MOPAN Suceava
Galerie foto8 poze în acest set

Un avion militar a adus, vineri, la Suceava, corpul neînsufleţit al diplomatului Filaret Moţco, ucis săptămîna trecută într-un atentat terorist în Afganistan, în timp ce se afla în misiune la biroul ONU. Aeronava a aterizat, la orele prînzului, pe Aeroportul de la Salcea. La ceremonia religioasă oficiată de 9 preoţi au participat rudele lui Filaret Moţco şi prieteni de-ai acestuia. De asemenea, au fost prezenţi preşedintele PDL al Consiliului Judeţean Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, deputaţii PDL Sanda Maria Ardeleanu şi Ioan Bălan, vicepreşedintele CJ Vasile Ilie, managerul Spitalului Judeţean Vasile Rîmbu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Ludovic Abiţei, directorul Casei Judeţene de Sănătate Cristi Bleorţu şi şefii Poliţiei şi Jandarmeriei Suceava, Ioan Nicuşor Todiruţ, şi respectiv Eugen Şalar. Ceremonialul militar a fost asigurat de Batalionul 335 Artilerie din Garnizoana Botoşani. În aeronava cu trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco s-a aflat şi un reprezentant al ONU. Acesta a spus despre diplomat că a fost un om cu o minte sclipitoare şi că familia lui va fi ajutată de Organizaţie.
Îndureraţi, membrii familiei fostului expert militar român au solicitat să mai vadă odată trupul lui Filaret Moţco şi să cunoască exact cauza morţii acestuia.
Sicriul sigilat în care se află corpul lui Filaret Moţco era acoperit cu drapelul naţional şi cu steagul ONU şi de la aeroport a fost transportat cu o maşină a Armatei la Izvoarele Sucevei, localitatea natală a diplomatului. Ceremonia de înhumare a lui Filaret Moţco va avea loc, sîmbătă, cu începere de la ora 12.00, la Izvoarele Sucevei. Filaret Moţco, în vîrstă de 43 de ani, a fost un diplomat cu o carieră impresionantă în Armată, Ministerul de Externe, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ONU. Filaret Moţco mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kîrgîzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale. La Centrul ONU în România a fost deschisă o carte de condoleanţe, în care au semnat mai mulţi oficiali, printre care preşedintele Traian Băsescu. Joi, Traian Băsescu a semnat decretul privind conferirea post-mortem a Ordinului Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler lui Filaret Moţco.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava