MOPAN Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei întâlniri organizată de Asociația „Plaiul Bucovinei” la Adîncata, că dificultățile și provocările întâmpinate atât de agricultura românească, cât și de agricultura suceveană în particular, pot fi depășite doar prin asociere.
La eveniment au participat directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Suceava, Vasile Schipor, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Suceava, Eugen Mogoş, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor, Vasile Costan și şeful Consiliului Județean al Camerei Agricole Suceava, Sorin Arcadie Popescu. Evenimentul a fost moderat de către Șeful Asociației „Plaiul Bucovinei”, domnul Vasile Blanari.
Cei peste 200 de crescători de animale au luat parte la o întâlnire interactivă astfel încât au putut fi discutate diverse probleme din domeniul agriculturii întâmpinate de către aceștia.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a precizat că principala dificultate pe care o întâmpină agricultura suceveană, și nu numai, este identificarea pieței. „Eu cred că cea mai mare dificultate pe care o avem în acest moment este identificarea pieței iar piața pentru desfacerea unui produs de origine agricolă sau animală este pe două dimensiuni. Pe de o parte avem piața internă iar pe de altă parte piața externă. Din păcate, în ambele situații de piață, internă și externă, ne confruntăm cu aceleași dificultăți” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor.
Totodată, el a apreciat că produsul agricol sucevean trece prin foarte multe mâini până ajunge să fie comercializat într-o țară străină și de aceea și prețul primit la începutul acestui lanț este foarte mic. O soluție viabilă în acest sens este gândirea județului Suceava ca brand național într-un context geopolitic mai larg astfel încât să existe o componentă mai largă pentru exportul produsului agricol sucevean.
Cătălin Nechifor a arătat că județul Suceava are o zonă de excelență a cartofului, o zonă de excelență a mărului, o zonă foarte bună reprezentată de bazinul Milișăuți – Iaslovăț unde avem murături și partea zootehnică, atât în zona montană cât și în zona de șes. În aceste condiții, conceptul de parc industrial bazat pe agricultură trebuie să înceapă să facă pași, să existe ca atare deoarece piața nu așteaptă iar condițiile se schimbă foarte repede.
În discursul său, preşedintele CJ Suceava a făcut referire și la faptul că județul Suceava este un județ economic bazat foarte mult pe agricultură. Tocmai de aceea trebuie țintit bine printr-un proiect corect care are puterea de a crea locuri de muncă, are puterea de a crea structuri economice în localitățile județului Suceava.
“Avem câteva zone în Suceava în care populația s-a dus către o medie de vârstă destul de avansată în care nu mai există dorință de a face agricultură și în care tinerii pleacă la oraș sau în alte țări. Eu cred că e momentul să dăm semnalul de asociere prin instituții, prin aceste formule care vor veni, prin finanțări pentru sprijinul tânărului fermier. Pentru ceilalți dintre dumneavoastră, încercăm să găsim altfel de politici de a vă ajuta inclusiv în zona bancară, să găsim soluții astfel încât ceea ce faceți dumneavoastră să aibă suport din partea statului și ceea ce facem împreună de fapt să simțim împreună. Statul este dator să creeze politici, Consiliul Județean vă stă la dispoziție”, a spus Nechifor.
La final, el a apreciat că “în Suceava trebuie accelerată formarea profesională. Avem câteva licee, câteva școli care sunt tradiție în acest sens, la Fălticeni, la Rădăuți, la Dorna Candreni și aștept prin dumneavoastră, prin asociații, prin instituții să venim cu propuneri concrete cu ceea ce este nevoie în formarea profesională a tinerilor pe domeniile de specialitate din agricultură”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava