MOPAN Suceava
Galerie foto19 poze în acest set

Drumul care face legătura dintre Valea Bistriţei, de la Chiril, şi vârful masivului Rarău a fost deschis în mod oficial sâmbătă. Inaugurarea lucrărilor de modernizare la acest drum s-a făcut în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, şi a prefectului Florin Sinescu. Prin deschiderea acestei căi rutiere se face legătura între Valea Bistriţei şi Valea Moldovei, pe drumul spre Pojorâta. Cătălin Nechifor a declarat că noua reţea rutieră de pe Masivul Rarău, care va fi denumită Transrarău – Dumul Comorilor, a fost deschisă circulaţiei rutiere după finalizarea lucrărilor de modernizare a unei porţiuni de 10 kilometri din drumul care face legătura dintre Chiril şi Rarău, spre cabana de pe acest masiv. Nechifor a ţinut să precizeze că această porţiune de drum nu a mai fost modernizată niciodată după Revoluţia din 1989.

„Drumul a fost aproape impracticabil, şi doar cu maşini de teren speciale puteai să urci din Chiril şi până pe Rarău. Dar după o investiţie importantă pentru noi, Consiliul Judeţean Suceava, iată că acest drum, un drum special de munte, cu un regim de circulaţie aparte, poate fi dat în funcţiune. Este un drum pe care noi vrem să îl denumim generic Transrarău – Drumul Comorilor, find legat de zona de munte, Pietrele Doamnei, de comorile care sunt şi în plan natural, având în vedere că aici sunt foarte multe resurse naturale, dar şi de oamenii din aceste locuri”, a spus Nechifor. El a subliniat că noul drum care face legătura dintre Valea Bistriţei şi Valea Moldovei este o cale rutieră care va deschide calea către civilizaţie şi dezvoltare. Şeful administraţiei judeţene a remarcat efortul făcut de compania Calcarul SA Pojorâta pentru a finaliza construcţia drumului dintre Chiril şi Rarău în doar câteva luni, dar şi implicarea specialiştilor de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. „E o lucrare executată sub presiunea timpului, pentru că ne-am dorit ca această investiţie să fie terminată. Şi cred că am putut demonstra că atunci când există un proiect important, când există comunicare şi colaborare putem să respectăm şi termene şi calitate, şi lucrul acesta vreau să-l apreciez într-un mod deosebit”

a spus Cătălin Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că porţiunea de drum dintre Chiril şi Rarău va avea un regim special de circulaţie. Astfel, drumul este marcat cu semne de circulaţie pentru un regim de viteză limitat la 30 de km/h, iar în condiţiile în care este un drum cu o dificultate mare, urmează să mai fie montate o serie de elemente care să le indice şoferilor cum trebuie să circule pentru a fi în siguranţă. Cătălin Nechifor a explicat că şoferii vor trebui să semnalizeze cu semnale acustice intrarea în curbele fără vizibilitate. Tot pentru creşterea siguranţei circulaţiei vor fi montate oglinzi în care şoferii vor putea să vadă dacă se vor întâlni cu alte maşini în curbele dificile. De asemenea, pe această porţiune de drum vor avea prioritate maşinile care urcă dinspre Chiril spre Rarău.

Nechifor a mai spus că accesul pe acest drum va fi limitat pentru transportul agabaritic. „Practic, pe aici nu vor circula nici camioane de mari dimensiuni, nici autocare. Şi trebuie spus că de săptămâna viitoare vom monta bariere de acces cu limitare de viteză. Practic autocarele vor putea să ajungă din Valea Bistriţei pe DN 17 B până la mănăstirea Chiril, iar restul de 7 kilometri care sunt în regim montan dificil, sunt la dispoziţie doar pentru cei care sunt cu maşini mici. Iar pentru cei care sunt în regim de exploatare forestieră vor fi stabilite condiţii clare, cu limite de tonaj şi limite de înălţime pentru maşinile care vor veni pe zona forestieră”, a mai spus preşedintele CJ Suceava. El a adăugat că pe această porţiune de drum vor mai fi realizate lucrări şi pentru construcţia de şanţuri betonate pentru preluarea apelor pluviale de pe versanţi, iar odată cu aceste lucrări va fi lărgită şi partea carosabilă.
Cătălin Nechifor a mai arătat că noul drum este încadrat în categoria a patra de viabilitate, ceea ce înseamnă că pe perioada iernii nu va fi deszăpezit cu prioritate, însă el va putea fi deschis pe perioada sezonului rece în funcţie de solicitările existente.

Şeful administraţiei judeţene a ţinut să mai remarce faptul că Masivul Rarău a devenit o destinaţie turistică importantă pentru judeţul Suceava, numărul turiştilor care-l vizitează fiind din ce în ce mai mare. PE de altă parte, Cătălin Nechifor a ţinut să mai precizeze că prin deschiderea noului drum se realizează o legătură directă între localităţile de pe Valea Bistriţei şi cele de pe Valea Moldovei, „iar acest lucru poate să dea şansa comunităţilor care se află de o parte şi de alta a muntelui nu doar să se cunoască şi să aibă legături, ci să dezvolte şi proiecte în comun”.
Valorea totală a investiţiei în modernizarea drumului Chiril – Rarău, dar şi a unei porţiuni de drum care face legătura spre cabana de pe acest masiv muntos se va ridica la suma de peste cinci milioane de lei.

Nechifor şi Sinescu au inaugurat Transrarăul – Drumul Comorilor, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava