MOPAN Suceava
Galerie foto102 poze în acest set

Sucevenii au umplut aproape până la refuz zona centrală a Sucevei, acolo unde duminică au avut loc manifestările dedicate Zilei Naţionale a României. Potrivit estimărilor peste 8.000 de persoane, potrivit estimărilor oficiale, au venit, cu mic cu mare, să asiste la parada militară care a avut loc pe bulevardul principal al Sucevei, din zona complexului comercial Bucovina şi până la sensul giratoriu din apropierea Mc’Donalds. Manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie au început cu intonarea imnului naţional, de către artistul popular sucevean George Finiş, iar după un ceremonial religios şi militar, autorităţile au depus coroane de flori la monumentul Eroilor Revoluţiei din apropierea Bisericii Sfânta Înviere din Suceava. Trebuie spus că sucevenii veniţi la ceremonialul din centrul Sucevei au primit steaguri tricolore pe care erau tipărite primele patru strofe din Imnul Naţional.

Apoi a urmat parada militară, care a fost deschisă de colonelul Mugurel Anton, comandantul Centrului Militar Judeţean şi al Garnizoanei Suceava, care a defilat pe un autoturism din dotarea Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, autovehicul întrebuinţat în teatrul de operaţiuni din Afganistan. Apoi prin faţa sucevenilor au mai trecut drapelele militare istorice sub faldurile cărora militarii armatei române au luptat în Războiul de Independenţă şi în cele două Războaie Mondiale, precum şi batalioane şi plutoane Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, Colegiului Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Şcoala de Subofiţeri jandarmi Fălticeni, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina”.

Sucevenii au apreciat şi au aplaudat parada de tehnică militară, prin faţa spectatorilor trecând două Transportoare Amfibii Blindate, unul dintre acestea fiind folosit în teatrele de operaţiuni din Kosovo, Irak şi Afganistan, un tun antitanc de 100 de milimetri, autostaţia radio care asigură conducerea trupelor armate pe timp de pace şi de război, precum şi autospeciale şi autovehicule de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Jandarmi, Poliţiei de Frontieră, Inspectoratului de Poliţie Judeţeană şi Serviciului Român de Informaţii. Sucevenii au aplaudat şi zborul a trei avioane tricolore care au survolat Suceava în timpul paradi militare, şi care au desenat pe cer Tricolorul României.

Nechifor i-a îndemnat pe suceveni să fie mândri că sunt români

Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, i-a îndemnat pe toţi sucevenii să fie mândri că sunt români şi „să poarte în suflet tot timpul simbolurile naţionale”. Cătălin Nechifor a spus că locuitorii acestei ţări nu au nici un motiv să le fie ruşine că sunt români, iar atunci când merg în străinătate nu trebuie să stea niciodată cu capul plecat.

„Acum, la 95 de ani de la Unire, trebuie să le arătăm tuturor cine suntem cu adevărat. Constatăm că în aceste momente avem nevoie, poate mai mult decât niciodată, de unitate. În aceste momente, când situaţia geopolitică este schimbătoare, când la graniţa noastră se întâmplă lucruri care nu tot timpul sunt normale sau în interesul european. Iar în momente în care situaţia economică, după criza financiară şi politică, presupune dificultăţi majore, avem datoria să fim toţi solidari şi avem datoria să fim toţi uniţi şi să le spunem tuturor că suntem aici şi că noi suntem cu adevărat români”, a spus Nechifor.

La rândul său, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, le-a vorbit sucevenilor despre importanța zilei de 1 Decembrie, precizând că proclamarea Marii Uniri este fără doar şi poate cea mai importantă zi din istoria României. „1 Decembrie 1918 este ziua reîntregirii într-un singur trup a tuturor românilor. De la 1 Decembrie 1918, când Adunarea Naţională de la Alba Iulia a proclamat unirea tuturor românilor din Moldova, Ardeal şi Ţara Românească într-un singur stindard, şi până în prezent, România s-a afirmat ca un stat european unit şi liber, ca una dintre cele mai statornice şi stabile ţări”, a spus Lungu.

 

Mii de suceveni au asistat la parada militară de Ziua României, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava