Forumul economic regional Moldova
MOPAN Suceava
Galerie foto54 poze în acest set

de-a șasea zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru și artele spectacolului din lume, a adus în fața publicului două spectacole extraordinare și mult așteptate. Ambele evenimente s-au jucat cu casa închisă şi au fermecat audiența prin regalul actoricesc și intensitatea emoțiilor transmise de pe scenă.

În singurătatea câmpurilor de bumbac cu John Malkovich și Ingeborga Dapkunaite de Bernard-Marie Koltès, în regia lui Timofey Kulyabin a fost capul de afiș al zilei de ieri. Cei doi actori pornesc într-un dans al vorbelor, dar detaliile și obiectul înțelegerii lor rămân învăluite în mister. În schimb, asistăm la un dialog primejdios, cu vorbe alese cu măiestrie, despre dorință și împlinire, rațiune și simțire, putere și sexualitate. A fost prima dintre cele trei reprezentaţii programate la această ediţie a FITS.

Freamătul sufletului, de Valérie Six, a fost cel de-al doilea moment mult așteptat al zilei, în care faimoasa actriță Isabelle Adjani a oferit un recital poetic extraordinar în fața unui public cuprins de magia cuvintelor. Legendă vie a cinematografiei franceze, Isabelle Adjani a urcat pentru prima dată pe scena de la FITS pentru a interpreta The Murmurs of the Soul (Freamătul sufletului), în care dă glas textelor unor giganți ai literaturii, printre care Marguerite Duras, Cynthia Fleury, Camille Laurens, Françoise Sagan, Neige Tigre.

Ziua a șasea a FITS a mai adus în fața publicului prezent la Sibiu și Teorema de Pier Paolo Pasolini, în regia lui Eugen Jebeleanu, acesta fiind un spectacol în care frumusețea și cruzimea își dau întâlnire, o experiență seducătoare și un elogiu adus marelui film semnat de Pasolini. Un tânăr intră în casa unor burghezi bogați. El este însăși frumusețea. Și venirea lui este mai mult o vizită care se împlinește prin posesia fizică. Servitoarea, Emilia, apoi fiul familiei, Pietro, mama, Lucia, fiica, Odetta, și tatăl, Paolo, toți vor cunoaște oaspetele, în sensul biblic.

În Anglia anului 1666, Shakespeare este mort, iar domnia puritană a lui Cromwell s-a încheiat în sfârșit. După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Charles al III-lea a devenit noul rege al Angliei. Libertin și bun de nimic, el refuză să învețe din greșeli și își neglijează atribuțiile regale, spre disperarea fratelui său vitreg, Solomon Spare. The Backs(I)ide de Sean Russel, în regia lui Beth Vyse, este un spectacol cu de toate, dar mai ales cu haos, care pune sub semnul întrebării importanța monarhiei și imaginează ce s-ar întâmpla dacă am aluneca pe coaja de banană.

Ziua a continuat cu spectacole de muzică și dans, dintre care amintim Milk, un spectacol de Edith Buttingsrud Pedersen și Eterna reîntoarcere de Yaràkä din Italia. În folclorul italian, „curannera” era un vraci, o femeie din popor care practica medicina tradițională, folosind elemente ale naturii, pentru a ameliora afecțiunile trupului și ale spiritului. Muza ansamblului tarantin Yaràkä este, prin excelență, o punte între culturi aparent îndepărtate. Repertoriul ansamblului este ancorat într-o cultură ritualică: fiecare cântec relatează exorcizarea unui rău al sufletului sau evocă o frică ce împiedică circulația energiilor, acestea găsindu-și leacul într-un cântec ancestral.

Desigur din a șasea zi nu au lipsit nici spectacolele de stradă cu acces liber, unde zeci de mii de oameni au fost martori la magia FITS. The Blind, Techno Brass Composer, Dans hipnotic, Misterul focului, Un cuplu excentric, Cu scaunul prin oraș, sunt doar câteva dintre spectacolele care au făcut deliciul publicului sibian.

Ziua artistică a fost completată de conferința specială care a prilejuit dialogul între poetul și dramaturgul român Matei Vișniec și David Gutiérrez, regizorul spectacolului Carmen de Bizet, care a avut avanpremiera mondială anul acesta la FITS. Carmen, celebrul personaj al lui Bizet, revine pe scenă, de data aceasta la Sibiu pentru a ilustra condiția universală a femeii. Compania de balet flamenco din Barcelona abordează în cel mai nou proiect al său, mitul etern al lui Carmen. Această nouă interpretare a operei lui Bizet împrumută elemente noi, necunoscute până acum, din universul flamencoului și se poziționează dincolo de concepția tradițională în care a fost catalogată de-a lungul timpului, adaptându-se la realitatea societății contemporane. Valorile care o fac pe Carmen o femeie a vremurilor noastre, precum și adaptarea muzicii și a baletului flamenco în stilul caracteristic al lui David Gutiérrez, plasează spectacolul într-o nouă paradigmă a mitului universal și a flamencoului din secolul al XXI-lea.

David Gutiérrez Molina s-a născut la Barcelona în 1994 și și-a început cariera foarte devreme, făcând primii pași în arta flamencoului când avea doar 4 ani. Acest bailaor și-a dezvoltat caracterul și esența sub tutela unor faimoși maeștri ai genului. Talentul și pasiunea sa l-au făcut să se alăture unor trupe de dans prestigioase din Spania, dar în 2017 și-a creat propria companie de flamenco: Barcelona Flamenco Ballet. Primul spectacol al acesteia, „Flamenco Reborn”, a avut un succes copleșitor. De atunci, BFB a realizat producții celebre la nivel mondial cum ar fi „Tiempo Nuevo” sau „Luxuria” prezentate pe unele dintre cele mai emblematice scene ale lumii. David a colaborat și cu echipa de înot sincron a Ucrainei pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016 și a realizat coregrafii pentru campionate de patinaj artistic, demonstrându-și de fiecare dată abilitatea de a îmbina flamencoul cu discipline sportive de elită. David Gutiérrez iese în evidență prin energia sa debordantă și prin capacitatea sa de a se conecta emoțional cu publicul, ceea ce îl transformă într-o figură simbolică a flamencoului. A câștigat premii cum ar fi Premiul pentru artele spectacolului al Federației Andaluze a Comunităților din Catalonia și a fost nominalizat la prestigiosul Max Awards, categoriile Cel mai bun artist și Cel mai bun coregraf pentru capodopera „Flamenco Reborn”.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 830 de evenimente și 5000 de artiști din 82 de țări

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari și importante festivaluri de teatru și artele spectacolului din lume, are loc anul acesta la Sibiu în perioada 21 iunie – 30 iunie, tema ediției cu numărul 31 fiind PRIETENIE. Până în acest moment, FITS are 830 evenimente incluse în program și așteaptă peste 5000 de artişti din 82 de țări. Printre noutăţile din acest an se numără o schimbare de structură pentru Bursa de Spectacole, evenimentul asociat FITS, care reprezintă o platformă de dialog între tinerii artişti, operatorii culturali, instituţiile de spectacole şi reţelele culturale. Ediţia din acest an va include şi un bogat sezon francez, care va celebra cei 100 de ani ai Institutului Francez în România, precum şi un amplu sezon polonez, care va oferi o avanpremieră a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025. Aplicația FITS include în acest moment toate evenimentele programate în cadrul ediţiei din acest an şi permite personalizarea programului şi multe alte facilități. Aplicaţia FITS poate fi descărcată gratuit atât în Google Play, pentru Android, cât și în AppStore, pentru iOS.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat sub ÎNALTUL PATRONAJ AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI de:

TEATRUL NAȚIONAL RADU STANCA SIBIU

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI SIBIU – PRINCIPALUL FINANȚATOR AL FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU DE LA SIBIU

CONSILIUL LOCAL SIBIU

 

Eveniment realizat cu sprijinul:

GUVERNULUI ROMÂNIEI

MINISTERULUI CULTURII

MINISTERULUI EDUCAȚIEI

MINISTERULUI APĂRĂRII NAȚIONALE

MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE

MINISTERULUI ANTREPRENORIATULUI ȘI TURISMULUI

UNIVERSITĂȚII LUCIAN BLAGA SIBIU

ACADEMIEI ROMÂNE

 

Co-organizator:

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN

 

Acţiune co-finanţată de:

CONSILIUL JUDEȚEAN SIBIU

UNITER

 

Co-Producători:

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE TELEVIZIUNE

SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE

 

Parteneri Strategici:

AMBASADA FRANȚEI

INSTITUTUL FRANCEZ

ORGANIZAȚIA INTERNAȚIONALĂ A FRANCOFONIEI

AMBASADA SUA

AMBASADA REPUBLICII FEDERALE GERMANIA

INSTITUTUL GOETHE

CONSULATUL GERMANIEI LA SIBIU

AMBASADA REPUBLICII POLONE
INSTITUTUL ADAM MICKIEWICZ

INSTITUTUL POLONEZ

AMBASADA SPANIEI

ACTION CULTURAL ESPANOLA

INSTITUTUL RAMON LLULL

INSTITUTUL CERVANTES

AMBASADA NORVEGIEI

AMBASADA MARII BRITANII

BRITISH COUNCIL

AMBASADA ELVEȚIEI

SWISS SPONSORS’ FUND

PRO HELVETIA

AMBASADA JAPONIEI

EU–JAPAN FEST JAPAN COMMITTEE

AMBASADA AUSTRIEI BUCUREȘTI

FORUMUL CULTURAL AUSTRIAC

AMBASADA BELGIEI

WALLONIE – BRUXELLES INTERNATIONAL

AMBASADA ITALIEI

CENTRUL ITALIAN DE CULTURĂ BUCUREȘTI

AMBASADA LUXEMBURGULUI

KULTUR LX

AMBASADA ISRAELULUI

AMBASADA REPUBLICII POPULARE CHINEZE

MINISTERUL CULTURII CHINA

AMBASADA CANADEI

AMBASADA REPUBLICII MOLDOVA

 

Parteneri:

MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL

ACADEMIA FORȚELOR TERESTRE ”NICOLAE BĂLCESCU” SIBIU

COMPLEXUL NAȚIONAL MUZEAL ASTRA

BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ASTRA SIBIU

FILARMONICA DE STAT SIBIU

TEATRUL GONG

ANSAMBLUL FOLCLORIC PROFESIONIST CINDRELUL – JUNII SIBIULUI

CASA DE CULTURĂ A MUNICIPIULUI SIBIU

CLUBUL SPORTIV ȘCOLAR SIBIU

UNIUNEA ARTIȘTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA

ŞCOALA POPULARĂ DE ARTE ŞI MESERII “ILIE MICU” SIBIU

 

COMPANII

Parteneri Oficiali:

UNICREDIT BANK

DEDEMAN

BRD – GROUPE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE

 

Partener Special:

JTI

 

Partener de încredere:

CEC BANK

 

Partener Principal:

LIDL

 

Partener de Tradiție:

RAIFFEISEN BANK

 

Partener strategic:

PEPSI

 

Parteneri:

GLS

E.ON ENERGIE ROMÂNIA

 

 

Partener de mobilitate:

AUTOKLASS

 

Partener pentru Conferințe speciale și Lansări de carte:

FUNDAȚIA PROCULTURA MAGDA & OVIDIU BULUC

 

Partener al Sezonului de Stradă:

BANCA TRANSILVANIA

 

Partener al Therme Forum:

THERME BUCUREȘTI

 

Apa Oficială a Festivalului:

AQUA CARPATICA

 

Partener al Bursei de Spectacole:

ALPHA BANK

 

Parteneri:

GOOGLE ARTS&CULTURE

LENOVO

 

Parteneri pentru sănătate:

DENT ESTET

MEDLIFE POLISANO

 

Vinurile Oficiale ale Festivalului:

CRAMA OPRIȘOR

 

Partener:

URSUS BREWERIES

 

Sponsori:

KEEPCALLING

CĂRTUREȘTI

TRANS AGAPE

HEIDI CHOCOLATE

TULIPA FLOWER SHOP

CASA DENTE

CARPATICA LOGISTIC

LĂPTĂRIA CU CAIMAC

SAM TRANSPORT

KRONOSPAN

ȘURA ȘUȘARA

 

 

Parteneri Media:

TV5 MONDE

EURONEWS ROMANIA

DEUTSCHE WELLE

ROCK FM

MAGIC FM

RFI
AGERPRES
HOTNEWS
ADEVARUL
REPUBLICA
ROMANIA LIBERA
NEWS.RO
G4MEDIA
B365.RO
BIZ

HAUTE CULTURE
CAPITAL CULTURAL
ZILE SI NOPTI
LIFE.RO
IQADS
LITERNET

TEATRUL AZI

THEATRUM
ROMANIA LITERARA
OBSERVATOR CULTURAL

ZIARUL METROPOLIS

HAPPENING

TURNUL SFATULUI

TRIBUNA

SIBIU 100%

HERMANNSTÄDTER ZEITUNG

ORA DE SIBIU

MESAGERUL DE SIBIU

MONITORUL DE CLUJ

SIBIUL ÎN IMAGINI

GOODTIME

ȘTIRI DE SIBIU

SIBIUL INDEPENDENT

STRADA CETĂȚII

SIBIUL BUN

SIBIU CITY APP

 

Partener de Monitorizare:

mediaTRUST Romania

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava