MOPAN Suceava

„Fiecare ţară are propriul capitalism, iar Ungaria a ales o nouă politică economică în 2010 conştientă că în privinţa serviciilor publice calitatea şi tarifele juste sunt mai importante pentru societate decât profiturile furnizorilor”, a afirmat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, preluată de Ziarul Financiar.

Mihaly Varga a mai spus, conform surselor citate, că şi companiilor care se consideră supraimpozitate le va fi mai bine după ce economia ajunge pe o fundaţie solidă, precizând totodată că această politică a serviciilor pentru comunitate este evidentă în toată lumea. Cea civilizată, am adăuga noi…

Ungaria este statul care, în ciuda presiunilor Uniunii Europene, a „naţionalizat” fondurile private de pensii, a naţionalizat compania MAL, responsabilă cu scurgerile toxice de noroi roşu care au provocat un dezastru ecologic în 2010, şi a suprataxat anumite afaceri, inclusiv cele bancare; doreşte să preia unele afaceri de reciclare a metalelor pentru a preveni furtul şi comerţul ilegal şi, mai nou, doreşte să cumpere subsidiara companiei de telefonie mobilă Vodafone, se mai precizează în sursele citate. Mai mult, din 2010, preţul energiei electrice a scăzut cu 10%, iar executivul doreşte să reducă preţurile la utilităţi cu până la 30% în 2013. Ziarul Financiar mai precizează că  guvernul a semnat în ultimii ani parteneriate strategice cu unitatea locală a produ­cătorului de echipamente de teleco­municaţii Nokia Siemens Networks, cu compania Coca-Cola, producătorul de alu­miniu Alcoa, constructorii auto Daimler şi Suzuki, producătorul sud-coreean de anve­lope Hankook, gigantul american industrial General Electric, companiile de tehnologie Microsoft, IBM şi Jabil Circuit, producă­torul elveţian de locomotive Stadler Rail, retailerul britanic Tesco, compania de servicii IT Tata Consultancy Services din India, precum şi cu producătorul farma­ceutic Richter. În acest timp, Uniunea Europeană, face presiuni referitoare la austeritate, resurse, libertăţi, prezentând de multe ori scenarii sumbre pentru ţara vecină. Şi cu toate acestea, Ungaria este încă destul de atractivă pentru investiţii, se împrumută de pe pieţele financiare cu bani tot mai ieftini (în aprilie a.c., cu dobânzi la nivel de septembrie 2005), are o rată de sărăcie de 14% şi un PIB/locuitor de 10.000 Euro.

Credem că aceste date şi intenţii vorbesc de la sine despre ce înseamnă să urmăreşti interesul cetăţenilor tăi şi… să vrei; pentru că, dacă vrei, se poate. Trebuie însă să fii hotărât, să vrei binele popular mai presus de orice, să cauţi soluţii; în România mare parte a populaţiei priveşte Banca Naţională ca un mare salvator; în realitate, credem că această instituţie protejează sistemul bancar străin, fără a gândi vreo clipă la simplul cetăţean (de exemplu – în Ungaria, odată cu creşterea cursului francului elveţian, guvernul a stabilit o rata de schimb fixă; în România, consilierul BNR Adrian Vasilescu a afirmat la un moment dat că procentul datoriilor în această monedă este mic şi, în consecinţă, neimportant – adică acei circa 2% dintre cetăţeni care au credite în această monedă sunt neimportanţi pentru statul căruia îi plătesc taxe şi impozite!). Este poate diferenţa dintre un fost regat medieval şi câteva provincii aflate sub suzeranitate otomană (a se citi sub control otoman), cu tot ceea ce a decurs şi decurge de aici; elocvent este, fără îndoială, şi exemplul polonez.

Cred că ar trebui ca românii să devină, încet-încet, un popor – să se opună intereselor strict de grup ale Uniunii Europene, să iasă în stradă, să protesteze, să nu mai cumpere selectiv anumite produse etc. Nu se poate să rămână în adormire aşteptând un miracol; acesta nu va veni şi situaţia va deveni uşor-uşor tot mai rea. Sunt convins că dacă politicienii noştri ar da semne de voinţă, mare parte a populaţiei i-ar sprijini, pentru că, în definitiv, statul are mai întâi datoria să-şi apere cetăţenii şi apoi interesele private şi de grup!

Vecinii noştri şi criza, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Editorial
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava