MOPAN Suceava

Numărul de mame minore este îngrijorător de mare. La Spitalul Județean Suceava, anul trecut, 120 de fetiţe între 13 şi 17 ani au devenit mame. Multe dintre ele nu a fost văzute niciodată de un medic, iar soluția ar fi un program național, finanțat de Ministerul Sănătății, care să acopere activitatea de urmărire a gravidelor și a copiilor de 0-3 ani. Medicul sucevean Cristian Irimie a tras semnalul de alarmă și a declarat că vrea să găsească un grup de parlamentari cărora să le propună un proiect de lege în acest sens.

Fost ministru secretar de stat în Ministerul Sănătății, Cristian Irimie este șeful secției de obstetrică-ginecologie de Spitalul Județean de Urgență Suceava. El crede că moașa comunală trebuie să reapară, mai ales în comunitățile cu populație majoritar de etnie rromă.

Anul trecut, la spitalul județean au născut 120 de fetiţe între 13 şi 17 ani. Săptămâna trecută, o adolescentă de 15 ani a venit să nască al doilea copil, deci urma să suporte o a doua operaţie cezariană. Medicul sucevean spune că este vorba, în cele mai multe cazuri, de paciente cu educație precară, marea majoritate din comunitatea rromă, care nu au fost urmărite în timpul sarcinii. Motivele sunt mai multe: sunt localități care nu au medic de familie, dar mai ales faptul că nu mai există în mediul rural ceea ce era înainte de revoluție, moașa comunală, așa cum nu mai există asistenta de ocrotire și nici asistentul de igienă. ”Toate aceste lucruri s-ar putea rezolva prin crearea unui program național bugetat de la Ministerul Sănătății pentru încadrarea în zonele deficitare a acestor cadre, care, împreună cu asistentul comunitar existent în foarte comune și cu mediatorii rromi, ar putea acoperi foarte mult din ceea ce înseamnă urmărirea femeii gravide dar și a copilului cu vîrstă între 0 și 3 ani”, a declarat Irimie. El spune că programul ar trebui finanțat de la bugetul de stat pentru că nici un medic de familie nu-și poate permite din bugetul cabinetului să plătească încă trei cadre, în condițiile în care abia plătește o asistentă la cabinet. ”Eu îmi voi susține această idee în nume propriu și am să încerc să găsesc un grup de parlamentari care să susțină o asemenea lege. Trebuie un proiect de lege, pentru că, dacă lăsăm la nivel de Hotărîre de Guvern, cum sunt toate programele aprobate, se schimbă Guvernul, vine alt ministru care spune ce-i cu prostia asta și nu mai finanțează. Trebuie un proiect de lege serios, care să țină cont de faptul că în România avem o mortalitate infantilă care ne situează pe penultimul sau ultimul loc în Uniunea Europeană, avem multă mortalitate maternă și nu mai există aproape nici un fel de urmărire a lăuzei și a copilului nou- născut, cum nu există nici un fel de urmărire a condițiilor igienico-sanitare din localitățile din mediul rural”, a mai declarat Cristian Irimie.

Peste 60% dintre femeile gravide din România din zonele rurale, dar și din Capitală nu se prezintă niciodată la medic în timpul sarcinii, potrivit unui raport realizat de Salvați Copiii. O analiză făcută de Organizația ”Salvați Copiii” pe beneficiarii proiectului „Fiecare copil contează” arată că 36% dintre mame nu au fost controlate niciodată de un medic ginecolog pe perioada sarcinii, în timp ce, dintre femeile gravide, 47% afirmă că nu au făcut nicio ecografie pînă la acel moment, 42% că nu au făcut analizele recomandate, 37% că nu au fost la niciun control ginecologic, iar 12% că nu au fost controlate de medicul de familie de cînd sunt gravide.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava