Concert pascal
MOPAN Suceava

Liderul PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a adresat o interpelare către ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguța Vasilescu, prin care îi solicită preluarea de minister a Căminului pentru Persoane Vârstnice din Solca, în care sunt cazați 65 de bătrâni, și care se confruntă cu grave probleme financiare. Senatorul Ioan Stan a făcut, pentru început, un scurt istoric al acestui cămin, amintind că în anul 2011, Consiliul Local Solca a aprobat aplicarea Programului de interes național „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoane vârstnice”, în urma căreia Spitalul de Boli Cronice Solca a fost reorganizat în cămin pentru bătrâni. Stan a mai spus că tot în 2011, Guvernul a aprobat desființarea spitalului, în vederea îndeplinirii condițiilor pentru aplicarea programului menționat anterior, iar apoi Consiliul Local Solca a încheiat cu Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Suceava contractul de finanțare pentru noul cămin de bătrâni, ulterior fiind obținute și acreditările necesare funcționării.

„Având în vedere că acest cămin are o capacitate de 70 de locuri, iar în ultimii doi ani a funcționat la capacitate maximă, ba mai mult în perioada de iarnă a fost nevoie de suplimentarea paturilor având în vedere că cerințele au fost foarte mari din partea primăriilor pentru cazarea oamenilor străzii fără adăpost, a vârstnicilor sau bolnavilor, considerăm că este oportună, atât pentru orașul Solca, dar și pentru localitățile limitrofe, funcționarea în continuare a acestui cămin”, i-a transmis senatorul PSD de Suceava ministrului muncii.

Ioan Stan a arătat că acest cămin a fost finanțată până în luna octombrie 2015 din fondurile primite de la Ministerul Muncii, prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială Suceava. El a explicat că ulterior, pentru lunile noiembrie și decembrie 2015, finanțarea a fost primită fin fondul de rezervă bugetară a Guvernului și din cel al primăriei Solca, după care pe parcursul anului 2016 finanțarea s-a făcut doar din contribuția bătrânilor, din fondurile de le bugetul local și de la Consiliul Județean Suceava. Ioan Stan a mai precizat că după publicarea metodologiei de evaluare, selectare și finanțare a căminului prin Programul de Interes Național „Creșterea calității vieții persoanelor vârstnice din căminele pentru persoanele vârstnice”, căminul din Solca a avut posibilitatea să depună o cerere de finanțare. „Acest fapt nu s-a dus la îndeplinire, având în vedere că potrivit cerințelor minime de calificare, Consiliul Local Solca nu și-a putut asuma asigurarea menținerii și continuării serviciului acordat pentru anul 2016 și 2017”, a declarat senatorul sucevean.

El a amintit că în momentul de față în cămin sunt asistați 65 de bătrâni, din care doar unul din Solca, restul fiind din județul Suceava și din alte județene. În aceste condiții Ioan Stan a solicitat să i se comunice dacă Ministerul Muncii poate prelua administrarea și finanțarea căminului de bătrâni

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava