MOPAN Suceava

Medicul pediatru sucevean Maricela Cobuz a spus că a luat decizia de a candida pentru Camera Deputaților deoarece consideră că este nevoie de o altă voce în Parlamentul României și din dorința de a face mai mult pentru societate. Maricela Cobuz se află pe locul al doilea pe lista PSD Suceava pentru Camera Deputaților. „Fiind prima dată când cer votul unor oameni, sunt multe obstacole, dar dacă îmi voi folosi educația și experiența și dacă voi primi ajutor din partea comunității pentru a înțelege problemele critice cu care se confruntă societatea românească, putem să realizăm multe. Și foarte important, prioritățile sucevenilor vor deveni și prioritățile mele, pentru că e timpul ca aici să se simtă mai multă reprezentare instituțională”, a spus Maricela Cobuz. Candidatul PSD pentru Camera Deputaților a precizat că având o carieră în domeniul medical și în domeniul universitar, va acorda o atenție specială domeniilor sănătate și educație. Maricela Cobuz a arătat că propunerile Partidului Social Democrat pentru aceste domenii sunt cele mai competente, însă personal are o serie de pachete de măsuri pe care vreau să le propun ca parlamentar, care vor duce și mai departe reforma în sănătate și educație.

„În sănătate sunt câteva schimbări urgente de făcut. Consider că programele de tratament pentru diferite afecțiuni trebuie să fie din nou accesibile pacienților, iar prețurile medicamentelor din prezent sunt o povară nejustificată pentru populație. Etapa următoare este dezvoltarea infrastructurii din sănătate prin construcția spitalelor regionale, mai ales considerând oportunitatea fondurilor europene. În Municipiul Suceava s-a investit mult în Spitalul Județean Sfântul Ioan cel Nou, dar mai sunt multe de făcut. Un centru competent pentru oncologie și facilități moderne de tratament ar trebui să fie următorul punct pe această agendă, la fel și un centre de îngrijiri paleative. De asemenea, și alte localități din județ au nevoie de facilități medicale performante, în special pentru situații de urgență”, a explicat Maricela Cobuz. Ea a precizat că bugetul pentru sănătate va fi construit în funcție de nevoile sistemului, ale pacientului, astfel încât nici un bolnav să nu se simtă părăsit, și să știe că pentru el există soluții. Candidatul PSD Suceava consideră că tot sistemul de sănătate trebuie să fie în slujba pacientului, iar acesta trebuie să se simtă sprijinit și ajutat, nu împiedicat de birocrația sau de lipsurile din acest sistem. Ea a arătat că în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii medicale, PSD intenționează construirea, până în 2020, a spitalului republican ‘Carol Davila’, cu peste 2.500 de paturi și o suprafață de 60 — 80 de hectare cu finanțare prin decontare a 750 de euro pe zi pe pat utilizat, pe modelul clinicii vieneze AKH. Maricela Cobuz a declarat că investițiile la acest capitol sunt estimate, pentru următorii patru ani, la 5 miliarde de euro, din care 3,5 milioane euro prin fondul suveran de dezvoltare și investiții, 300 milioane de euro din fonduri europene și 800 milioane de euro de la bugetul de stat. „PSD mai are în vedere înnoirea parcului de ambulanțe existent și să fie cel puțin o ambulanță pentru fiecare comună. Un alt obiectiv al social-democraților îl reprezintă actualizarea frecventă a listei medicamentelor compensate, prima fiind prevăzută la 1 martie 2017, alături de accesul mai rapid al pacienților la noile medicamente de pe piață. De asemenea, sunt necesare măsuri pentru creșterea prevenției și promovarea unui comportament sănătos. Conștientizarea privind programele de vaccinare, realizarea de analize complete și la timp, noțiuni de igienă și dezvoltarea unei relații mai sănătoase medic – pacient vor reduce nevoie de spitalizare. Medicina românească trebuie să se modernizeze în special printr-un accent sporit pe profilaxie deoarece costul este mai mic decât în cazul tratamentelor curative și șansele de reușită sunt mai mari”, a precizat candidatul PSD pentru Camera Deputaților.

Făcând referire la învățământ, Maricela Cobuz a spus că intenționează să susţină educația timpurie, despre care spune că importanța acesteia a fost neglijată în ultimul timp. „Împreună cu sporul natural redus, migrația masivă în vestul Europei, carențele primilor pași în educație vor avea consecințe extrem de grave pe viitor. Din acest motiv grădinița și ciclul primar trebuie să devină un fundament solid pentru educația ulterioară a copilului, pentru a avea instrumentele corecte de învățare, pentru a detecta la timp și trata dizabilitățile de învățare precum dislexia sau disgrafia. Următoarea etapă este un proces riguros de reglare a sistemului pentru a răspunde la nevoile reale ale economiei”, a declarat Maricela Cobuz. Ea consideră că modernizarea materialelor didactice, reînființarea școlilor tehnice și de meserii și implementarea de instrumente potrivite nevoilor de adaptare la specificul societății vor duce la scăderea ratei abandonului școlar și creșterea nivelului de integrare în piața muncii. Maricela Cobuz a adăugat că din punctul său de vedere educația este o investiție în viitor și trebuie tratată ca atare, „să fie realizată cu inteligență și să obținem randament”. Candidatul PSD a mai spus că și în mediul universitar este nevoie de o nouă abordare, prin promovarea de de cercetare şi schimburi de experienţă prin programe guvernamentale.

„Cred cu tărie că putem să valorificăm mult mai bine potențialul și resursele acestei țări și înțeleg responsabilitatea mea în acest sens. De aceea vreau să muncesc pentru a merita fiecare vot pe care îl primesc și pentru a reprezenta cu onoare pe suceveni în Parlamentul României”, a încheiat Maricela Cobuz.

Maricela Cobuz: ”Ca deputat, prioritățile sucevenilor vor deveni și prioritățile mele”, 7.8 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava