Concert pascal
MOPAN Suceava

Perioada Chimia Suceava a fost una dintre cele mai frumoase din istoria fotbalului de pe aceste meleaguri. Pentru că în acele vremuri la Suceava evoluau jucători de mare talent, am decis să ne mai reamintim de fotbalişti de legendă într-un meci de pomină din anul 1981. Atunci, faţă în faţă s-au aflat o formaţie de acum de „old-boys” alcătuită din jucători de la Chimia Suceava din anii 1970-1975 şi o echipă din jucători de la CSM Suceava din anii *80.

Apoi vorbim de echipa CSM Suceava din 1974 într-un meci din 1974 cu Olimpia Satu Mare. Acesta este momentul ales pentru a face trecerea de la Chimia, la gruparea CSM Suceava, club constituit în 19 iulie 1972. CSM Suceava a fost cea mai longevivă denumire a echipei de fotbal a acestui oraş şi una dintre cele mai performante, evoluţia acesteia culminând cu promovarea din 1987 în Divizia A. În prima fotografie, cea din 1981, veţi putea urmări câţiva dintre „artizanii” acelui episod de senzaţie.
Stadionul „Areni” a găzduit o adevărată serbare a fotbalului sucevean în 1981. În fotografia publicată puteţi să-i observaţi, laolaltă, pe unii dintre cei mai buni jucători ai acelor vremuri.
În rândul de sus de la stânga la dreapta: Danileţ, Papuc, Titi Gheghe, Rică Răducanu, Ovidiu Căldăruş, Lorin Avădanei, Gicu Dobrin, Traian Iosub, Ion Buzoianu, Petrescu, „Coco” Butnaru, în centru al şaselea din stânga, celebrul arbitrul Constantin Gheorghe. Ne cerem scuze pentru că nu ştim numele celorlalţi doi cavaleri ai fluierului.
Rândul de jos de la stânga la dreapta, „Sică” Teodosiu, Florin Cristescu, Radu Caşuba, portarul Voinea, „Vioară” Neacşu, Mircea Crainiciuc, Radu Gălăţeanu, Ilie Gafencu, Cornel Dîrman, „Miki” Selimessi şi Virgil Găinaru.
Pentru că avem la acea vreme 14 ani şi eram împătimit de fotbal, am fost şi eu la acest meci de pomină. Chiar dacă au trecut de atunci 33 de ani îmi mai aduc şi acum aminte de fenta inegalabilă a lui Dobrin şi de „show-ul” total făcut de portarul Răducanu. Nu pot fi şterse din memorie execuţiile din pauza partidei în care „Gîscanul” ne-a demonstrat cum se poate bate un penalty de pe loc, fără elan, pentru ca apoi să-l remarce şi pe „Tamango”, acesta respingând din stând pe mâini cu piciorul o „scăriţă” a lui Dobrin.
În cea de-a doua fotografie, prezentăm echipa CSM Suceava din 1974 la un meci cu Olimpia Satu Mare. Din păcate, nici aici nu cunoaştem toţi jucătorii suceveni, cei echipaţi în tricouri deschise la culoare, sătmărenii având tricouri cu o dungă lată pe piept. Oricum, cei cărunţi puţin pot să-şi aducă aminte de zăpezile de altădată, poza este din luna martie şi de blocurile Sucevei din acele timpuri. La loc de cinste blocul „lamă”, una din mândriile oraşului.
În rândul de sus începând din partea stângă spre dreapta îi vom trece în revistă doar pe suceveni şi pe cei pe care-i ştim. Primul este Eugen Petcu, cel de-al doilea fiind Mirăuţă. Primului arbitru, cu regret, nu-i ştim numele, dar următorii doi sunt nea Gică Arhire şi Mircea Abramiuc. Urmează Iosub, Crăciunescu şi Dumitru Nicolae.
În rândul de jos, ne referim tot la suceveni, de la stânga la dreapta, Gherine, Nelu Boghiu, iar al şaptelea din stânga este Selimessi. Următorul sucevean este primul jucător din istoria oraşului selecţionat în lotul naţional al României, Teo Stredie. Despre oaspeţi, putem aminti doar trei nume pe care personal mi le aduc aminte din echipa de glorie a Olimpiei Satu Mare, Kaizer, Helvei şi Haţeganu.
Rememorarea jucătorilor de legendă a Sucevei şi a arbitrilor de calibru ai acestui oraş are şi o latură sentimentală, mulţi dintre ei ei evoluând acum în ceruri şi merită să le cinstim amintirea.
P.S. Pentru Danileţ, Gheghe, Dobrin, Selimessi, Nelu Boghiu, Tache Asimioanoaie, Doru Pantelimon, Mircea Grosaru, nea Gică Arhire şi Mircea Abramiuc şi pentru tatăl meu, nea Dan, care a fost şi el parte al acelei lumi.

Istoria fotbalului sucevean (VI), 6.6 out of 10 based on 8 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (8 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava