MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a avut astăzi, 15 martie a.c., o întâlnire cu o delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de domnul Reza Baqir, şeful misiunii FMI pentru România.

Punctul central în reforma administrației este capacitatea financiară a administrației publice locale. Anul 2018 va aduce o nouă viziune, din acest punct de vedere: ținta noastră este ca localitățile și județele să fie capabile să-și construiască un buget care să acopere necesarul local de servicii publice, iar acele servicii să fie mai bune de la an la an. Simultan cu stabilirea unor standarde minime de calitate, acoperirea financiară se va traduce în servicii publice de mai bună calitate”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh la debutul întâlnirii.

Discuțiile au vizat stadiul proiectelor prioritare ale ministerului și eventuale viitoare posibilități de colaborare.

În domeniul reformei administrației publice, prioritățile de guvernare sunt: adoptarea Codului Administrativ, actualizarea Statutului funcționarilor publici, Strategia Generală pentru Descentralizare, aflată în etapa de avizare în vederea aprobării de către Guvern, dezvoltarea, respectiv actualizarea, standardelor de calitate și de cost pentru un număr de 9 domenii de servicii publice descentralizate și instituirea de noi posibilități de finanțare pentru administrația publică locală, în scopul acoperirii contribuției proprii și corecțiilor la proiectele derulate prin programe europene și guvernamentale.

Una dintre măsurile actualului Guvern se referă la revizuirea sistemului de finanțare a administrației locale, în condițiile în care asigurarea finanțării este cel mai important pas pentru descentralizare și autonomie locală. „Obiectivul este de a de a le oferi tuturor primarilor din România, indiferent de culoarea politică, suficiente resurse pentru a gestiona decent treburile comunităţii. De la 1 ianuarie 2018, pentru fiecare unitate administativ-teritorială se va asigura un minim de resurse financiare de 750 de lei pe locuitor și impozitul pe venit va deveni sursă a bugetelor locale, pentru a consolida această independenţă”, a precizat doamna Shhaideh.

Cu privire la Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru care este în derulare etapa de depunere a proiectelor, viceprim-ministrul a subliniat că se estimează ca valoarea cererilor de finanțare să depășească bugetul alocat programului. În această situație, proiectele vor trece printr-o etapă de selecție, conform criteriilor de prioritizare aplicabile programului.

Părțile au convenit realizarea unor viitoare întâlniri tehnice de lucru, în domeniile discutate, în care ministerul ar putea beneficia de expertiza Fondului Monetar Internațional.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava