MOPAN Suceava

Zilele Monica Lovinescu, ediţia a VIII-a, 2014, s-au încheiat, după ce timp de două zile au prilejuit ample manifestări la Fălticeni , Suceava şi, respectiv, la Iaşi .
Evocări, conferinţe, studii şi articole, dezbateri şi momente de istorie literară, exegeze şi abordări critice au atras atenţia numeroşilor participanţi (peste 300), dintre care mulţi scriitori, critici, istorici, universitari, cercetători, oameni de cultură, jurnalişti, studenţi, elevi, admiratori.
La finalul evenimentelor, în cadrul reuniunii de la Casa cu Absidă – sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi -, scriitoarea Angela Furtună, Preşedintele Programului ZILELE MONICA LOVINESCU (autoare şi coordonatoare), a decernat Premiul Naţional MONICA LOVINESCU şi VIRGIL IERUNCA, EDIŢIA A VIII-A, 2014, domnului CASSIAN MARIA SPIRIDON, Preşedintele Filialei Iaşi a USR. Juriul internaţional care a validat această decernare a fost condus de acad. Basarab Nicolescu şi din el au făcut parte Dennis Deletant (Georgetown) şi Vlatimir Tismăneanu (Maryland), alături de Gheorghe Grigurcu, Tudorel Urian, Antonio Patraş, Angela Furtună, Doina Jela, Al. Călinescu.
Premiul reprezintă un omagiu adus anual unei personalităţi remarcate prin merite remarcabile în domeniul est-eticii, prin susţinerea valorilor democraţiei şi prin susţinerea valorilor literaturii române.
CASSIAN MARIA SPIRIDON este scriitor, jurnalist, director de reviste literare. Autor a peste 20 de volume de poezie. Prezent în numeroase antologii din ţară şi din diaspora, tradus în mai multe limbi. În ianuarie 1990 a fondat noua serie a revistei Timpul din Iași (care a apărut, sub conducerea sa, până la sfârșitul lui octombrie 1991) . În noiembrie 1991 a înființatEditura Timpul, pe care o conduce și în prezent. În perioada noiembrie 1991 – noiembrie 1992 lucrează ca redactor la revista Cronica din Iași, apoi la Evenimentul zilei (decembrie 1992 – decembrie 1994). Între anii 1993-1995 este redactor-colaborator la postul TV Europa Nova din Iași.
În iunie 1994 a fondat revista de cultură poetică Poezia, unde va fi redactor-șef, apoi în octombrie 1995 devine cofondator și redactor coordonator al publicației literare „Caietele de la Durău “.
Începând din decembrie 1995 este redactor-șef al revistei Convorbiri literare din Iași. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Societății Ziariștilor Români, al Asociației Ziariștilor Români, membru al PEN-clubului european.
Din 1996 este membru al Consiliului USR și al Comitetului de conducere al USR Filiala Iași, din 2000 este membru al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România. Din 2009 este președinte al Uniunii Scriilorilor, Filiala Iași.
În decembrie 1989 este arestat, în 14 decembrie, pentru organizarea și participarea la mișcarea revoluționară conspirativă de la Iași. Va fi eliberat din detenția politică în amiaza zilei de 22 decembrie 1989. Cassian Maria Spiridon este unul din martorii care pledează pentru începutul ieşean al Revoluţiei Române, fiind el însuşi victimă şi riscând preţul suprem, pentru libertate şi pentru căderea dictaturii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava