Concert pascal
MOPAN Suceava

Camera de Comerț și Industrie Suceava a publicat principalele schimbări aduse de Codul Fiscal, de la 1 ianuarie 2017, în activitatea agenților economici. Președintele executiv al CCI Suceava, Lucian Gheorghiu, a arătat că noul Cod Fiscal a intrat în vigoare la începutul anului 2016, însă unele prevederi au început să se aplice de pe 1 ianuarie 2017. Astfel, ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 84/2016 aduce modificări structurale la Codul fiscal, Codul de procedură fiscală și alte acte normative în domeniu financiar-contabil și fiscal, cu impact în zonele cheie ale fiscalităţii, precum impozitul pe profit, microîntreprinderile, taxa pe valoarea adăugată (TVA), contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), impozite şi taxe locale etc.

Lucian Gheorghiu a precizat că potrivit Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, de pe 1 ianuarie 2017, contribuabilii care vor fi reînregistraţi ca plătitori de taxă pe valoarea adăugată (TVA) pot refactura cu taxă către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care au avut codul anulat, putând astfel să recupereze TVA-ul plătit.

Potrivit ordonanței, contribuabilii care îşi vor recăpăta codul de TVA vor fi repuşi în drepturi şi li se vor acorda beneficiile pierdute în perioada aferentă anulării codului, în sensul că vor putea refactura cu taxă către clienți toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA.

Lucian Gheorghiu a adăugat că în egală măsură, OUG nr. 84/2016 stabileşte că beneficiarii vor putea să deducă TVA pentru cumpărările aferente vânzărilor efectuate în perioada în care furnizorul a avut codul anulat. Nu în ultimul rând, cheltuielile înregistrate de contribuabilii inactivi şi de beneficiarii acestora vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal privind impozitul pe profit.

Președintele executiv al CCI Suceava a adăugat că una dintre principalele prevederi aplicabile din prima zi a anului 2017 vizează o nouă reducere a cotei standard de TVA, de la 20% la 19%. „De altfel, noua micşorare a cotei generale de TVA va avea un impact direct atât asupra consumatorilor, cât şi asupra agenţilor economici, aceştia din urmă fiind practic obligaţi să îşi actualizeze softurile caselor de marcat şi documentele de natură comercială, dar şi să acorde o atenţie sporită tranzacţiilor aflate în curs de desfăşurare la momentul reducerii taxei. În cazul în care au fost emise facturi în anul 2016, înainte de livrare sau prestare, pentru avansuri încasate, iar faptul generator a intervenit după data de 1 ianuarie 2017, se vor efectua regularizări pentru a se aplica cota în vigoare la data livrări de bunuri/prestării de servicii”, a explicat Lucian Gheorghiu, care a mai spus că diminuarea cotei de TVA va avea un impact semnificativ atât asupra consumatorilor, cei care, cel puţin teoretic, vor fi beneficiarii finali ai noii măsuri, cât şi asupra agenților economici.

În același timp, Lucian Gheorghiu a mai afirmat că începând din 2017, baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) este plafonată la cinci salarii medii pe economie, în conformitate cu prevederile din Codul Fiscal. „Măsura este una nouă în legislaţia autohtonă şi se va aplica doar contribuţiei individuale a angajatului, baza de calcul a contribuţiei angajatorului nefiind plafonată”, a spus președintele executiv al CCI Suceava. El a mai precizat că un aspect important este acela că plafonarea bazei de calcul se va face doar pentru contribuţia individuală a angajatului, nu şi pentru cea datorată de angajator.

El a reamintit că nivelul CASS este stabilit la 5,5% pentru contribuția individuală și 5,2% pentru contribuția datorată de angajator.

Gheorghiu a făcut referire și la impozitul pe dividende, care a scăzut la 5%, însă devine obligatorie contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din dividende, ca și din alte venituri din investiții, cum ar fi dobânzile, chiar dacă persoanele care le obțin au, totodată, salarii, pensii, indemnizații, activități independente sau alte surse. Din 2017, plătitorii de venituri din dividende vor fi obligați să declare impozitul reţinut la sursă, până la termenul de plată a acestuia inclusiv. În același timp, plătitorii de venituri din dividende vor avea obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie, inclusiv, a anului curent pentru anul expirat. Contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din dividende va fi stabilită de organul fiscal în anul următor celui în care au fost realizate veniturile, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie de asigurări sociale de sănătate de 5,5% asupra venitului brut.

În mod asemănător, se va datora CASS de 5,5% și pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală, chiar dacă beneficiarul va obţine venituri din salarii, pensii sau activităţi independente, aplicându-se însă plafonarea bazei lunare la cinci câştiguri salariale medii brute. Lucian Gheorghiu a mai precizat că acest lucru înseamnă că va dispărea prevederea aplicabilă în 2016, conform căreia cei ce obţin, spre exemplu, venituri din drepturi de autor nu plătesc CASS dacă sunt concomitent salariaţi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava