MOPAN Suceava

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava continuă promovarea filmelor românești premiate internațional prin proiecția lung-metrajului „Periferic” (2010). Evenimentul va avea loc pe 21 februarie 2013, de la ora 19.00, în Auditorium „Joseph Schmidt”. La finalul proiecției, spectatorii sunt invitaţi la o întâlnire cu actorul Ion Sapdaru. Biletele se pot cumpăra de la Observatorul Astronomic. Prețul unui bilet este de 5 lei.

Scenariul lung-metrajului „Periferic” a pornit de la o povestire scrisă de Cristian Mungiu, preluată și rescrisă de Bogdan George Apetri împreuna cu Tudor Voican („California Dreamin”, „Medalia de onoare”). Regizorul Bogdan George Apetri a absolvit renumita Universitate Columbia din New York, cu specializare dublă în regie de film şi imagine şi a fost nominalizat la Student Academy Awards în 2006 (Oscar pentru studenţi). Scurtmetrajele pe care le-a regizat au fost selecţionate şi au rulat cu succes la multe festivaluri de film din întreaga lume (Clermont-Ferrand, Rotterdam, Palm Springs, Cottbus, Montreal). Bogdan Apetri a co-produs filmul american „3 Backyards”, regizat de Eric Mendelsohn, care a câştigat premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Sundance (2010). Ana Ularu, interpreta personajului principal feminin, a debutat în două filme de televiziune, coproducţii româno-franceze: «Meutres par procuration» şi «Passion Mortelle» (ambele de Claude-Michel Rome), iar la şaptesprezece ani a înfruntat marea provocare de a juca rolul titular la Teatrul Mic, în dramatizarea după „Lolita” lui Vladimir Nabokov, alături de două personalităţi majore ale teatrului românesc: regizoarea Cătălina Buzoianu şi marele actor Ştefan Iordache.

„Periferic” are 19 premii și 9 nominalizări naționale și internaționale: Premiul pentru interpretare (Ana Ularu) la Festivalul internațional de film de la Locarno, Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), Trofeul Golden Alexander Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ana Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic. Alte premii:Toronto, Namur, Varşovia, Viena, Moscova, Cairo, Cottbus, Salonic, Rotterdam sau Göteborg.

Premiile Gopo 2012: Cel mai bun film de debut (lungmetraj) – Bogdan George Apetri, Cea mai bunǎ actriţă într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune –Ana Ularu, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune – Ioana Flora, Cel mai bun montaj (lungmetraj) – Eugen Kelemen, Cea mai bună imagine (lungmetraj) – Marius Panduru.

Din distribuție fac parte: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Ioana Flora, Mimi Branescu, Timotei Duma, Ion Sapdaru, Ingrid Bisu, Cristian Olescher, Teodor Ratescu, Cristian Gras, Andrei Gheorghe, Damian Oancea, Oana Rusu, Ioan Popescu, Cătălin Petrescu, Adina Dulcu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava