MOPAN Suceava

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni găzduiește, începând de astăzi, Conferința Națională „Dinastia Lovineștilor”, unul dintre cele mai importante evenimente culturale organizate în acest municipiu dedicat în special criticului Eugen Lovinescu, cel care s-a născut în acest municipiu. Aflată la prima ediție, conferința a reunit unii dintre cei mai importanți specialiști preocupaţi de problemele criticii lui Eugen Lovinescu de la mari Universitatăţi din țară, dar și de la Institutele de Cercetare ale Academiei Române. Conferința „Dinastia Lovineștilor” are loc și astăzi, evenimentul fiind organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Asociația Culturală „Text și discurs religios” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Teorie și Istorie Literară „George Călinescu” al Academiei Române, cu sprijinul Primăriei Fălticeni.


Fără doar și poate, cel mai important nume prezent la manifestarea de la Fălticeni este cel al academicianului prof. univ. dr. Eugen Simion, președinte al Secției de Filologie și Literatură Română a Academiei Române și director al Institutului de Istorie și Teorie Literară G. Călinescu al Academiei Române. Așa cum a fost și prezentat, academicianul Eugen Simion este unul dintre cei mai importanți specialiști în critica lovinesciană, el obținându-și titlul de doctor în științe filologice cu teza „Eugen Lovinescu, scepticul mântuit”.


Prima zi a conferinței naționale „Dinastia Lovineștilor” a început cu o sesiune solemnă, în sala „Pictor Aurel Băieșu” a Muzeului Ion Irimescu. În deschiderea lucrărilor, o elevă a școlii de jandarmi din Fălticeni a intonat Imnul Național al României, după care Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților ÎPS Pimen a oferit binecuvântarea participanților la eveniment, după care a ținut să sublinieze că timp de două zile, Academia Română s-a mutat la Fălticeni pentru a omagia familia Lovineștilor, „oameni care și-au închinat viața culturii, cuvintelor vorbite sau scrise, și care au urmărit prin tot ceea ce au făcut să vină în ajutorul fiecărui om, în formarea caracterului și a demnității”. Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a remarcat în mod special prezența la această conferință a academicianului Eugen Simion, despre care a spus că și-a închinat aproape întreaga activitate familiei Lovineștilor. ”Vă mulțumesc pentru tot ce ați făcut pentru acestă familie și pentru neamul românesc”, i-a transmis ÎPS Pimen academicianului Eugen Simion.


Invitat să ia cuvântul, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman, a mulțumit tuturor invitaților pentru prezența la această conferință, și a adăugat că evenimentul a fost organizat după discuțiile pe care le-a avut cu actualul director al Muzeului „Ion Irimescu”, Teodor Brădățanu, și cu Dragoș Apostol. Cătălin Coman a dat asigurări că primăria va continua să sprijine organizarea unor astfel de evenimente, subliniind că „sunt convins că municipiul Fălticeni are nevoie de așa ceva, Fălticeniul merită așa ceva, și sunt convins că tot ce începem acum se va îmbunătăți pe viitor”.


Invitat special al conferinței naționale „Dinastia Lovineștilor”, academicianul Eugen Simion a vorbit în discursul său despre „Posteritatea critică a lui Eugen Lovinescu”, dar în mod special despre ceea ce a însemnat acesta în critica literară românească. Eugen Simion a spus despre Eugen Lovinescu că „nu are egal în critica literară din România”. „Eugen Lovinescu și-a jertfit cariera, nu a predat niciodată la Universitate și a fost respins de Academie pentru că poziția sa dreaptă în critică a fost un obstacol în acest sens. Dar cel care a construit instituția criticii literare a fost Eugen Lovinescu”, a subliniat Eugen Simion. În cadrul manifestărilor de astăzi, academicianul Eugen Simion a primit din partea organizatorilor o diplomă „Premiul E. Lovinescu”, pentru întreaga activitate dăruită studiului și promovării criticii Lovinesciene și pentru merite deosebite la editarea operei lui Eugen Lovinescu.


În cuvântul său, acesta a lansat o provocare conducerii Primăriei Fălticeni, și anume ca acest municipiu să găzduiască, anual, o reuniune a criticilor literari din România. Inițiativa a fost acceptată de primarul Cătălin Coman, acesta subliniind că îl onorează o astfel de propunere.


Sâmbătă, în cadru conferinței vor avea loc mai multe comunicări pe secțiuni, „Lovineștii în literatură” și ”Literatura și arta”, la care și-au anunțat participarea peste 25 de personalități din lumea criticii literare și de artă, dar și comunicarea de plen Ion Irimescu între Paciurea și Brâncuși, susținută de către criticul de artă Pavel Șușară, și lansările de carte E. Lovinescu, scepticul mîntuit – ed. a -a; Dicţionarul General al Literaturii Române.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava