MOPAN Suceava

Marți, 15 noiembrie 2016, începând cu ora 17:00, Muzeul Național al Literaturii Române Iași va organiza o nouă ședință a Prelecțiunilor Junimii, centrată pe conflictul dintre știință și religie și dedicată doctorului Constantin Thiron.
Evenimentul, desfășurat la Muzeul „Vasile Pogor”, va debuta cu o conferință susținută de către cercet. dr. Marius Rotar și intitulată „Un om, o viziune asupra lumii: dr. Constantin Thiron (1853-1924)”. De asemenea, vor avea loc lansarea volumului „Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări”, de Constantin Thiron, precum și vernisajul expoziției cu obiecte personale ale dr. Constantin Thiron. Expoziția va putea fi vizitată până la data de 4 decembrie 2016.
Volumul „Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări”, ediție îngrijită de Marius Rotar, reprezintă o antologie de texte cuprinzând o serie de polemici din jurul conceptului de liberă cugetare, în România primei jumătăți a secolului al XX-lea. Polemicile au fost iscate de ideile susținute de Constantin Thiron (1853-1924), doctor în științe medicale (titlu obținut la Paris), profesor în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Iași (1889-1923). Acesta s-a remarcat printr-o activitate semnificativă în domeniul medicinii sociale (lupta antialcoolică și lupta împotriva tuberculozei), dar și ca susținător al mișcării liberei cugetări. El propunea suprimarea unor pasaje din Constituția din 1866 privind religia de stat, înlocuirea jurământului religios cu cel „pe onoare şi conștiință”, revizuirea legii electorale, separarea Bisericii de stat, desființarea Facultăților de Teologie şi a altor forme de învățământ religios susținute de stat și transformarea lor în „licee, gimnazii sau școli de comerț, agricultură, industrie și meserii”, încetarea subvenționării bugetului cultelor, incinerarea cadavrelor etc. Thiron a fondat, împreună cu dr. I. Lebell, în 1909, Asociația Națională a Liber Cugetărilor din România și, conform voinței sale, exprimate încă din 1905, a fost înmormântat laic, în 1924 (prima înmormântare laică din Iași).

La eveniment vor participa Marius Rotar, istoric și cercetător științific în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof.univ.dr. Dana Baran (Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași), precum și profesoara Constanța Adriana Moise (născută Thiron), cât și ing. Alexandru Moise (Bacău), nepoata, respectiv strănepotul doctorului Constantin Thiron.
Evenimentul este realizat în parteneriat cu Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, iar mai multe detalii se află pe site-ul editurii, precum și pe pagina de Facebook a MNLR Iași.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava