MOPAN Suceava

Omul politic Iancu Flondor şi academicianul Ion Nistor au primit post mortem titlul de „Cetăţean de onoare” al judeţului Suceava pentru rolul determinant pe care l-au avut la evenimentele care au dus la unirea Bucovinei cu ţara. Ceremonia a avut loc luni, 28 noiembrie, de Ziua Unirii Bucovinei cu România în cadrul unei şedinţe solemne a Consiliului Judeţean la care au fost prezenţi primari din judeţ, şefi de instituţii, parlamentari, dar şi arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen.Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a evocat momentul unirii fostului Ducat al Bucovinei cu Regatul României, la 28 noiembrie 1918, contextul istoric în care acest act a fost săvârşit, precum şi două personalităţi marcante, Iancu Flondor şi Ion Nistor, cu rol hotărâtor în realizarea unirii. ”Avem obligaţia să lăsăm şi noi ceva în urmă şi să aducem un omagiu înaintaşilor noştri care au săvârşit actul unirii”, a spus Flutur, la sfârşitul discursului său.

Titlul acordat lui Iancu Flondor a fost înmânat de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, nepoatei acestuia, Maria Ioana Miclescu care a fost prezentă alături de soţul său, Radu Alexandru. Maria Ioana Miclescu a mulţumit pentru această onoare spunând că pentru ea bunicul Iancu Flondor este un mit. „Vă mulțumesc.Mulțumesc domnului președinte al Consiliului Județean, celor care au făcut cu putință această adunare foarte emoționantă pentru mine. Ar trebui să spun niște lucrur despre omul, despre bunicul Iancu Flondor dar nu pot. M-am născut la 13 ani după moartea lui și după cum știți după al doilea război mondial Bucovina de Nord s-a răspândit în toate părțile, tradițiile de familie s-au cam distrus însă pentru mine Iancu Flondor este un mit și îi sunt recunoscătoare că mă pot gândi la el cu bucurie. Despre istorie eu nu am ce să vorbesc. Vă mulțumesc încă o dată și sper să ne meargă bine la toți”, a declarat nepoata lui Flondor.

Titlul acordat lui Ion Nistor a fost preluat de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, acesta urmând să-l trimită nepoţilor acestuia. ”Am vorbit cu familia domniei sale. Are doi nepoți mai în vârstă la București. Ei ne-au transmis mulțumirire și gândurile bune și ne-a rugat ca titlul să-l ia directorul Muzeului Bucovinei”, a spus Flutur.  Prezent la eveniment Înaltul Pimen a ţinut să le spună celor din sală să se aplece mai mult asupra istoriei poporului nostru amintind cuvintele Regelui Mihai rostite în Parlamentul României în 2011 „nu putem avea viitor fără a cunoaşte şi cinsti trecutul”.

„Nu putem avea viitor fără a cunoaște și a cinsti trecutul a spus MS Regele Mihai în fața Parlamentului țării în 2011. De aceea se cade să ne plecăm mai mult asupra istoriei poporului nostru iar cei de aici asupra Bucovinei. În documentele istoriei sunt atât de multe lucruri frumoase care ne fac pe noi cei de azi să ne mândrim să nu uităm de înaintașii noștri și de îndatorirea noastră de a-I cinsti urmându-le pilda vieții lor”, a spus Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor le-a mai cerut autorităţilor să se zbată pentru oameni şi să ia decizii în favoarea acestora.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava