Concert pascal
MOPAN Suceava

Premierul Sorin Grindeanu a participat, astăzi, la prima reuniune din acest mandat a Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social, dezbaterea fiind concentrată pe proiectele legilor salarizării unitare, dialogului social, prevenției, educației și sănătății publice.

Guvernul este deschis consultărilor cu patronatele și sindicatele și apreciază contribuția acestora la definitivarea proiectelor de lege aflate în discuție, a anunțat primul-ministru. “Convingerea mea este că aceste proiecte de lege trebuie atent analizate, discutate și agreate cu toate părțile implicate. Este importantă contribuția partenerilor sociali în definitivarea acestor proiecte, astfel încât să fie aplicate pe termen lung și să existe predictibilitate“, a subliniat șeful Executivului.

Proiectul legii prevenției va fi publicat în cel mai scurt timp pe site-ul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, spre consultare publică, iar pentru elaborarea proiectului legii educației, Guvernul colaborează cu Comisia Prezidențială pentru a veni cu o lege adaptată nevoilor societății.

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor au salutat deschiderea la dialog a Guvernului și au prezentat propuneri concrete pentru definitivarea proiectelor de lege aflate în analiză.

Reprezentanții sindicatelor au propus ca pe termen scurt să se recurgă la modificarea Legii dialogului social, în scopul soluționării unor situații punctuale în ceea ce privește contractul colectiv de muncă, iar pe termen lung, să se realizeze o nouă lege a dialogului social.

În ceea ce privește proiectul legii salarizării unitare în sectorul public, reprezentanții sindicatelor și-au arătat disponibilitatea să contribuie, alături de reprezentanții Guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor legate de eliminarea discrepanțelor de salarizare și la definirea principiilor legii într-un mod cât mai corect, astfel încât să asigure aplicarea pe termen lung. Reprezentanții patronatelor au subliniat necesitatea ca majorările salariale cuprinse în acest proiect să fie în concordanță cu performanța economiei, arătând, totodată, că doresc să fie parteneri în definitivarea acestui proiect.

Un alt punct de interes a fost proiectul legii prevenției. Premierul Sorin Grindeanu a spus că trebuie întărită partea de îndrumare a contribuabililor pentru îmbunătățirea conformării, în condițiile în care acum se pune accentul pe partea de control.

Atât reprezentanții patronatelor, cât și cei ai sindicatelor au făcut observații și propuneri concrete. Acestea au vizat clarificarea unor aspecte privind desfășurarea controalelor în sensul stabilirii unor teme clare de control, cu termene precise, înainte de începerea acțiunilor de control. De asemenea, au apreciat că este nevoie de definirea clară a activităților care intră sub incidența legii prevenției, arătând, totodată, că aspectele legate de protecția salariaților și combaterea muncii la negru, siguranța alimentară, nu trebuie să intre în sfera acestora.

Cât privește proiectul legii educației, reprezentanții sindicatelor au spus că este nevoie de o regândire a întregului proces educațional, astfel încât să genereze o viziune pe termen lung și să ofere soluții pentru combaterea abandonului școlar, o finanțare corectă de care să beneficieze fiecare elev și mutarea accentului pe interesul copilului atunci când sunt gândite măsurile sociale pentru sprijinirea familiilor vulnerabile.  Reprezentanții patronatelor au subliniat nevoia adaptării curriculei de învățământ la piața muncii, arătând că există disponibilitate din partea specialiștilor din diferite domenii să contribuie la pregătirea studenților prin susținerea de cursuri, seminarii, programe.

Consultările Guvernului cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor pe aceste domenii de interes vor continua cu întâlniri sectoriale.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava