Concert pascal
MOPAN Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a vizitat în cursul zilei de miercuri lucrările de modernizare a pistei Aeroportului „Ştefan cel Mare”, declarându-se mulţumit de ritmul în care constructorul a început această investiţie. Nechifor a declarat că lucrările de spargere a pistei au început de luni, 13 ianuarie a.c., iar concomitent au demarat şi lucrările la limita de sud a viitoarei piste elstice, care va avea o lungime de 2.460 de metri. „Ritmul pe care l-au asigurat constructorii este foarte bun. Iar faptul că toţi cei care sunt implicaţi sunt foarte atenţi la proiect demonstrează că ne interesează această investiţie, şi se dovedeşte că am avut dreptate anul trecut când am decis să închidem aeroportul pentru traficul aerian, pentru că era foarte complicat să lucrăm sub zbor”, a spus Cătălin Nechifor. El a adăugat că până în momentul de faţă au fost sparte dalele de beton de pe o treime din actuala pistă, aceste lucrări urmând să fie finalizate în următoarele două săptămâni. Şeful administraţiei judeţene a explicat că tot materialul care va rezulta în urma spargerii pistei va fi concasat, urmând să fie folosit la fundaţia viitoarei piste de decolare/aterizare.
„Lucrările au avansat foarte mult. Acest lucru ar fi fost dificil de făcut dacă menţineam cursele aerene. Şi chiar dacă timp de câteva luni nu o să operăm cu avioane pe aeroportul din Suceava, vom putea să profităm de timpul bun şi de vremea care e propice pentru lucrări, şi cred că ceea ce este stabilit ca şi grafic vom putea realiza”, a mai precizat Nechifor. El a subliniat că lucrările de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” sunt de mare amploare, constructorul estimând că vor fi necesare peste 60.000 de transporturi de camioane pentru diverse operaţiuni pe şantier.

După lucrările de demolare a pistei şi a platformelor adiacente ar urma să înceapă excavarea la o adâncime de 1,65 metri a terenului pe care va fi construită noua pistă elastică, după care vor începe lucrările pentru realizarea stratului de rezistenţă al pistei. Lucrările la pista de aterizare – decolare se vor fi finaliza cu turnarea stratului de mixtură asfaltică elastică.

La rândul său, directorul tehnic al companiei Tehnic Assist Botoşani, Marius Vasilache, a declarat că atât noua pistă, cât şi la turnul de control şi la uzina electrică cor putea fi finalizate în toamna acestui an, astfel încât aeroportul să poată redeveni funcţional.

Cătălin Nechifor a mai anunţat că pentru aeroportul din Salcea a fost conceput un plan de dezvoltare care cuprinde o serie de iniţiative în vederea atragerii de noi operatori aerieni. „Am vrut să dăm şi acest semnal că lucrările au început în forţă, că sunt făcute într-un grafic care este respectat. Încercăm să atragem şi alţi potenţiali operatori pe aeroportul din Suceava, iar până în acest moment sunt semnale destul de bune”, a spus Nechifor. El a spus că Tarom va continua să opereze de la Suceava după finalizarea lucrărilor de modernizare, şi în acelaşi timp au început discuţiile în vederea atragerii de companii care operează curse aeriene de linie sau low-cost.

„Anul trecut am avut neşansa să renunţăm la două posibile contracte. Era vorba de un charter cu plecare de pe Suceava către destinaţii turistice de vară. L-am refuzat pentru că ştiam că vom începe lucrările. Şi din păcate am mai refuzat un alt charter care venea din Austria, şi care urma să aducă turişti care să petreacă în Bucovina un sejur de 2 – 3 zile. Însă nu e nimic grav. Încercăm să reluăm aceste discuţii cu aceşti posibili operatori, alături alte companii low-cost sau de linie, pe care încercăm să le atragem către Suceava cu diverse metode, şi cu diverse planuri tarifare”, a mai declarat preşedintele CJ Suceava. Cătălin Nechifor a spus că atât administraţia judeţeană cât şi conducerea Aeroportului „Ştefan cel Mare” intenţionează să acorde o serie de facilităţi companiilor care vor opera de la Suceava. „Avem o abordare care ţine foarte mult de Consiliul Concurenţei, prin care încercăm să definim acel ajutor de stat, în aşa fel încât Suceava să poată oferi tarife şi diverse beneficii operatorilor, care să nu fie ilegale şi care să fie în conformitate cu prevederile europene. Facilităţile sunt cele standard din industria aviatică”, a explicat Nechifor. Pe de altă parte, el a precizat că în paralel cu lucrările de modernizare este de dorit ca şi Romatsa să înceapă lucrările de montare a sistemuuil de navigaţie de tip ILS. Cătălin Nechifor a declarat că după montarea acestui sistem, dar şi a unui nou sistem de balizaj, vor exista foarte puţine cazuri în care aeroportul va ajunge să fie închis din cauza condiţiilor meteo.

Nechifor a mai spus că tot în această perioadă se află în execuţie şi lucrările de modernizare în interiorul aerogării Aeroportului „Ştefan cel Mare”. Nechifor a precizat că dacă într-o primă etapă s-au realizat lucrări pentru creşterea confortului termic, etapa a doua presupune schimbarea în totalitate a designului interior şi exterior al aerogării. El a mai precizat că lucrări de modernizare vor fi realizate şi în salonul oficial al aeroportului, care va fi destinat personalităţilor şi oficialităţilor care vor vizita judeţul Suceava.

La rândul său, directorul Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, Ioan Măriuţa, a declarat că odată cu lucrările de modernizare din incinta aerogării vor fi modificate şi regândite fluxurile de pasageri. „Vom repoziţiona aparatura de specialitate, spaâiile unde se fac operaţiunile de check-in, dar şi cabinele pentru poliţia de frontieră şi vamă. Asta deoarece vrem să optimizăm timpii de prelucrare a pasagerilor. Şi vom reuşi să prelucrăm 150 de pasageri pe oră, având în vedere faptul că se va extinde traficul cu aeronave mai mari”, a explicat Ioan Măriuţa. El a adăugat că odată cu aceste lucrări va fi extins şi zona publică a aeroportului.

Şeful administraţiei judeţene a ţinut să mai declare că pentru show-ul aviatic de anul acesta nu va fi anulat din cauza lucrărilor de modernizare. Nechifor a explicat că alături de pista de beton a aeroportului există o pistă înierbată, care va fi folosită pentru organizarea mitingului aviativ, care se va desfăşura în perioada 30 – 31 august. El a mai precizat că este posibil ca pentru acest eveniment să fie folosită partea de sud a viitoarei piste elastice, care ar urma să fie finalizată în luna august, însă acest lucru se va întâmpla numai dacă vor exista condiţii de siguranţă.

Proiectul „Modernizare suprafaţă de mişcare şi balizaj, turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS” este finanţat din fonduri europene, valoarea totală a acestuia fiind de 104,9 milioane de lei, fără TVA. Investiţia vizează mărirea pistei de decolare/aterizare la 2.460 de metri, modernizarea căilor de rulare în lungime de 120 de metri, modernizarea platformei de încărcare care va avea o lungime de 290 de metri, modernizarea sistemului de balizaj, construirea unui turn de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană de tip ILS.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava