MOPAN Suceava

Bursa de Valori București (BVB) și Ambasada Canadei în România au celebrat astăzi ce de-a 149-a aniversare a statului Canada, printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare. Relațiile dintre România și  Canada s-au dezvoltat continuu, fiind stimulate de comuniunea de valori, apartenența la comunitatea trans-atlantică și atașamentul comun față de familia Francofoniei, de proiecte de cooperare în plan politico-militar și economic și de contacte bilaterale multiple. Astfel, sărbătorirea Zilei Canadei prin sunarea clopoțelului în ringul bursei a reprezentat o bună oportunitate de a întări cooperare dintre România și Canada.

Excelența Sa, Joanne Lemay, a declarat că în anii nouăzeci, Canada a efectuat o serie de proiecte economice, ca parte a programului său de asistență tehnică în România. Canada a urmărit să ușureze procesul de tranziție din România către o economie de piață, prin crearea unui mediu propice dezvoltării sectorului privat, precum și pentru oportunități de afaceri și de investiții. Bursa de Valori București a fost unul dintre proiectele emblematice. Acesta a constat în asistență tehnică oferită Băncii Naționale a României pentru a dezvolta Bursa de Valori București și o autoritate de supraveghere.

După o perioadă de întrerupere de 50 de ani, Bursa de Valori București s-a redeschis la 23 iunie 1995, iar la 20 noiembrie 1995, cu sprijinul unor experți din Canada, și-a început activitatea în mod efectiv, având înscrise la șase societăți comerciale de valori mobiliare, în cadrul unei singure ședinte pe săptămână. Faptul că România nu a beneficiat de o piață bursieră timp de o jumătate de secol a făcut ca procesul de dezvoltare să înceapă de la zero, fără a beneficia de experiența proprie în domeniu.

“Pentru crearea unei pieței bursiere, România a pornit de la experiența și practica din statele dezvoltate, dar a beneficiat și de ajutorul unor organisme internationale din Canada, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană. Fără un astfel de sprijin, dezvoltarea pieței de capital autohtone ar fi fost mult mai lentă. Ne dorim ca investitorii instituționali din Canada să intre pe piața de capital din România sau să-și mărească expunerile, întrucât oportunitățile oferite de companiile listate la Bursa de Valori București sunt demne de luat în seamă, mai ales prin prisma randamentelor dividendelor, care sunt cele mai mari din lume – de peste 9% în unele cazuri”, a spus Lucian Anghel, Președinte la Bursa de Valori București.

La aniversarea de astăzi au participat reprezentanți ai corpului diplomatic canadian, reprezentanți ai unor companii canadiene care au activități economice în România, reprezentanți ai Bursei de Valori București și mass-media.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava