MOPAN Suceava

Protocolul de colaborare „Axa culturală nord-est Sibiu – Suceava” a fost încheiat joi, 18 aprilie, la Muzeul de Istorie din Suceava. Documentul a fost semnat de directorii generali ai Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu şi Muzeului Bucovinei Suceava, prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca, respectiv Constantin Emil Ursu.
Sabin Adrian Luca a arătat că necesitatea realizării unui astfel de program este legată de criza economică, de fragmentarea finanţării instituţiilor bugetare, dar şi de de criza culturală – dată de lipsa programelor coerente: „Folosind legile din România şi contractele încheiate conform legii, dorim să ne apropiem finanţatorii şi să îi facem să înţeleagă că noi, de fapt, ducem mai departe un act cultural, linii culturale care se vor putea dezvolta în viitor prin programe care să revitalizeze muzeele din România”, a declarat diretorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu. Domnul Luca a menţionat că îşi doreşte ca prin aceste axe, colecţiile din muzee să circule între parteneri. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a subliniat că este foarte importantă colaborarea cu muzeul sibian pentru muzeul sucevean, făcând trimitere la expoziţiile Muzeului Brukenthal care au fost găzduite la Muzeul de Istorie Suceava, care au reuşit să încânte publicul cu exponate din categoria Tezaur: „Mai sunt prevăzute a se desfăşura un număr de 12 expoziţii foarte importante, cu piese care se încadrează cronologic între secolele XVII-XIX”, a declarat Emil Ursu.
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, care deţine aproximativ 1.580.000 de bunuri de patrimoniu inventariat a deschis o serie de axe culturale (Nord-Vest, Centru, Nord-Est şi, în perspectivă, Sud-Vest) prin care contactează ca parteneri „doar muzee active, vii, care doresc să se afirme”, după cum a precizat directorul Sabin Adrian Luca. Prezent la Suceava, acesta a participat şi la vernisajul expoziţiei „Scene şi personaje din Vechiul Testament”. Aceasta aduce, în premieră la Suceava, lucrări din Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu. Cele 19 lucrări din categoria Tezaur, cu tematică biblică, unele dintre ele de dimensiuni mari, realizate în secolele XVI-XIX, de pictori flamanzi, italieni şi germani, vor putea fi admirate la Muzeul de Istorie din Suceava până pe data de 19 mai.

Parteneriat între Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu şi Muzeul Bucovinei Suceava, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava