MOPAN Suceava

Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea”, Paşcani  a organizat, vineri, 9 octombrie 2015, începând cu orele 12.30, activitatea  9 OCTOMBRIE – ZIUA COMEMORĂRII HOLOCAUSTULUI ÎN ROMÂNIA.  Acţiunea şi-a propus să reamintească elevilor evenimentele tragice petrecute în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între care şi crimele săvârşite de către regimul antonescian împotriva evreilor,  mai ales deportarea în Transnistria.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a avut loc o monstruozitate. Conducătorii Germaniei naziste au decis exterminarea tuturor evreilor din Europa. Pentru aceasta au construit lagăre de exterminare unde evreii erau ucişi prin gazare cu ziklon B şi cadavrele erau arse. Aşa au dispărut aproape 6 milioane de evrei.

După război Naţiunile Unite au hotărât comemorarea anuală a victimelor Holocaustului la 27 ianuarie. În această zi din anul 1945 a fost eliberat cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz, de către sovietici. Unele state au ales această dată şi ca zi naţională de comemorare. România a stabilit din 2004,  ziua de 9 octombrie ca zi naţională de comemorare a victimelor Holocaustului românesc, pentru că în această zi a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria.

Activitatea a fost structurată de către profesorii de istorie, Cojocariu Felicia şi Bugioeanu Gabriel, pe două paliere: primul palier a avut în vedere Holocaustul în Europa, discutându-se despre rasismul și antisemitismul promovat de Germania nazistă, iar cel de-al doilea a urmărit descoperirea implicării României în Holocaust.

S-au vizionat imagini din filme documentare și artistice privind Holocaustul, prezentări power-point realizate de elevi şi profesori după cum urmează: „Copilărie furată” – Bîrsan Ana Maria și Bitum Emanuela (clasa a X –a B); ,,Deportarea evreilor din România în Transnistria” – Budeanu Alin, Budeanu Daniel Beniamin (clasa a XI-a C); ,,Transnistria – loc de suferinţă şi moarte” – Amarei Claudia, Antăluţe Cristina (clasa a XI-a C); „Exterminarea evreilor din Odessa” – Țehaniuc Teona și Turcu Ana Irina (clasa a X –a B); „Bilanțul evreilor exterminați sub guvernarea antonesciană” – Cornei Laura și  Grigoriu Diana (clasa a X –a B); Auschwitz – Birkenau („Fabrica morții”) – prezentare power point și comentariu realizat de prof. Cojocariu Felicia pe baza fotografiilor realizate în timpul vizitării Muzeului de la Auschwitz; Memorialul Holocaustului din Berlin – prezentare power point și comentariu realizat de prof. Bugioeanu Gabriel pe baza fotografiilor realizate în timpul vizitării acestui muzeu; fragmente din filmul ,,Dureri ascunse” privind deportarea rromilor din România în Transnistria. Pe baza materialelor prezentate a avut loc o dezbatere cu tema: „Holocaustul uitat: Genocidul din Transnistria”. De asemenea, s-a  organizat o expoziție cu tema „Holocaustul nu trebuie uitat” cuprinzând desene realizate de elevi.

Au participat reprezentanți ai claselor VIII – XII.

Prin intermediul acestei activităţi s-a dorit sublinierea faptului că Istoria este învățătoarea vieții, iar „Cine uită istoria riscă să o repete”, mai ales în noul context geopolitic european și mondial.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava