MOPAN Suceava

Comunicat:

Într-o singură zi au fost sesizate trei încercări de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentul” – două dintre acestea dejucate  de persoane vârstnice care au dat dovadă de responsabilitate şi au urmat recomandările poliţiştilor. În ultimele zile , infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat sfaturile preventive ale poliţiştilor.

Din păcate, în contrinuare sunt înregistrate şi cazuri în care persoanele vârstnice cad victime infractorilor.

La data de 07.05.2016, ora 09.45, Poliția Municipiului Suceava, a fost sesizată prin SNUAU 112,  de   o femeie de 85 ani  din  localitate, despre faptul că a fost victima unei înşelăciuni prin metoda „accidentul”.

Din cercetări s-a stabilit că în  jurul orei 09.15, în timp ce  reclamanta se afla singură la domiciliu,  a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care s-a recomandat ca fiind un medic şi i-a comunicat faptul că fiica ei a fost victima unui accident de circulaţie, fiind internată în stare gravă şi având nevoie urgentă de o intervenţie chirurgicală.

Sub pretextul procurării unui plămân artificial, i s-a comunicat că este necesară suma de 40.000 lei, însă femeia i-a comunicat persoanei că doreşte să închidă pentru a vorbi cu cineva din familie, lucru pe care l-a şi făcut, constatând că  persoana necunoscută a încercat să o înşele.

Tot la 07.05.2016, ora 11.20, Poliția Municipiului Suceava, a fost sesizată prin SNUAU 112,  de o femeie, de  73 ani, localnică, despre faptul că a fost sunată de o persoană care i-a spus că fiul ei a avut un accident grav în S.U.A.

Din cercetări a rezultată că în jurul  orei  11.00, în timp ce  reclamanta se afla la domiciliu împreună cu soţul său, a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută, care s-a recomandat ca fiind ofiţer de poliţie şi i-a comunicat faptul că în urmă cu 30 min. fiul ei a fost victima unui accident de circulaţie. Bătrâna a refuzat să continuie discuţia şi i-a comunicat persoanei respective că ştie despre acest mod de operare al escrocilor.

Nu la fel de precaută a fost o femeie de 66 de ani din localitate,  care, în timp ce se afla singură la domiciliu, a fost apelată pe telefonul fix de o persoană necunoscută, care, a indus-o în eroare cu privire la faptul că, fiul ei şi familia acestuia au fost victimele unui accident rutier, fiind internaţi în stare gravă în spital.

Ulterior, alţi interlocutori care s-au prezentat ca fiind medici, i-au întărit această convingere, menţinând-o în eroare și au determinat-o să înmâneze o sumă de bani, în două tranşe unei persoane necunoscute care s-a prezentat în faţa blocului în care locuieşte.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciului.

 În ultima perioadaă infractorii au eşuat în mai multe  tentative de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.

Mediatizarea permanentă a cazurilor dar şi a recomandărilor cu caracter preventiv cu privire la înşelăciunile prin diferite metode şi desfăşurarea de acţiuni de informare cu grupurile ţintă vulnerabile au dus la creşterea gradului de responsabilitate al cetăţenilor.

Totuşi, în continuare, există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi  prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava