MOPAN Suceava

Sucevenii plecaţi la muncă în străinătate au participat în număr mare la prima întâlnire care a avut loc la Palatul Administrativ din Suceava în cadrul proiectului „August – Luna Diasporei”. La discuţiile de astăzi au fost prezenţi aproape 200 de suceveni din Diaspora. Întâlnirea de la Palatul Administrativ a fost organizată la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, la discuţiile cu reprezentanţii Diasporei fiind prezenţi şi prefectul Constantin Harasim, directorul general din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Ileana Dinculescu, preşedintele ales al Consiliului Românilor de Pretutindeni, Marius Livanu, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Iulian Ivan şi senatorul Viorel Badea.
În discursul său de început, Gheorghe Flutur le-a urât un bun venit sucevenilor plecaţi la muncă în străinătate, precizând că întâlnirea a reprezentat o acţiune în premieră, organizată pentru cei aflaţi în Diaspora. Flutur a precizat că a fost şi criticat pentru că a organizat o astfel de întâlnire, adăugând că „e uşor să critici, când nu faci nimic pentru cei de afară”. „Din păcate judeţul Suceava este campion la numărul celor plecaţi la muncă în străinătate, şi nu putem să facem abstracţie. Ne preocupă soarta lor, aşa cum ne preocupă şi soarta celor care de acasă. Eram încă senator când am avut ideea de a organiza Luna Diasporei şi am spus încă de pe atunci că dacă voi fi ales preşedinte al Consiliului Judeţean voi încerca să fac un proiect pilot, şi dacă e bun să-l ia şi alţii să-l multiplice”, a declarat Flutur.

El le-a amintit celor prezenţi că duminică a avut loc redeschiderea Muzeului de Istorie din Suceava şi deschiderea expoziţiei permanente de la Cetatea de Scaun a Sucevei. „Unde eeste mai frumos să-i chemăm pe suceveni dacă nu la Cetatea de Scaun. Vedeţi că deja se întâmplă lucruri concrete, ştim că Suceava poate mai mult şi vreau ca dumneavoastră să deveniţi ambasadori pentru investiţii şi pentru turismul din această zonă”, a mai spus preşedintele Gheorghe Flutur. El le-a amintit celor prezenţi că odată cu cele două evenimente de duminica trecută a avut loc şi lansarea marelui proiect „Hai în Bucovina”, în cadrul căruia administraţia judeţeană va crea „motivele” pentru care românii plecaţi în străinătate, dar şi cei din ţară să vină în calitate de turişti în judeţul Suceava.
Flutur a mai declarat că în cadrul Consiliului Judeţean a fost creat un serviciu pentru sucevenii din Diaspora.

De precizat că şeful administraţiei judeţene le-a transmis sucevenilor din Diaspora că este convins de faptul că în cursul acestei luni în judeţul Suceava va fi prezent şi premierul Dacian Cioloş, acesta urmând să preia o parte din problemele pe care ei le semnalează. El a amintit că astăzi, 2 august, de la ora 11:00, la Palatul Administrativ va avea loc o altă dezbatere cu sucevenii din Diaspora în care vor fi prezentate oportunităţi de investiţii, în timp ce pe 4 august, tot de la ora 11:00, în aceeaşi locaţie, în prezenţa ministrului pentru Diaspora şi a secretarului general al Guvernului va fi organizată o nouă dezbatere cu tema „relațiile diasporei cu autoritățile statului”.

La rândul său, prefectul Constantin Harsim, a afirmat că instituţia pe care o conduce are toate deschiderea faţă de problemele sucevenilor plecaţi la muncă în străinătate, care vor fi preluate de un consilier al Prefecturii. Harasim a spus că îşi doreşte să existe o colaborare cât mai bună în special în ceea ce proveşte activitatea unor instituţii precum Serviciul de Paşapoarte, sau cel pentru permise auto.
De asemenea, directorul general din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ileana Dinculescu, i-a îndemnat pe sucevenii prezenţi la întâlnire să vină acasă şi să investească banii câştigaţi în străinătate. Ea a arătat că Departament Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni a oferit 300 de burse online pentru românii care vor să dezvolte afaceri în ţară. Ileana Dinculescu a adăugat că aceeaşi instituţie intenţionează să dezvolte un forum pentru românii plecaţi la muncă în străinătate, adăugând că astfel se încearcă realizarea unei informări cât mai accesibilă pentru cei care vor să investească. „Sunteţi o forţă şi spun acest lucru nebirocratic. Şi îndemnul meu este de a colabora, românii din ţară cu cei din străinătate , pentru a ajuta la dezvoltarea României”, a precizat Ileana Dinculescu.
Unul dintre cei care a apreciat iniţiativa Consiliului Judeţean de a organiza întâlniri cu reprezentanţii Diasporei a fost şi preşedinte ales al Consiliului Românilor de Pretutindeni, Marius Livanu. Acesta le-a transmis sucevenilor că acest consiliu preia problemele românilor din străinătate şi le transmite spre rezolvare instituţiilor competente. „Vreau să-i mulţumesc domnului Gheorghe Flutur pentru iniţiativă şi pentru pragmatismul de care a dat dovadă în relaţia cu Diaspora”, a spus Livanu, care la rândul său i-a îndemnat pe suceveni să investească banii pe care îi au în afaceri în judeţul Suceava. Printre oficialităţile care au mai luat cuvântul s-a numărat şi vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Iulian Ivan, acesta făcând o scurtă prezentare a modului în care sucevenii din străinătate vor putea vota prin corespondenţă sau să solicite înfiinţarea de noi secţii de votare. Iulian Ivan i-a îndemnat pe suceveni să depună documentaţia necesară pentru a putea vota, arătând că până în momentul de faţă numărul celor care au solicitat să voteze prin corespondenţă.

În ceea ce-i priveşte pe sucevenii plecaţi la muncă în străinătate şi care au participat la întâlnirea de astăzi, o parte dintre aceştia au spus că o problemă care rămâne încă în dezvoltarea unor investiţii este birocţia. Un alt sucevean, Marius Caravan l-a întrebat pe Gheorghe Flutur care sunt facilităţile de care pot beneficia cei care vor să investească în judeţ, în timp ce un altul a solicitat informaţii despre investiţiile care ar urma să fie realizate în infrastructura rutieră. În acelaşi timp, unul dintre românii din Diaspora a arătat că investitorii care pot să dezvolte afaceri în judeţul Suceava ar trebui să dispună de un sistem clar care să explice oportunităţile pe care le pot avea. De asemenea, o suceveancă din Mălini, Cocuţa Cotoc, i-a solicitat lui Gheorghe Flutur ca în condiţiile în care a lansat un proiect pentru promovarea iei şi cămeşei bucovinene, trebuie să aibă atenţie ca acestea să fie autentice, „şi vreaqu astfel să trag un semnal de alarmă că ia şi cămeşa din Bucovina nu sunt unul şi acelaşi lucru cu chinezăriile care se vând atât în ţară cât şi în Diaspora”.

În răspunsurile date celor care au luat cuvântul, Gheorghe Flutur a subliniat că atât autorităţile judeţene, cât şi cele locale sunt cele mai interesate de atragerea de investiţii. Flutur a spus că primăriile pot acorda facilităţi prin reducerea taxelor şi impozitelor, pot acorda consultanţă celor care vor să investească, adăugând că administraţia judeţeană intenţionează să realizeze un site de internet în care să fie promovate iniţiativele de succes a celor care au avut curajul să realizeze proiecte europene. El a adăugat că şi investiţiile în reţelele de drumuri trebuie să aibă în vedere ca atunci când vor fi realizate să deservească zone în care se dezvoltă afaceri care creează locuri de muncă. Gheorghe Flutur a mai precizat că deja a avut o discuţie cu reprezentanţi ai Diasporei care l-au anunţat că intenţionează să investească într-un spital privat în judeţul Suceava.
De asemenea, Gheorghe Flutur consideră că pentru dezvoltarea judeţului ar fi bine ca banii să fie investiţi în afaceri şi mai puţin în case de dimensiuni foarte mari. „Şi eu am lucrat în Germania la antifonat maşini, la tencuit case. Şi acum pot să spun că nici noi nu am făcut destule pentru a vă spune unde să investiţi. Eu când m-am întors am făcut o casă. Acum vorbesc cu mine, şi spun că mai bine trebuie să investiţi în afaceri şi mai puţin în case mari. Şi consider că trebuie să alocăm banii pentru crearea de locuri de muncă”.
Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a spus că în perioada următoare va începe şi o ofensivă în promovarea produselor din Bucovina, dar şi a turismului din această zonă. În acest sens, Flutur a precizat că intenţia este ca prima ediţie a Târgului de Toamnă „Produs în Bucovina” să aibă loc în Italia, Milano, având în vedere că pe 3 iulie a.c. vor fi inaugurate primele zboruri pe ruta Suceava – Milano, şi retur. Flutur a spus că intenţionează să organizeze acest târg la Milano pentru o mai bună promovare a produselor din Bucovina.

Sucevenii plecaţi la muncă în străinătate au participat în număr mare la prima întâlnire din cadrul Lunii Diasporei, 9.0 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava