Concert pascal
MOPAN Suceava

Clawback-ul este o taxa speciala aplicata in industria farmaceutica care presupune ca toti producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani ce variaza intre 5% si 11% din veniturile realizate prin vanzarea produselor.

Taxa de clawback a fost introdusa in Romania pentru prima data in octombrie 2009, insa de atunci si pana in prezent a suferit o serie de modificari, a creat tot felul de blocaje administrative si a starnit controverse peste controverse, in special intre asociatiile de producatori
de medicamente si Guvern.

Desi a suferit nenumarate ajustari pana acum, la inceput de 2013 taxa de clawback face in continuare obiectul nemultumirilor producatorilor/importatorilor de medicamente si posibil, al unei noi modificari legislative in viitorul apropiat. Status-ul legislativ actual al taxei de clawback.

Reglementare

In prezent, taxa de clawback este reglementata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 77/2011 („OUG 77/2011”), cu aplicabilitate de la 1 octombrie 2011 (pentru marea majoritate a prevederilor sale) si de la 10 octombrie 2011 (pentru cateva prevederi).

Prin OUG 77/2011 s-a incercat imbunatarirea reglementarii privind taxa de clawback, pe fondul unor nenumarate controverse si nemultumiri pe care le-a starnit vechea reglementare a clawback-ului, si anume, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 104/2009.

La randul sau, OUG 77/2011 a suferit, relativ recent, cateva modificari importante prin Ordonanta de Guvern (OG) nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, intrata in vigoare in data de 24 august 2012, respectiv:

• majorarea plafonului de plata pentru clawback: de la 1,42 mld. lei la 1,51 mld. lei (reprezentand bugetul aprobat trimestrial pentru medicamente suportate din bugetul de stat);
• facilitatea fiscala a anularii „penalitatilor de intarziere” pentru persoanele care datoreaza taxa de clawback pentru perioada cuprinsa intre trimestrul IV 2009 si trimestrul III 2011, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele 2 (doua) conditii: (1) persoanele care datoreaza taxa clawback declara si achita integral taxa in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OG 17/2012 si (2) achita in termenul legal de plata dobanzile datorate pentru obligatiile principale;
• instituirea obligatiei de depunere la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a listei actualizate a medicamentelor pentru care se datoreaza taxa clawback, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoareincheierii trimestrului pentru care se datoreaza taxa eliminarea taxei pe valoare adaugata (TVA) din formula de calcul aferenta medicamentelor suportate din bugetul stat, insa numai incepand cu trimestrul IV al anului 2012.

De stiut: In data de 5 februarie 2013 Curtea Constitutionala a stabilit ca includerea taxei pe valoare adaugata (TVA) in formula de calcul a clawback-ului (pentru perioada anterioara trimestrului IV al anului 2012) este neconstitutionala. Prin urmare, chiar daca OG 17/2012 a eliminat TVA-ul din formula de calcul a clawback-ului doar incepand cu trimestrul IV al anului 2012, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, TVA-ul nu trebuia luat in calcul nici inainte de aparitia OG 17/2012.

Contestarea legalitatii reglementarii clawback-ului in instanta

Reglementarea cu privire la taxa de clawback a fost contestata in fata instantelor de judecata inca din forma ei incipenta. In acest sens, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente („ARPIM”) a solicitat in contradictoriu cu Ministerul Sanatatii si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate anularea intregului act normativ care reglementa aceasta taxa.

Prin hotararea judecatoreasca, pronuntata in data de 14 martie 2012 in dosarul cu nr. 11665/2/2010, Curtea de Apel Bucuresti a respins insa actiunea formulata de ARPIM si a declarat ca fiind legala perceperea taxei de clawback.

In prezent, aceasta hotarare a Curtii de Apel este contestata de ARPIM la Inalta Curte de Casatie si Justitie, aflandu-se deci in ultimul stadiu de judecata (recurs). Primul termen stabilit de Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru judecarea acestui dosar a fost stabilit la data de 1 noiembrie 2013.

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava