Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ioan Stan, a declarat că actualul Guvern nu este indiferent față de problemele românilor plecați la muncă în străinătate. Ioan Stan a spus într-o declarație politică susținută în plenul Senatului că el reprezintă în Parlament un județ cu o pondere de 8% din numărul total al românilor care muncesc în străinătate, ”un județ din care sunt plecați cei mai mulți părinți și în care sunt cei mai mulți copii rămași acasă în grija rudelor”.

Stan a subliniat că nu poate să rămână indiferent atunci când Institutul Național de Statistică din Italia publică cifre ce arată că la finalul lunii noiembrie 2015, aproximativ 8,3% din populația acestei țări sunt străini, iar respectiv 5.014.437 de persoane, iar dintre aceștia, 22,6%, adică 1.131.839 sunt români. „Mai mult, faptul că dintre aceștia un număr impresionant sunt femei nu face decât să-mi amplifice preocuparea.Astfel, lamentările patetice ale unor persoane care se cred îndreptățite să cheme la ordine ministrul de interne, pe cel al afacerilor externe, Guvernul, cu adresă acuzatoare la doamnele din Executiv și la social democrație, sunt lucruri pe care le consider a fi manifestări ale situației de opozant la care votul de la alegerile parlamentare i-a obligat. Revenind la problema cu adevărat importantă, trebuie să fac uz și de câteva precizări menite să clarifice însemnătatea muncii acelor oameni pe care angajatorii nu se sfiesc să-i exploateze ca în epoca sclavagistă”, a declarat Ioan Stan.

El a făcut referire la abuzurile la care sunt supuse româncele care lucrează în provincia sicialiană Ragusta. Senatorul PSD de Suceava a spus că în această regiune lucrează peste 7.500 de femei din România. ”Abuzurile greu de imaginat, dar mai ales de suportat la care aceste femei sunt uneori supuse, dar nu de puține ori, nu lasă indiferent un Guvern care abia a fost lăsat să înceapă a munci. Și pentru că noi chiar vrem să intervenim în sprijinul celor care au nevoie de asta, și vrem să facem asta la modul înțelept, spre binele celor în cauză, am început prin a ne informa, cât mai complet, pentru a ne asigura de cooperarea autorităților italiene, prin consultarea cu asociațiile implicate în apărarea drepturilor muncitorilor străini și combaterea abuzurilor de către acestea”, a afirmat senatorul PSD de Suceava.

Ioan Stan a explicat că ministrul pentru românii de pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea și dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu ambasadorul Italiei la București. În același timp, parlamentarul sucevean a amintit și că ministrul afacerilor externe a anunțat că Ambasada României a semnalat autorităților italiene problemele legate de condițiile de muncă și de viață ale românilor din provincia siciliană Ragusa.

„Aceste demersuri au pregătit și au susținut prezența și activitatea delegației române, formată din reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne, care s-au deplasat în Italia în perioada 15 – 17 martie 2017, din dispoziția premierului Grindeanu, pentru a discuta problemele grave legate de condițiile umilitoare și tratamentul agresiv la care muncitorii, și mai ales femeile din România, sunt supuși în provincia siciliană incriminată, și nu numai”, a declarat Ioan Stan, care a mai adăugat că „nu este lipsit de importanță să adăugăm că Parlamentul italian a fost sesizat cu privire la aceste aspecte încă din anul 2015, când parlamentarul Marisa Nicchi a lansat o anchetă parlamentară cu privire la condițiile de sclavie în care muncesc lucrătorii români din Ragusa, acțiune care însă a rămas fără rezultat”.

Senatorul PSD de Suceava a spus că actualul Guvern nu este indiferent la problemele românilor din străinătate, motiv pentru care există intenția de a se înființa un centru de asistență pentru victimele unor astfel de abuzuri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava