Forumul economic regional Moldova
MOPAN Suceava

Una dintre cele mai reprezentative ctitorii boierești din prima jumătate a secolului al XVI-lea, Mănăstirea Părhăuți, a îmbrăcat duminică, 30 iunie 2024, strai luminos de sărbătoare, prăznuindu-și ocrotitorii, pomeniți în Duminica întâi după Rusalii, a Tuturor Sfinților. Cu acest prilej, credincioșii comunității și pelerinii veniți de aproape sau de departe au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită la ceas de sărbătoare de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

La hramul Mănăstirii Părhăuți, cei prezenți au avut ocazia de a primi și binecuvântarea unor sfinți dragi, prin închinarea cu evlavie la fragmente din cinstitele lor moaște, Sfântul Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie și Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în curtea așezământului monahal. Din soborul slujitor au făcut parte și arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, și pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial în cadrul Biroului de Relații cu Minoritățile.

Între pelerinii care au împodobit cu prezența ansamblul monastic de la Pătrăuți s-au numărat și credincioși din Dobrogea, de pe meleagurile natale ale părintelui stareț, protos. Emilian Nicolae. Aceștia au fost însoți de pr. Andrei Salomia, de la Parohia „Buna Vestire” Năvodari II, din Arhiepiscopia Tomisului.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Coralei „Armonia” din Constanța. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai autorităților locale, între care îi amintim pe domnul Mugurel Bocancea, primarul Comunei Todirești, dar și fii ai satului, domnul dr. Alexandru Prelipcean, director al Departamentului Periodice și Reviste Bisericești al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După citirea textului Sfintei Evanghelii rânduit pentru această zi, Preasfințitul Părinte Veniamin le-a vorbit celor prezenți despre cei care și-au dăruit viața lui Dumnezeu, alături de ierarhi, mucenici și cuvioși, acesta evocându-i și pe mărturisitorii din închisorile comuniste, cei care s-au jertfit pentru idealurile ortodoxe, care au apărat libertatea și credința neamului nostru cu prețul vieții, întru nădejdea mântuirii. Preoți, călugări, studenți și intelectuali creștini, al căror număr real încă nu este cunoscut, au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Hristos și demnitatea poporului român.

Pr. Andrei Salomia și-a exprimat bucuria de a se afla în Bucovina, loc înzestrat de Preamilostivul Dumnezeu cu multe binecuvântări, și a adus în atenție momente importante din parcursul duhovnicesc al părintelui stareț pe care îl cunoaște de aproximativ 20 de ani.

La final, starețul Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți a mulțumit Părintelui Ceresc pentru această zi deosebită, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru că a binecuvântat manifestările prilejuite de hramul așezământului monahal, ierarhului prezent, soborului slujitor, precum și tuturor celor credincioșilor care s-au alăturat cu evlavie în rugăciune.

Mănăstirea Părhăuți

Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” din Părhăuți, considerată una dintre cele mai reprezentative ctitorii boierești din prima jumătate a secolului al XVI-lea, a fost ctitorită de Gavriil Trotușan, mare vistiernic și logofăt al Țării Moldovei sub cinci domni, ca loc de închinare și mai ales ca necropolă pentru familia sa.

Potrivit pisaniei, locașul a fost ridicat în vremea domniei lui Ștefăniță Vodă și a fost sfințit la 15 iunie 1522: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, robul lui Dumnezeu pan Gavriil Trotușan logofăt a zidit această biserică în numele Tuturor Sfinților care au strălucit în toată lumea, pentru mântuirea sa și a soției sale Ana, în zilele evlaviosului și de Hristos iubitorului Io Ștefan Voievod, Domnul Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, la anul 7030 luna iunie 15”.

Din punct de vedere arhitectural, planul, zidurile de piatră, dar și lipsa absidelor laterale și a turlelor definesc caracterul deosebit al bisericii. Pictura, realizată în jurul anului 1530, este asemănătoare celei care împodobește Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. Din nefericire, fresca a fost puternic degradată din cauza faptului că pentru o perioadă îndelungată biserica a rămas fără acoperiș. Cu toate acestea, se păstrează numeroase reprezentări, între care în bolta pridvorului pot fi identificate scene din viața Sfântului Ierarh Nicolae. Un aspect deosebit este dat de faptul că în tabloul votiv ctitorul, Gavriil Trotușan, nu este reprezentat cu biserica în mână, ci în genunchi în fața Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, în cadrul Ședinței Permanenței Consiliului Eparhial Suceava din 26 ianuarie 2022, s-a aprobat înființarea Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinților” Părhăuți, comuna Todirești, ca mănăstire de călugări.

Daniela Livadaru

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava