumelor: Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Editura Cartea Românească, Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele/ Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil, Editura Arthur. Ediţie Bilingva, Dada în direct, Tracus Arte, Bucureşti, 2016. Colocviul „O sută de ani de Dada”.

ora 15.30 – Uzina de apă – Buzunarul cu paine – TIP Bucureşti.

ora 16.00 – Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava – Cerere în căsătorie (Anton Cehov) – Teatrul Satiricus, Chişinau.

ora 17.00 – Uzina de apă – Buzunarul cu paine – TIP Bucuresti.

ora 19.30 – Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava – Festivitatea de premiere – Concursul naţional de dramaturgie Matei Vişniec. “Angajare de clovn” – Teatrul Satiricus, Chişinău

10 mai – Radauti.

ora 12.00 – Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi: Întâlnire cu Matei Vişniec şi invitaţii lui. Conferinţă.

ora 19.00 – Casa de cultura Rădăuţi – Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Editura Cartea Românească, Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele/ Le bonhommee neige qui voulait rencontrer le soleil. Editura Arthur. Ediţie Bilingvă. “Angajare de clovn” – Teatrul Satiricus, Chişinău

10 mai – Piatra Neamt.

ora 17.00: Întâlnire cu scriitorul Petre Raileanu. Lansarea cărţii Dada în direct, Tracus Arte, Bucureşti, 2016. Colocviul „O sută de ani de Dada”.

11 mai – Piatra Neamt.

ora 13.00 – Biblioteca G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ: Întâlnire cu Matei Vişniec şi invitaţii lui: Attila Vizauer, Mihai Lungeanu. Conferinta. Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Editura Cartea Românească, Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele/ Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil. Editura Arthur. Ediţie Bilingvă.

ora 13.00 – Colegiul Naţional “Calistrat Hogaş” Piatra Neamţ – Rinocerii (Eugen Ionesco) – Jean Marie Sirgue – Théâtre de la Fronde.

ora 13.00 – Colegiul “Gheorghe Cartianu” – Cabaretul Cuvintelor – TIP Bucureşti, Teatrul Mignon şi 8pt..

ora 18.00 – Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ – “Angajare de clovn” – Teatrul Satiricus, Chişinău.

11 mai – Bistrita.

ora 17.00 – Întâlnire cu scriitorul Petre Raileanu. Lansarea cărţii Dada în direct, Tracus Arte, Bucuresti, 2016. Prezintă criticul literar Ion Pop. Colocviul „O sută de ani de Dada”.

ora 19.30 – Sinagoga din Bistriţa- Femeia ca un camp de luptă în războiul din Bosnia – Teatru Acum, Cluj.

12 mai – Gura Humorului.

ora 18.00 – Casa de Cultură din Gura Humorului –Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Editura Cartea Românească 2016, Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele/ Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil. Editura Arthur, 2016. Editie Bilingvă. Cabaretul Cuvintelor – TIP Bucureşti, Teatrul Mignon şi 8pt.. Rinocerii (Eugen Ionesco) – Jean Marie Sirgue – Théâtre de la Fronde.

13 mai – Vatra Dornei.

ora 18.00 – Casa de Cultură din Vatra Dornei –Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Editura Cartea Românească 2016, Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele/ Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil. Editura Arthur, 2016. Ediţie Bilingvă. Cabaretul Cuvintelor – TIP Bucureşti, Teatrul Mignon şi 8pt. Rinocerii (Eugen Ionesco) – Jean Marie Sirgue – Théâtre de la Fronde.

14 mai – Suceava.

ora 12.00 – Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” – Întâlnire cu Matei Vişniec invitaţii lui: Ion Caramitru şi Dragos Patraşcu.

Conferinţă. ora 17.00 – Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava – Premiul UNITER pentru Matei Vişniec. Recital: Dor de Eminescu – Ion Caramitru şi Aurelian Octav Popa.

ora 19.00 – Casa de Cultura din Suceava – Cabaretul Cuvintelor – Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi.

15 mai – Horodnicul de Sus / Suceava.

ora 14.00 – Căminul Cultural din Horodnic de Sus – Cabaretul Cuvintelor – TIP Bucuresti, Teatrul Mignon şi 8pt.

ora 19.00 – Teatrul Municipal Matei Vişniec Suceava – Rinocerii (Eugen Ionesco) – Jean Marie Sirgue – Théâtre de la Fronde.

Parteneri media: TVR Iaşi, Radio Iaşi, Zile şi Nopţi, Clement Media, Crai Nou, Intermedia TV, Plus TV, Bucovina TV, Radio Top, Jupanu’, Monitorul de Suceava, Obiectiv de Suceava, Radio AS, Radio Viva, Impact FM, Orion Media Vatra Dornei, orasulsuceava.ro, Radautiziar.ro, Săptămânalul de Rădăuţi, CromTel TV Rădăuți, Tele9 Rădăuți, Televiziunea Rădăuţi, judetulsuceava.ro, NewsBucovina.ro, HotNews.ro, NEst TV Channel Suceava.

Clubul Rotary este o organizaţie a oamenilor de afaceri şi a reprezentanţilor diferitelor profesii, care asigură servicii umanitare, promovează standarde etice înalte în toate domeniile de activitate şi stimulează relaţiile de bună înţelegere între membrii comunităţii.

Carmen Veronica Steiciuc
Coordonator al Festivalului de teatru Zilele „Matei Vişniec”

Ionut Vasilaş
Preşedinte 2015-2016
Clubul Rotary Suceava Bucovina

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava